Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Valul de pensionări pune în dificultate instanţele. Preşedintele CA Alba Iulia: ”Vom avea grave probleme de personal”

3
24 Jan 2021 11:19:34
Autor: Dorin Ţimonea
Liviu Gheorghe Odagiu, preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia
Liviu Gheorghe Odagiu, preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia

Peste 50 de posturi de judecător erau vacante la nivelul Curţii de Apel (CA) Alba Iulia şi a celor 19 instanţe arondate, din Alba, Hunedoara şi Sibiu, la finele anului 2020, cu 16 mai multe decât la sfârşitul lui 2019.

Mulţi dintre magistraţi s-au pensionat, existând instanţe care funcţionează cu câte un singur judecător.
 
“Cea mai mare provocare a anului în curs o reprezintă, pentru noi, componenta de resursă umană. Dacă în privinţa personalului auxiliar de specialitate nu avem probleme deosebite, întrucât am organizat şi suntem în curs de organizare a unor concursuri pentru primirea în profesie, marea provocare o reprezintă posturile vacante de judecători. 

Tot mai mulţi colegi judecători se pensionează. Acest val, să-i spunem, nu cred că va înceta în perioada imediat următoare”, a susţinut într-o conferinţă de presă, preşedintele CA Alba Iulia, Liviu Gheorghe Odagiu, cu ocazia prezentării raportului de activitate pe anul 2020.
 
El a adăugat că acest val de pensionări, coroborat cu faptul că, la momentul actual, încă nu este adoptată o lege cu privire la admiterea în profesie pentru cei cu studii juridice cu 5 ani vechime, va duce “într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat”, la “grave probleme” de personal. Mai mult, mai este blocată la acest moment, existând în parlament, din ce ştiu eu, un proiect legislativ, procedura transferurilor”, a mai spus Liviu Gheorghe Odagiu.
 
Preşedintele CA Alba Iulia a subliniat că sunt instanţe, cum sunt Judecătoriile Avrig şi Agnita, care funcţionează cu câte un singur judecător definitiv, iar altele, cum ar fi cea de la Orăştie, cu doar doi judecători. “Chiar şi la instanţele mari, unde sunt mai mulţi judecători, şi acolo există un val de pensionări. Şi, în condiţiile în care numărul de cauze rămâne acelaşi sau are un trend descrescător într-o mică măsură, problemele personalului îşi vor spune cuvântul”, a opinat Odagiu.
 
La nivelul CA Alba Iulia şi a celor 19 instanţe arondate erau în activitate la finele lui 2020 un număr de 239 de judecători. Din totalul celor 941 de posturi existente în statul de funcţii, 70 de posturi figurează vacante, din care cele mai multe, respectiv 51, sunt pentru judecători. Faţă de anul anterior se observă “o creştere semnificativă” a numărului de posturi vacante, în condiţiile în care la finele anului 2019 erau 35 de posturi vacante de judecător. Doar 4 instanţe, Judecătoriile Alba Iulia, Aiud, Brad şi Haţeg, au posturile de judecător ocupate în totalitate. În cursul anului 2020, s-au pensionat 20 de judecători de la mai multe instanţe.
 

Citeşte şi:

 

Misterul aurului găsit de un căutător de fier vechi la groapa de gunoi din Aiud. Cum a fost ascuns de comunişti

 

Amenda primită de compania E.ON după ce a lăsat mii de consumatori din Alba Iulia fără gaze naturale

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Matei Basarab
24.01.2021, 11:57:01

La cati termina facultatile nu-i panic man! Sunt destui care vor salarii si pensii babane si speciale!

-7 (9 voturi)
Eu Bogdan
24.01.2021, 12:03:45

Hai siktir! Iesiti la pensie la 45 de ani si cu pensii speciale! HUO putorilor!

-6 (8 voturi)
Goguţă
24.01.2021, 12:53:45

Taiti pensiile speciale si mi se vor mai ingaramdi la pensioanre....

-2 (2 voturi)
Modifică Setările