Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Un oraş din Ardeal construieşte un parc fotovoltaic care va oferi energie pentru iluminat public şi instituţii

7
28 Oct 2021 10:56:20
Autor: Dorin Ţimonea
Panourile fotovoltaice ar urma să furnizeze curent pentru iluminat public şi instituţiile publice locale
Panourile fotovoltaice ar urma să furnizeze curent pentru iluminat public şi instituţiile publice locale

Un parc fotovoltaic urmează să fie construit într-un oraş din judeţul Alba în scopul reducerii costurilor de administrare a sistemului de iluminat public şi a clădirilor publice din localitate.

Proiectul iniţiat de Primărie Ocna Mureş prevede instalarea a 1.584 de panouri fotovoltaice, ce vor fi conectate la cinci invertoare. De asemenea, centrala electrică fotovoltaică va fi conectată la reţeaua electrică de distribuţie.
 
Astfel, iluminatul public din oraş, clădirea Primăriei Ocna Mureş şi alte clădiri publice din localitate vor putea fi alimentate în curând cu energie electrică obţinută din surse sustenabile. 
 
Primăria Ocna Mureş a lansat marţi, 26 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) o licitaţie pentru furnizarea şi instalarea unui sistem fotovoltaic cu puterea de 500 KW şi racordarea la centralei electrice fotovoltaice (CEF) Ocna Mureş la reţeaua electrică de distribuţie (RED). Valoarea totală este estimată la 2.884.516,85 de lei, fără TVA. Ofertele pot fi depuse până pe data de 24 noiembrie 2021. Potrivit caietului de sarcini, parcul fotovoltaic urmează să fie amplasat pe un teren scos din circuitul agricol, aflat în localitatea Unirea, strada Colonia peste Mureş, în vecinătatea Liceului Tehnologic Ocna Mureş.
 
Potrivit caietului de sarcini, consumul ridicat de energie electrică al sistemului de iluminat public şi al instituţiilor publice administrate de Primăria Ocna Mureş (şcoli, grădiniţe, spital, sediul administrativ al Primăriei), a determinat luarea de măsuri privind creşterea eficienţei enegetice. O astfel de măsură este instalarea unei centrale fotovoltaice, care va permite reducerea costurilor de administrare a sistemului de iluminat public şi a clădirilor publice. Se vor instala un număr de 1.584 panouri fotovoltaice cu putere nominală de 320W, configurate într-un grup de producere cu orientarea sud, pe structură de oţel, conectate la 5 invertoare cu putere nominală cuprinsă între 100 – 110 KW.
 
Parcul fotovoltaic va fi supravegheat cu un sistem de televiziune cu circuit închis, compus din 8 camere IP de 4MP cu infrared, montate pe 4 stâlpi din oţel zincat cu înălţimea de 8 m, amplasaţi în colţurile perimetrale ale parcului. Va fi realizat şi un gard de împrejmuire confecţionat din plasă de sârmă din oţel zincat fixat pe stâlpi din oţel.

Vă mai recomandăm:

 

Budapesta continuă achiziţiile în Ardeal. O fundaţie maghiară a cumpărat trei monumente istorice, dar Cadastrul a respins intabularea proprietăţii

 

Prădătorul periculos denumit şi „distrugătorul universal”. Cum îşi extinde teritoriul în România

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

ion ion
28.10.2021, 11:48:46

" în scopul reducerii costurilor de administrare a sistemului de iluminat public şi a clădirilor publice din localitate." Reducerii costurilor de administrare????? Adica e mai ieftin sa administrezi un parc fotovoltaic decat acum cand nu administrezi nimic?????

-1 (1 vot)
Taranul Vasile
28.10.2021, 11:50:50

Investitie care se amortizeaza in 15 ani de utilizare continua, iar o data amortizata, panourile sunt vechi si cu randament scazut.

-8 (8 voturi)
geek-a-contra
28.10.2021, 12:12:44

acu', pe cin' sa cred? pe un tzaran pe numele lui vasile (si bun prieten cu el insusi...) sau pe astia? sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128177723000021

+8 (8 voturi)
geek-a-contra
28.10.2021, 12:23:24

ps si dupa cei cca 27 de ani, considerind o pierdere de eficienta de cca 0.8% / an (poate fi si mai putin, functie de calitatea produsului si a intretinerii) eficienta panoulului este de cca 80% din valoarea initiala.....

+7 (7 voturi)
Taranul Vasile
28.10.2021, 12:45:33

pai vezi, ai si gasit solutia la problema energetica a lumii. De ce oare mai ardem carbune? Mr Admin?

-8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările