VIDEO Unde se află cea mai mare rocă din lume. Monolitul are trei kilometri lungime şi este un simbol spiritual pentru localnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stânca Uluru din Australia. Foto: wikipedia
Stânca Uluru din Australia. Foto: wikipedia

Cea mai mare rocă din lume este un masivul stâncos reprezentat de un monolit cu o vechime de 800 milioane de ani.

Uluṟu sau Ayers Rock, cunoscut ca şi Muntele de granit roşu Uluru este un masiv stâncos izolat în deşertul din Australia centrală, situat pe teritoriul Parcului Uluṟu–Kata-Tjuṯa la 340 km distanţă de Alice Springs, cel mai mar eoraş din centrul continentului. Stânca este în prezent una dintre imaginile ”iconice” cu care este asociată Australia.

Masivul stâncos este un monolit cu o vechime de 800 milioane de ani, format din gresie care apare ca o formaţiune bizară într-o regiune de şes fără alte denivelări de teren. Denumirea de Uluṟu care este considerat un munte sfânt, provine din limba aborigenilor Anangu neavând un înţeles deosebit.

Monolitul are o lungime de aproximativ 3 km şi o lăţime de 2 km, cu un perimetru de 10 km. Stânca are o înălţime de 350 m, fiind înconjurat de dunele de nisip ale deşertului australian. Masivul de gresie are o vârstă de 800 milioane de ani, fiind situat la o distanţă aeriană de ca. 340 km de localitatea Alice Springs. Masivul este, în

stanca uluru australia

special pentru australieni, un veritabil loc de pelerinaj. Pentru australieni, a privi un apus de soare la Uluru a devenit un fel de obligaţie spirituală. 

William Christie Gosse a fost primul european care a ajuns la Uluru, în 1873, după un drum care a durat două luni de zile. El a botezat muntele „stanca Ayers“, după Sir Henry Ayers, important om politic australian al acelei perioade. Pentru aborigeni Uluru reprezintă o parte vitală a religiei, filosofiei şi organizării lor sociale. Ei consideră toate formele de viaţă şi de relief din regiunea Uluru că făcând parte dintr-o singură forţă supremă, Tjukurpa, care le guvernează toate aspectele existenţei. Până în anii ’70-’80, Uluru şi teritoriile înconjurătoare – „catedrala“ aborigenilor – erau asociate culturii europene, fără a se pomeni de Anangu sau de Tjukurpa. 

La mijlocul anilor ’80, aborigenii au fost recunoscuţi că având drepturi la Uluru, iar tradiţiile şi obiceiurile lor au fost redescoperite. Zona a fost „curăţată“ de invazia civilizaţiei moderne, iar în 1983 s-a construit Yulara – un complex turistic situat la 20 de km de Uluru. 

stanca uluru australia

În 1985, în cadrul unei ceremonii reparatorii, oficialităţile australiene au înmânat un titlu de pro­prietate inalienabil stăpânilor de drept ai muntelui – populaţiile Anangu –, care, la rândul lor, au semnat un acord ce stipula că Uluru va deveni parc naţional, sub autoritate guvernamentală. 

Stânca este rezervaţie naturală şi poate fi vizitată în condiţii stricte. Un tur turistic în jurul masivului are o lungime de circa 10 km.

Citiţi şi:

 

Ce idei mai au românii pentru afaceri din fonduri europene: fabrică de pălării finanţată cu 70.000 de euro prin AFIR

 

Tragedia din spatele ultimului deces provocat de coronavirus în Alba. Doi soţi au murit la câteva zile unul după altul

 

Mesajul primarului din oraşul care a interzis circulaţia auto în 1 şi 2 mai: „Sănătatea este mai importantă decât plimbatul sau ieşitul la grătare“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite