Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Vânătorul transformat în braconier. Condamnat la închisoare cu suspendare pentru uciderea ilegală a unui cerb

0
19 Nov 2019 12:26:34
Autor: Dorin Ţimonea
Sursa foto: arhivă Adevărul
Sursa foto: arhivă Adevărul

Un vânător s-a transformat peste noapte în braconier şi a împuşcat ilegal un cerb. Fapta a fost descoperită, iar bărbatul a fost condamnat şi pus să plătrească daune de 6.000 de euro.

Prima deecizie a fost luată de Judecătoria Brad, unde a ajuns dosarul de la Judecătoria Câmpeni, fiind contestată la Curtea de Apel Alba Iulia. Fapta a avut loc în ctombrie 2015. În urma cercetărilor efectuate, ulterior, de poliţişti a rezultat că în perioada 3-7 octombrie, bîrbatul în vârstă de 51 de ani, deţinător legal de armă de vânătoare, s-a deplasat pe fondul cinegetic nr. 9 ”Lupşa” şi a împuşcat un cerb carpatin, fără a avea autorizaţie de vânătoare. Potrivit rechizitoriului, inculpatul M. Ioan a mers la vânătoare pentru a vâna un cerb cu toate că nu aveau autorizaţie.
 
În acest scop, şi-a luat arma şi muniţia aferentă şi s-a deplasat cu un autoturism de la domiciliu până în locul numit Şesul Albăceanului, pe fondul de vânătoare nr. 9 Lupşa. Aici a executat foc de armă şi a împuşcat un exemplar de cerb comun, pe care l-a rănit, dar nu l-a putu găsit pentru că animalul sălbatic a fugit. Nereuşind să găsească cerbul împuşcat s-a reîntors la domiciliu în cursul aceleiaşi zile. Zgomotul armei a fost auzit de o altă persoane, martor în dosar, în timp ce alţi doi vânători aflaţi în zona respectivă au observat urmele unui autovehicul pe care le-au identificat ca provenind de la autoturismul de teren aparţinând braconierului.
 
”De asemenea s-a reţinut că, la data de 7 octombrie 2015 pădurarul O. G. a identificat în fondul cinegetic 9 Lupşa în locul numit Şesul Albăceanului leşul unui cerb care prezenta urme de împuşcare. A anunţat reprezentanţii asociaţiei de vânătoare care s-au deplasat şi au găsit leşul unui cerb de aproximativ 3-4 ani prezentând o rană specifică celei de glonţ. A fost ridicat de reprezentanţii AJVPS şi predat organelor de poliţie care au dispus expertizarea acestuia fiind identificat la autopsie un proiectil, care în urma expertizării s-a constatat că a fost tras cu arma inculpatului”, se precizează în rechizitoriul Parchetului. Anchetatorii au mai stabilit că în 4 octombrie 2015 vânătorul a efectuat un apel telefonic pe raza releului unei reţele de telefonie mobilă situat în Vf. Vîrşii Mari. Bărbatul nu a recunoscut fapta de braconaj şi a susţinut tot timpul că arma sa s-a aflat în propria locuinţă şi că glonţul ar fi fost pus de altcineva în cadavrul cerbului mort.
 
”În ceea ce priveşte susţinerea inculpatului că îşi explică că s-a tras cu arma sa în acel cerb numai dacă cineva a introdus un glonţ de la arma sa în acel cerb se constată că nu are suport real, întrucât conform celor a a rătate de coordonatorul tehnic al AJVPS, leziunile găsite în cadavrul cerbului de-a lungul traiectului proiectilului până la locul unde a fost găsit glonţul au fost caracteristice plăgilor produse prin împuşcare. Nu în ultimul rând instanţa reţine că Raportul de constatare criminalistică al IPJ Sibiu Serviciul Criminalistic concluzionează că pentru răspunsurile numitului M. A. I. la întrebările relevante ale testului poligraf concluzia stabilită în urma examinării este imposibilitatea pronunţării cu notele: subiectul prezintă modificări specifice comportamentului simulat la toate categoriile de întrebări ale testului acestea nefiind însă specifice întrebărilor relevante; subiectul a efectuat tentative de eludare comportament întâlnit de regulă la subiecţii nesinceri”, se precizează în motivarea hotărârii de la instanţa de fond.
 
Magistratul a constatat că acesta este recidivist, dar, în final, a considerat că este suficientă pronunţarea unei pedepse rezultante de 1 an şi 10 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani.

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Meşterii populari din Apuseni care realizează opere de artă din lemn în sticle cu ţuică

 

Cele mai întinse şi cele mai mici oraşe din România. Câţi oameni trăiesc în localităţi de sute de kilometri pătraţi

 

Cerere de extrădare emisă pe numele unui afacerist controversat, anulată. Povestea lui Dorel Tamaş, primul miliardar din Alba

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările