Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Un nou pistol realizat la Cugir intră în dotarea armatei române. Legătura armei cu Tudor Vladimirescu

2
29 May 2021 17:33:24
Autor: Dorin Ţimonea
Pistolul produs la Fabrica de Arme din Cugir
Pistolul produs la Fabrica de Arme din Cugir

Uzina Mecanică Cugir a început producţia unui pistol românesc, de calibru 9 mm, LP5 – Pandur, model 2021, care va intra în dotarea armatei rom\ne.

Primele 100 de modele sunt comemorative, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu în 1821.
 
De altfel, pe pistol este gravat un citat intrat în istorie: “Patria se cheamă norodul, iar nu tagma jefuitorilor”. Lansarea armei a avut loc vineri la sediul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.
 
Este vorba despre prima armă comemorativă de colecţie românească, realizată de Compania Naţională ROMARM prin Uzina Mecanică Cugir.
 
Arma a trecut cu succes testele de aprobare NATO şi va intra în dotarea armatei române. UM Cugir a mai realizat două variante anterioare ale LP5, în 2000 şi în 1995.
 
Aceste arme au înlocuit vechile pistoale Tokarev TTC şi Carpaţi Model 1974 din dotarea armatei române. Pistolul este o copie aproape identică a modelului israelian Jericho 941.
 
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Biblioteca Batthyaneum, unde se află faimosul manuscris Codex Aureus, rămâne a Statului Român. Justiţia s-a opus retrocedării către Biserica Catolică

 

Poliţistul-şef la ”Ordine publică”, judecat pentru alcool la volan. De ce a respins instanţa acordul cu procurorii

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

TitiPleaşcă
29.05.2021, 18:05:32

Pistoalele sunt ca si masinile, depinde ce vrei sa faci cu ele si cati bani vrei sa cheltui la achizitie. Exista piata si clienti de la aproape zero pana la practic infinit.

Lot Goldberg
29.05.2021, 19:19:37

>Un nou pistol realizat la Cugir >Pistolul este o copie aproape identică a modelului israelian Jericho 941 https://www.youtube.com/watch?v=Hds9tFMuU8o

Modifică Setările