Un membru CSM vrea control civil asupra interceptărilor: ”Poate ne va da anumite idei Curtea Constituţională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Curţii Constituţionale privind interceptările realizate de servicii pentru documentarea anchetelor penale provoacă interpretări şi la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorul Horaţius Dumbravă consideră că este nevoie de un control civil asupra oricărei structuri abilitate să realizeze interceptări.

Poziţia magistratului, exprimată în conferinţă de presă la Alba Iulia, vine în urma unei întrebări ce a avut ca subiect declaraţia procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit căreia serviciul tehnic al instituţiei pe care o conduce trebuie întărit după ce Curtea Constituţională va publica motivarea deciziei.

”Nu trebuie să ne grăbim cu astfel de afirmaţii. Oricine face interceptări, DNA SRI, orice serviciu tehnic, asupra lui trebuie să existe un control civil, un control al societăţii, pentru a nu se comite abuzuri. Acesta este, cred, trebuie să vedem motivarea, şi spiritul deciziei Curţii Constituţionale. La DNA, serviciul tehnic funcţionează foarte bine. Este nevoie ca societatea să aibă controlul asupra tuturor interceptărilor. Sigur, acest lucru trebuie să se întâmple cu asigurarea confidenţialităţii, a secretului de stat sau de serviciu, dar e nevoie să existe un control”, a spus judecătorul Horaţius Dumbravă. 

Întrebat cum vede acest control civil al interceptărilor, magistratul a răspuns că nu ştie. ”Poate ne va da anumite idei Curtea Constituţională. Mie greu să spun acum”, a completat reprezentantul CSM.

Laura Codruţa Kovesi a declarat joi că ”este posibil ca în urma motivării acestei decizii să fim nevoiţi să extindem numărul persoanelor care lucrează la acest Serviciul Tehnic şi de asemenea întărim serviciul pentru că am avut situaţii în care am lucrat şi cu alte instituţii pentru punerea în aplicare a acestor autorizaţii”. Curtea Constituţională a declarat neconstituţional, în 16 februarie, un articol din Codul de Procedură Penală care reglementează supravegherea tehnică dispusă direct de procuror sau care poate fi făcută, la cererea procurorului, de către alte organe specializate ale statului.

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că articolul 142, alineatul 1 din Codul de Procedură Penală, care spune că „procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului”, este neconstituţional.

Raluca Prună, despre cum vrea să rezolve problemele generate de decizia CCR care limitează interceptările SRI

Cum pot scăpa de dosare corupţii interceptaţi de SRI

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite