Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Victoria în instanţă a unei şoferiţe sancţionate pe nedrept de Poliţie. Cum a fost intimidată de poliţişti

5
24 May 2022 15:32:02
Autor: Dorin Ţimonea
Drumul cu serpentine din apropierea Blajului unde a avut loc accidentul. Foto: Facebook/ Blaj
Drumul cu serpentine din apropierea Blajului unde a avut loc accidentul. Foto: Facebook/ Blaj

O şoferiţă din Alba a reuşit să demonstreze în justiţie că a fost amendată ilegal de către un poliţist rutier, după ce a fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID.

Incidentul a avut loc în 8 iunie 2021, pe DN 14B, la ieşire din municipiul Blaj spre comuna Crăciunelu de Jos, într-o zonă cu serpentine unde drumul este marcat cu linie continuă. În momentul în care autoturismul condus de femeie a fost depăşit de autospeciala ISU, într-o curbă periculoasă, a avut loc un acroşaj între cele două autovehicule, soldat cu avarierea acestora. Femeia a primit un avertisment şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.
 
„Nu sunt de acord. Am respectat în totalitate maşina politiei, care a depăşit pe cea mai periculoasă curbă, urmată la scurt timp de cea de-a doua ISU, care mi-a tăiat calea, deşi maşina era ieşită din carosabil, permiţând depăşirea necorespunzătoare a maşinii care nu avea semnalele acustice pornite”, a scris femeia în procesul- verbal.
 
Cele două autovehicule ale poliţiei şi ISU s-au oprit la circa 300 de metri de locul coliziunii, femeia susţinând că cei doi conducători auto s-au deplasat în zona unde oprise încercând să o intimideze şi să o ameninţe pentru că nu a respectat semnalele luminoase şi acustice de pe maşina poliţiei.
 
”În momentul în care le-am spus că nu au avut pornite semnalele acustice şi luminoase, şoferul de pe maşina poliţiei a recunoscut că nu a avut semnalele acustice, deoarece m-ar fi putut speria şi m-aş fi putut răsturna în pantă. Apoi, cei doi conducători auto s-au reîntors la maşinile conduse de aceştia şi au pornit semnalele luminoase”, a declarat şoferiţa. Femeia a mai spuscă poliţistul rutier a ascultat doar versiunea prezentată prin telefon de colegul său, respectiv a venit cu ”lecţia învăţată”, şi nu a luat în considerare susţinerile acesteia. 
 

Altă situaţie de fapt, demonstrată în instanţă

 
”Petenta fost invitată la sediul Poliţiei Municipiului Blaj, pentru încheierea procesului-verbal, unde a aşteptat peste o oră. În acest interval de timp, agentul constatator a vorbit permanent la telefon pentru a obţine înregistrări de pe camerele video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier. Ulterior, a obţinut o înregistrare video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier, pe care o anexez înregistrată pe un DVD. Din înregistrare, se poate observa că maşina politiei şi ISU, înainte de producerea evenimentului rutier, au depăşit un alt autoturism, care circula în spatele autoturismului condus de petentă. Acea persoană putea fi reţinută ca martor asistent, dacă nu a reţinut ca martor asistent pe doamna (…). Din înregistrarea respectivă, se observă că maşina politiei şi autospeciala ISU nu aveau semnalele luminoase pornite”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.
 
Pe lângă înregistrarea video care a arătat că cele două maşini nu aveau semnalele luminoase, martora care se afla cu ea în autoturism a susţinut că cele două autospeciale nu aveau în funcţiune nici semnalele acustice. Pe 7 aprilie 2022, Judecătoria Blaj a anulat procesul-verbal, hotărârea nefiind contestată de către Poliţie.
 
”Petenta a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută în procesul-verbal de contravenţie, iar prin proba testimonială administrată în cauză, aceasta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, din declaraţia martorei (…), reiese că maşina poliţiei, care a încercat să depăşească maşina condusă de petentă, nu avea în funcţiune nici semnalele luminoase, nici cele sonore. Doar după impact, poliţistul a mers la maşina sa şi a pornit semnalele luminoase. Martora a văzut foarte clar când acesta a mers şi a pornit luminile, care până atunci nu funcţionau şi nici nu se auzea girofarul”, este concluzia magistratului care a judecat dosarul.
 
IPJ Alba trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 820 de lei.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum s-a dezvoltat transportul public într-un oraş din Transilvania. Persoana care folosea trăsura suspendată

Moment tensionat în Cetatea Alba Iulia. Portretul lui Avram Iancu, lângă statuia principelui maghiar care ar fi vrut să stăpânească „Dacia“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

corect roman
24.05.2022, 15:39:13

In afara de girofar si sirena n-au mai nimic,creier sau onoare.Se cred mari piloti dar acroseaza si masinile iesite de pe carosabil.Ba,voi n-aveti pic de rusine,nu va este rusine de cei care va cunosc,parinti,sotii,iubite sau si astia sunt ca voi?Nemernicilor.

+1 (5 voturi)
pista pista
24.05.2022, 16:26:10

Din pacate se cred supereroi, in schimb sunt niste handicapati psiihic, sistemul va face tot posibiilul sa ii scoata basma curata. RESPECT PENTRU DOAMNA CARE A MENS PANA IN PANZEL ALBE SA ISI DEMONSTREZE NEVINOVATIA.

+3 (3 voturi)
puscas dan
25.05.2022, 02:01:23

Trebuia cerut in instanta daune morale si ptr. suspendarea permisului de conducere pagubele suferite pe timpul cind dinsa nu a putut conduce propria masina...direct din buzunarul smecherilor respectivi.

+1 (1 vot)
dumitru bogdan
24.05.2022, 17:50:28

In aceste condiții, procesul-verbal, este un fals cap realizat pe minciunile unor purtători de uniforma a statului, din care cei de la ISU militari. Câțiva malaci au făcut fără scrupule o femeie nevinovată, încălcând legi, regulamente interne, bunul simt. Pur și simplu au mințit organul care a redactat procesul-verbal. Iar ăla s-a lăsat și el foarte ușor mințit. Niste jeguri. Sa le fie rușine. Ar trebui dați afară din sistem.

+1 (1 vot)
Ţac Pac
25.05.2022, 05:39:55

Slabut cu daunele morale .Foarte slab .

Modifică Setările