Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Un elev care scuipa şi injura colegii s-a ales cu nota scăzută la purtare. Părinţii au contestat decizia şi au câştigat procesul în justiţie

14
30 Oct 2020 12:05:02
Autor: Dorin Ţimonea
Elevului i-a fost scăzută nota la purtare pentru că deranja orele şi agresa colegii
Elevului i-a fost scăzută nota la purtare pentru că deranja orele şi agresa colegii

Un elev de la o şcoală gimnazială din Alba Iulia a obţinut în justiţie anularea deciziei privind scăderea notei la purtare. Elevul a primit mai întâi o mustrare scrisă după care i-a fost scăzută de două ori nota la purtare, mai întâi la 9, apoi la 8.

Elevul sancţinat era în clasa a VII-a, iar faptele au avut loc la sfârşitul anului 2019 - începutul anului 2020. Acesta a avut mai multe acte de indisciplină şi a acumulat 10 absenţe prin fuga de la ore.
 
Pe lângă acestea, şcoala a recomandat efectuarea unei evaluări psihologice şi o mai bună monitorizare a programului elevului de către părinţi. Anterior, părinţii au depus contestaţie la unitatea şcolară, care a fost respinsă de consiliul de administraţie. Părinţii au susţinut că băiatul a acumulat doar cinci ore de absenţe nemotivate iar la patru ore a lipsit motivat, din motive medicale.
 
În 29 septembrie 2020, Tribunalul Alba a admis cererea elevului, formulată prin intermediul tatălui, şi a anulat toate scrisă şi scăderea notei la purtare. Conţinutul hotărârii cuprinde şi motivele pentru care şcoala a luat deciziile menţionate: în 11 noiembrie 2019, împreună cu alţi colegi, s-a jucat cu creioane - marker scriind pe tablă pe câteva bănci şi pe catedră; în 17 octombrie 2019, împreună cu alţi colegi de clasă au împlântat mere în cuierul din sala de clasă, murdărind mobilierul; în data de 22 octombrie 2019, în pauză, a consumat o cutie cu lapte, iar apoi a aruncat-o din bancă spre coşul de gunoi; cutia nu a ajuns în coş şi a lovit peretele aflat în vecinătatea coşului. 
 
”Demersul pârâtei (şcoala - n.r.) a reprezentat un ultim semnal de alarmă pentru părinţii elevului, pentru a lua măsurile necesare îndreptării acestuia. Nu a dorit afectarea viitorului elevului şi consider că în situaţia adoptării de către părinţi a unei atitudini corespunzătoare şi comportamentul minorului se va îndrepta. Este de neînţeles în special reacţia mamei, care la nenumăratele sesizări cu privire la comportamentul elevului făcute atât de către diriginte, cât şi de către ceilalţi părinţi, a adoptat un comportament ostil, jignitor fapt ce a dus chiar la eliminarea sa din grupul WhatsApp înfiinţat de părinţii elevilor clasei. Şcoala a apreciat că nu se poate tolera comportamentul elevului care scuipă colegii, înjură, murdăreşte clasa, deranjează orele - comportament de natură a afecta atât ceilalţi colegi, cât şi cadrele didactice”, se precizează în motivarea hotărârii instanţei.
 
Reprezentanţii şcolii au mai precizat că demersul de sancţionare a elevului a survenit datorită numeroaselor abateri disciplinare ale acestuia. ”Aceste abateri au fost aduse la cunoştinţa părinţilor elevului, care însă nu au luat nici un fel de măsuri pentru îndreptarea elevului, ci din contră au adoptat o atitudine ostilă faţă de profesoara - dirigintă, care a fost chiar ameninţată pentru faptul că aceasta s-a plâns de comportamentul elevului. Chiar din cuprinsul acţiunii rezultă că, reclamantul nu a negat faptul că a comis faptele pentru care i s-a aplicat sancţiunea de scădere a notei la purtare, conform prevederilor Regulamentului şcolar şi a Statutului elevului în vigoare”, se mai susţine în hotărârea instanţei de judecată.
 
Magistratul de la Tribunalul Alba a admis anularea actelor emise de către instituţia de învăţământ şi ca urmare a faptului că reprezentanţii unităţii şcolare au fost de acord cu cererea reclamanţilor, pentru a nu afecta viitorul elevului. Condiţia a fost ca pe viitor comportamentul copilului să fie unul corespunzător.
 

Vă mai recomandăm să cititi:

 

FOTO Satul din Ardeal locuit aproape în totalitate de saşi. Cum se păstrează moştenirea etnicilor germani

 

Dosar de omor trimis în judecată cu victima neidentificată. Doi tineri au ucis în bătaie un bărbat, căruia i-au rupt faţa şi organele interne 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

no matters bla-bla
30.10.2020, 12:14:24

Nu inteleg! Daca faptele se confirma, atunci de ce au fost anulate avertisment si nota scazuta la purtare in instanta?? Merge la scoala si amaraste niste oameni, nu-i pasa de consecinte, de viitorul lui, si tot scolii sa-i pese?? Scoala sa dea inapoi? In timp ce parintii ameninta? Este foarte nedrept si spune multe despre societatea noastra. Asta e un viitor infractor si nimic mai mult.

+6 (6 voturi)
The Fog
30.10.2020, 12:25:44

Sanctiunea este disproportionata, a hotarat instanta. Ca e singura posibila, dupa macelarirea regulamentelor de Abramburica si ai ei, nu e treaba instantei sa isi dea cu parerea. Asta e unul din motivele pentru care totul "merge bine" la noi. Toti au regulamente, reguli si restrictii de care nu sunt vinovati cu nimic, astea sunt, cu astea defilam, si de altfel lor le e mult mai bine cu ele. E de mirare totusi ca s-a ajuns in instanta. De regula elevilor nu le pasa de nota la purtare, daca nu se si falesc cu "statutul" pe care-l asigura. Probabil parintii vor sa-l scoata intelectual gen AKM.

+4 (4 voturi)
Madafakaa
30.10.2020, 12:18:10

Avem aici un viitor parlamentar PSD-PNL. Keep the good work!

+5 (5 voturi)
The Fog
30.10.2020, 12:20:29

N-ai voie sa-l tratezi ca derbedeu, pentru ca are hotararea instantei ca nu e. Probabil parintii pleznesc de mandrie ca odrasla "are personalitate", ceea ce ii va asigura succesul in functia pe care i-o vor face cadou dupa scoala. Tot genul asta de parinti nu catadixesc sa participe la refacerea salii de clasa la sfarsitul anului, iar sa plateasca pentur asta nici atat. "Invatamantul este gratuit!". Si educatia plodului lor cam tot atat valoreaza.

+4 (4 voturi)
nea Ilie de la sculărie
30.10.2020, 13:12:08

"reprezentanţii unităţii şcolare au fost de acord cu cererea reclamanţilor, pentru a nu afecta viitorul elevului" Pai viitorul elevului nu este afectat de o posibila nota scazuta, ci de ignoranta parintilor. Sanctiunea asta e doar prima dintr-un lung sir de sanctiuni pe care il asteapta, in ritmul asta unele vor avea iz penal si vor implica privatiuni de libertata. Sa ii fi scazut nota era cel mai bun lucru care i se putea intampla, un astfel de soc ar fi putut avea rol de revelatie la o varsta la care inca iti cladesti caracterul. A fost o ocazie pierduta de a se indrepta.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările