Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Un ofiţer SRI „apt limitat” a dat în judecată instituţia pentru că vrea la pensie anticipată

9
21 Sep 2021 06:45:36
Autor: Dorin Ţimonea
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Un angajat al Serviciului Român de Informaţii vrea să se pensioneze anticipat pentru că ar fi „apt limitat” să îţi exercite atribuţiile postului. Pentru că şefii i-au respins cererea, acesta a dat în judecată instituţia.

Potrivit legislaţiei, trecerea în rezervă se face la propunerea comandantului unităţii după realizarea unei analize detaliate pentru a stabili concordanţa dintre atribuţiile prevăzute în fişa postului şi capacitatea de muncă.
 
Angajatul este locotenent-colonel (Cezar B.), cadru militar activ la unitatea militară din Sibiu. Acesta a fost clasat, începând cu data de 19 martie 2021, „apt limitat pe timp de pace şi război” de către Comisia de Expertiză Medico-Militară a SRI.
 
Cu acest document la dosar, a formulat un raport către directorul SRI şi a cerut „trecerea în rezervă cu drept de pensie de serviciu anticipată parţială”. 

În aprilie 2021, comandantul unităţii SRI din Sibiu a refuzat întocmirea propunerii de trecere în rezervă şi înaintarea acesteia directorului SRI pentru emiterea ordinului care ar fi permis pensionarea anticipată a acestuia. A urmat deschiderea unui proces în instanţă împotriva instituţiei.
 
Dosarul deschis la Tribunalul Alba nu a intrat deocamdată în faza de judecată. Secţia de contencios administrativ a considerat că nu poate judeca dosarul şi a decis declinarea cauzei în favoarea secţiei civile a instanţei de judecată.
 
Angajatul a precizat în plângere că, în urma discuţiilor, reprezentanţii serviciului de resurse umane din cadrul UM Sibiu au lăsat să se înţeleagă că ”dacă nu îi convine situaţia vor proceda la mutarea sa pe o altă funcţie din zona neoperativă a SRI, dacă nu găsesc la nivel de unitate îl vor muta în altă unitate a SRI fără consimţământul său sau vor crea o funcţie astfel încât să fie nevoit să rămână pe cea pe care o ocupă acum”.
 
Reprezentanţii SRI au susţinut că în urma analizei medicale a rezultat că angajatul este încadrat ”apt limitat”, cu reevaluare de către comisie peste 3 luni în funcţie de evoluţia bolii, ”ceea ce presupune ca posibilitate o îmbunătăţire a stării de sănătate ce se poate traduce într-o recuperare a capacităţii de muncă, situaţia medicală prezentă a acestuia fiind una temporară, nicidecum definitivă”.
 
Potrivit acestora, angajatul avea ca recomandări să evite ridicarea şi purtarea de greutăţi, efortul fizic intens, ortostatismul prelungit, precum şi ”scutire de aplicaţii, tabere de instrucţie, serviciu de zi pe unitate, şedinţe de tragere, alte forme de pregătire specifică, probe sportive”.
 
„Pe cale de consecinţă, în condiţiile în care reclamantul nu desfăşoară activităţile mai sus menţionate, scutit fiind de acestea şi conform celor consemnate de medicul de medicina muncii, concluzia rezultată este că cel în cauză poate desfăşura activităţile aferente atribuţiilor cuprinse în fisa postului, postul ocupat de acesta permiţând integral conformarea la recomandările medicale”, au mai precizat cei de la SRI.

Vă mai recomandăm:

 

Veşti bune de pe lotul 2 din A10 Sebeş - Turda: primul asfalt în zona alunecării de teren de la Oiejdea VIDEO

 

Un meşter din Apuseni duce mai departe tradiţia lespedarilor. Cum se face o lespede şi la ce se foloseşte VIDEO

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

muresan anna
21.09.2021, 08:19:58

Sa se pensioneze anticipat, iar apoi sa se strecoare intr-o functie calduta si mai bine platita, la stat. Cam asa se procedeaza.

+19 (19 voturi)
Ludwig
21.09.2021, 09:07:05

Da,...suntem o tara plina de pensionari speciali..O gramada se pensioneaza la 40 de ani cu pensii babane, iar noi ce muncim pana la batranete o sa avem o pensie de mizerie. Avem cele mai multe servicii secrete din lume, o meteahna comunista. Privilegii cat cuprinde...

+18 (18 voturi)
Florin Frid
21.09.2021, 09:54:40

Numarul angajatilor din servicii este secret de stat mai nou,nici pe timpul lui ceasca nu era. Cand nu era....,in urma cu catva ani, Romania avea cei mai multi angajati in servicii mai multi decat SUA,Franta,Germania si mai multi ca pe timpul lui ceausescu,cand tehnica de ascultare era rudimentara. An de an,rectificare dupa rectificare,indiferent cine este la putere, bugetul le este marit,ce se intampla acolo? nicu.fal coi senator USR seful comisiei SIE din parlament ne poate spune,el insusi pensionat la 42 de ani,fost membru de partid comunist cu state la contra informatiile militare de pe timpul lui ceasca. Parerea mea este ca majoritatea politicenilor,sereistilor,politistilor isi baga odraslele in servicii pt o pensionare anticipata si o pensie grasa. Johannis ce faci acolo,te-ai indragostit de SRI cum a patit petrow (basescu)? Votul meu l-ai pierdut !

-7 (13 voturi)
Popa .Basca
21.09.2021, 10:24:34

I se rupe lui de votul tau si de problemele romanilor,in general!Toata lumea la golf,fiindca-i sport de masa.Daca nu va permiteti...ghinion!

-6 (14 voturi)
om bun
21.09.2021, 10:37:58

Ma parazitule daca esti bolnav exista pensie pe caz de boala dupa care la inplinirea varstei de pensionare treci pe pensia clasica nu ma tu vrei direct pensie speciala , nu va este rusine ma trantorilor alti muncesc pana la 65-70 de ani si nu au pensia voastra nesimtita , dupa ce te pensionezi Ce faci cauti un loc la caldura la o institutie de stat ca asa v-au invatat comunisti astia de tip nou .

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările