Un corp al palatului în care a stat Mihai Viteazul la Alba Iulia, transformat cu fonduri europene de 5 milioane euro în centru expoziţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un corp al Palatului Principilor va fi restaurat prin proiectul de 5 milioane de euro
Un corp al Palatului Principilor va fi restaurat prin proiectul de 5 milioane de euro

Palatul unde a stat Mihai Viteazul la Alba Iulia în perioada în care a realizat prima unire a celor trei ţări române va fi restaurat, parţial, printr-un proiect în valoare de 5 milioane de euro finanţat în cea mai mare parte de Uniunea Europeană. Proiectul iniţiat de Primăria Alba Iulia a trecut de verificarea tehnică pentru aprobarea finanţării.

Consilierii locali vor vota în şedinţa extraordinară de luni, 10 aprilie, actualizarea şi completarea angajamentelor primăriei, în cadrul proiectului de conservarea, restaurare şi valorificare a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia. 

Proiectul în valoare de 21,7 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro) a trecut de verificarea tehnică pentru aprobarea finanţării prin POR. Acum, administraţia locală va semna parteneriate, în calitate de lider de proiect, cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Culturii. De asemenea, de la bugetul local va fi alocat peste un milion de lei, cheltuieli neeligibile şi parte din proiect.

Se pregăteşte astfel finanţarea lucrărilor ample de restaurare a unuia dintre cele mai valoroase obiective istorice din Cetatea Alba Carolina, Palatul Principilor. Planurile s-au conturat din 2015, iar acum sunt stabilite ultimele detalii legate de transformarea unei părţi din acesta – corp principal „E” al clădirii, unde se află şi Centrul Militar – în centru expoziţional. Aici, investiţiile sunt estimate la valoarea de 4,9 milioane euro cu TVA.

palat principi alba iulia

Valoarea proiectului  de conservare, rstaurare li valorificare durabilă a proiectului este de 21.724.540,91 lei (inclusiv TVA), iar Municipiul Alba Iulia va contribui cu 658.868.37 lei, cheltuieli neeligibile, respectiv 421.313,45 lei (2% din proiect). Până acum, în reabilitarea Cetăţii Alba Carolina s-au investit peste 70 milioane de euro, bani accesaţi în special din fonduri europene şi guvernamentale. Având în vedere că una dintre clădirile rămase nerenovate, chiar în centrul  Cetăţii Alba Carolina, este Palatul Principilor, primăria a depus documentaţia pentru aprobare a proiectului pentru „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural” (Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1.). Astfel că a pregătit documentaţia tehnico-economică faza DALI pentru “Conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru expoziţional Corp Principal „E”. În urma evaluării tehnice, proiectul a primit 95 de puncte din 100 maximum şi acum se pregăteşte semnarea contractului de finanţare prin POR.

image

Corpul principal “E”, care va deveni centru expoziţional, are suprafaţa construită propusă de 1382,3 mp, respectiv desfăşurată propusă de 3.070 mp, suprafaţă utilă de 2.237 mp, într-o clădire cu subsol, parter, etaj şi pod. Imobilul datează din perioada medievală, cu modificări în cea a Principatului, perioada barocă şi început de secol XIX. A găzduit locuinţe ale capitularilor din Alba Iulia, ale prepozitului şi ale altor clerici. Include Sala Dietei, inaugurată în 6 noiembrie 1643 şi Sala Tablei princiare. În perioada habsburgică, a fost cazarmă, iar după 1918 a fost spaţiu pentru unităţi militare. Acum găzduieşte, parţial, Centrul Militar Alba Iulia. Retaurarea integrală a palatului implică costuri de peste 20 de miliaone de euro.

image

În folclorul local, clădirea este cunoscută ca şi locul de la „coada calului” pentru că în faţa acesteia este amplasată statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, care a fost găzduit aici în mai multe rânduri. Până să ajungă domn al celor trei Ţări româneşti, a trebuit să treacă de două ori prin Alba Iulia. Prima dată, în 1592, ca fugar, după ce luase parte la un complot boieresc. Cronicarul Szamosközy ne relatează o întâmplare hazlie din acea perioadă: „boierul român a stat ascuns aici, în Ardeal în 1592, la curtea lui Sigismund (Báthory-n.r.) timp de două săptămâni, timp în care Balthazar Báthory, vărul principelui, i-a furat toate lucrurile“, se spune în lucrarea lui Ioan Crăciun, „Cronicarul Szamosközy şi însemnările lui privitoare la români (1566-1608)“. Domnitorul şi-a petrecut Crăciunul şi Anul Nou 1600, în Palatul Principilor din Alba Iulia, devenit reşedinţa sa.

Citiţi şi:

Paradisul animalelor sălbatice, la câţiva kilometri de Alba Iulia FOTO

România lucrului prost făcut. Barajul abandonat într-un paradis natural după o cheltuială de 11 milioane de lei

Efectul a 200 de milioane de euro din fonduri europene pentru Alba Iulia: mai multe construcţii, record de creştere a populaţiei, o maşină la doi locuitori

Satul necunoscut din Alba transformat în atracţie turistică: are stânci uriaşe, chei şi peşteri

Artistul care a dus folclorul românesc la Balul Operei din Viena. Povestea de viaţă a lui Liviu

 

Burz, românul care a plecat în lume cu 100 de mărci în buzunar

Aventura vieţii pentru un IT-ist român: Africa traversată pe bicicletă de la nord la sud, pe o distanţă de 11.000 de kilometri

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite