Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Veste bună pentru Klaus Iohannis. A venit iarna adevărată la Şureanu, domeniul schiabil preferat de preşedinte

0
14 Feb 2020 09:13:33
Autor: Dorin Ţimonea
Pârtiile de la Şureanu se prezintă în condiţii foarte bune. Foto: Florian Rareş Tileagă
Pârtiile de la Şureanu se prezintă în condiţii foarte bune. Foto: Florian Rareş Tileagă

La Şureanu, unde se află domeniul shiabil preferat la peşedintelui Klaus Iohannis, a venit, în sfârşit, iarna. Toate pârtiile sunt deschise pentru amatorii sporturilor de iarnă.

”Iarna a venit, la Şureanu, când nimeni nu se mai aştepta să vină. După două luni de iarnă secetoasă, cu iarbă şi pietre pe pârtii, când domeniul schiabil a funcţionat la limită, putem spune că zăpada a venit aşa cum ne doream cu toţii să vină. A nins enorm, în ultimele zile, iar zăpada proaspăt depusă va asigura o foarte bună continuare a sezonului de schi. Omăt suficient este pe toate pârtiile, iar zonele de off-piste sunt perfect accesibile. Drumul de la lacul Oaşa până la pârtii este deszăpezit (dar vă trebuie lanţuri), aşadar aveţi toate motivele să veniţi la Şureanu, în weekend. Iarna a venit, în sfârşit, iar schiul este la el acasă, la Şureanu”, spune Rareş Tileagă, ghid turistic şi monitor de schi.
 
Toate cele 10 pârtii, în lungime de 12 km, sunt funcţionale. Domeniul schiabil deţine 3 intalaţii de transport pe cablu (2 teleschiuri, 1 telescaun) şi este situat la altitudini curpinse între 2010 metri şi 1650 metri. Acces unic spre pârtii: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 ore (fără popasuri).
 
Preşedintele Klaus Iohannis, la schi în masivul Şureanu
 
Starea drumului forestier lacul Oaşa – drumul a fost complet deszăpezit şi este 100% practicabil. Există refugii suficiente, dar se recomandă montarea de lanţuri, pentru a nu avea nici un fel de problemă de acces. Despre posibilitatea de modernizare a acestui drum, care va aduce o dezvoltare fără precedent a zonei turistice, s-a interesat, anul trecut, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, care a discutat cu primarul comunei Şugag şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Alba. În perioada următoare se aşteaptă trecerea drumului în proprietatea comunei Şugag, ceea ce va însemna un prim pas în demararea procedurilor de modernizare, investiţia fiind de peste 10 milioane de euro.
 
”Zonele de off-piste sunt accesibile, fiind omăt suficient. Instalaţiile funcţionale în weekend vor fi telescaunul, teleschiul Curmătura şi teleschiul Şureanu. E posibil ca teleschiul Şureanu să nu funcţioneze în afara weekendului, în cazul în care numărul turiştilor va fi foarte mic. Pentru intervalul 15-20 februarie anunţă vreme foarte bună pentru schi, cu cer preponderent senin şi ninsori slabe, dar şi cu temperaturi mai ridicate decât ar fi normal pentru această perioadă. Temperaturile vor oscila între -6 şi 7 grade Celsius”, spune monitorul de schi Rareş Tileagă.
 
 
Zăpadă sufiecentă este şi la Arieşeni, al doilea centru de practicare a sporturilor de iarnă din Alba. Cele două pârtii au zăpadă suficentă şi se schiază în condiţii bune, iar sezonul continuă. Şi la Arieşeni se anunţă vreme bună cu cer mai mult senin în weekend. Va mai ninge vineri, luni, marţi şi miercuri. Aici există asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare, tot la baza pârtiilor şi în staţiune.

Citiţi şi:

 

Structuri speciale ale Securităţii în România comunistă. Cu ce se ocupau serviciul „T“, secţia „F“ şi biroul „S“

 

Ce pedeapsă a primit deţinutul care l-a ameninţat cu moartea pe Klaus Iohannis, „prin tăierea gâtului“, pentru că a refuzat să-l graţieze

 

Cum a sabotat PSD Delegaţia României la Comitetul European al Regiunilor: au suspendat regulamentul înainte de vot şi l-au ales pe Robert Negoiţă preşedinte

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările