Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Urmaşii grofului Banffy Daniel, condamnat pentru crime împotriva românilor, îşi pierd averile moştenite. Titluri de proprietate, anulate în instanţă

3
5 Mar 2019 12:13:44
Autor: Dorin Ţimonea
Groful Banffy Daniel a primit 8 ani de muncă forţată pentru instigare la crime împotriva umanităţii. Sursa foto: wikipedia
Groful Banffy Daniel a primit 8 ani de muncă forţată pentru instigare la crime împotriva umanităţii. Sursa foto: wikipedia

Instanţele de judecată din Alba au anulat definitiv patru titluri de proprietate emise pe numele unor moştenitoi ai grofului maghiar Banffy Daniel, condamnat în 1952 pentru instigare la crime împotriva umanităţii.

Procesele au fost iniţiate de Instituţia Prefectului Alba. Potrivit Agerpres, în patru dosare au fost date decizii definitive, iar în alte trei, unde, la Judecătorie, Instituţia Prefectului a avut câştig de cauză, mai există o cale de atac, la Tribunal, pentru urmaşele lui Banffy Daniel. Groful maghiar a fost condamnat în 1952 pentru instigare la crime împotriva umanităţii ca urmare acţiunilor iniţate împotriva românilor din Transilvania de Nord, zonă ocupată de Ungaria hortystă în perioada 1940 - 1944. Judecătorii români au dispus atunci şi confiscarea averii acestuia, pentru fapte comise în timpul ocupaţiei horthyste, când Banffy a fost ministru al Agirculturii.
 
Astfel, în două dosare, Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursul declarat de către Bethlen Ana, Bethlen Susana Agneta şi Szentkuti Eva împotriva unor decizii, din 2017, ale Tribunalului Alba, care făceau referire la anularea unor titluri de proprietate emise în 2009, ce priveau peste 45 de hectare de păşune, respectiv 23,75 hectare de pădure de pe raza comunei Hopârta.
 
Alte dosare au fost finalizate la Tribunalul Alba în sensul respingerii apelului formulat de cele trei moştenitoare împotriva unor sentinţe civile ale Judecătoriei Aiud. Astfel, a fost anulat un Titlu de proprietate emis în 2007, referitor la o suprafaţă de peste 9 hectare de teren agricol, tot de pe raza comunei Hopârta, şi un altul din 2010, referitor la o suprafaţă de peste 40 de hectare de teren agricol de pe raza comunei Lopadea Nouă. Ambele hotărâri ale Tribunalului Alba sunt definitive. Pe rolul Judecătoriei Aiud s-au aflat alte trei dosare, în toate fiind admisă acţiunea civilă formulată de Prefectul Judeţului Alba, prin care s-a solicitat constatarea nulităţii absolută a actelor de reconstituire a dreptului de proprietate pentru o suprafaţă totală de aproape 35 de hectare de pădure, de pe raza comunei Lopadea Nouă. Cel puţin într-unul dintre dosare, moştenitoarele lui Banffy au formulat apel la Tribunalul Alba.
 
Anul trecut, Romsilva şi Instituţia Prefectului judeţul Mureş au câştigat, definitiv şi irevocabil, procesul cu urmaşii baronului Banffy (foto dreapta), menţinând astfel în proprietatea statului peste 9.300 de hectare de pădure din judeţul Mureş, pe raza comunelor Stânceni, Răstoliţa şi Lunca Bradului. Ulterior, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a criticat decizia de a „renaţionaliza” mai multe terenuri care fuseseră atribuite în 2007 moştenitorilor fostului lor proprietar, un fost ministru ungar al Agriculturii, relata, în iulie, agenţia ungară de presă MTI.
 
Moştenitorii lui Banffy au susţinut că decizia Tribunalului a avut la bază un verdict din 1952, prin care fostul ministru a fost condamnat la 8 ani de muncă forţată, i-a fost confiscată averea şi a fost privat timp de 10 ani de drepturile civile pentru crime împotriva umanităţii pe care a fost acuzat că le-a comis între 1940 şi 1944. Familia susţine că respectiva sentinţă ar fi fost rezultatul unui proces înscenat. În urmă cu cinci ani, într-un document emis de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii se arăta că averea lui Banffy Daniel nu a fost preluată în mod abuziv de regimul comunist, ci a fost confiscată în baza unei sentinţe prin care era condamnat pentru instigarea la crime împotriva umanităţii din perioada 1940-1944. Baronul maghiar nu a ajusn, însă, la închisoare el locuind la momentul pronunţării sentinţei în Ungaria.
 
Potrivit documentului CNSAS, conduita lui Banffy Daniel în perioada de ocupaţie horthystă din Ardeal a fost „vădit contrară intereselor României şi populaţiei româneşti din Ardeal” şi că „faţă de această conduită, averea autorului Banffy Daniel a fost preluată de statul român”. Din acest motiv, s-a considerat că bunurile au fost confiscate ca urmare a săvârşirii unor crime contra umanităţii sau crime de război în perioada 6 septembrie 1940 – 9 mai 1945 şi nu constituie preluare abuzivă, deci nu fac obiectul legii de reconstituire a dreptului de proprietate. Groful maghiar s-a născut în 1893 la Aiud şi a decedat în 1955, la Budapesta.

În perioada ocupaţiei maghiare a Transilvaniei de Nord au fost consemnate şi numeroase acţiuni de discriminare etnică din partea autorităţilor horthyste şi a unor etnici unguri, împotriva românilo, acţiuni care au culminat cu o serie de masacre foarte violente. Consemnările perioadei atribuie circa 1.000 de români morţi ca urmare a violenţelor etnice iniţiate de unguri.

Citiţi şi:

 

Savantul român Sergiu Paşca a obţinut o finanţare de 2,5 milioane de dolari de la fundaţia fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg

 

VIDEO Cazul de sclavie de la Sebeş: „stăpânii“ bătrânului bătut şi obligat să cerşească au primit închisoare cu suspendare

 

FOTO Carnavalul de la Rimetea, obiceiul secular prin care se „îngroapă“ iarna şi relele din anul care a trecut

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Razvan.
5.03.2019, 12:23:16

Unul din urmasi e Marin Puscasul, d-aia isi varsa naduful pe aici.

+1 (3 voturi)
herr v.6.01
5.03.2019, 12:29:34

Banffy = Banu maghiarizat.

-1 (1 vot)
Vasile Naftuli
5.03.2019, 15:24:06

?

+1 (1 vot)