VIDEO Copila de 11 ani din Alba Iulia care uimeşte lumea cu talentul la vioară. „A studiat zilnic cât alţii într-o săptămână“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antonia Jelea Mancer este o fetiţă de 11 ani din Alba Iulia, care cucereşte pe toată lumea cu talentul şi veselia ei. În doar patru ani de la începerea studiului viorii, ea are deja un palmares de invidiat, obţinând multe premii întâi şi premii de excelenţă la concursurile la care a participat. Recent a primit o vioară donată de societatea Hora SA Reghin.

Antonia are un deosebit talent muzical, descoperit şi cultivat mai apoi de d-na prof. Mariana Lungu de la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia. Întâlnirea dintre cele două a fost parcă predestinată: părinţii Antoniei au venit la Liceul de Arte pentru a se interesa de un profesor de vioară pentru Antonia, profesoara Mariana Lungu s-a oferit să testeze fetiţa pentru a verifica aptitudinile acesteia, iar după această scurtă întâlnire a fost clar că avea de-a face cu un copil talentat, inteligent, dornic să înveţe vioara.

Din prima clipă a existat o compatibilitate perfectă între dascăl şi elev: dorinţa de învăţare a fetiţei a întâlnit devotamentul, tactul şi priceperea profesorului care aştepta parcă un asemenea ”caz”.

   

”Prima lecţie de vioară a avut loc la 18 martie 2013. Este importantă această dată, deoarece performanţele pe care le voi menţiona se derulează pe parcursul a mai puţin de 4 ani. Unora le trebuie 2-3 ani să descopere cum se cântă la vioară. Antonia a învăţat cu multă sârguinţă, a studiat zilnic cât alţii într-o săptămână, iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate”, spune Mariana Lungu, profesoara Antoniei.

După exact un an de studiu, în martie 2014, a participat la Festivalul „Johann Sebastian Bach” de la Cluj Napoca unde a obţinut Diploma de Excelenţă şi a fost invitată să cânte în Gala Laureaţilor. Ulterior, Antonia s-a trensferat de la Şcoala generală ”Vasile Goldiş” la Liceul de Arte „Regina Maria”, pentru a beneficia de o îndrumare susţinută, completată şi cu celelalte discipline de specialitate. Munca a devenit mai intensă, orele de studiu s-au înmulţit, s-au stabilit criterii noi de performanţă, astfel că palmaresul Antoniei s-a completat cu: Premiul I la Concursul „Şansă Egală”- februarie 2015, Tg. Mureş; Premiul I la Concursul Internaţional „Sigismund Toduţă”- martie 2015, Deva; Diploma de Excelenţă şi Marele Premiu al Festivalului ”Johann Sebastian Bach”- martie 2015, Cluj Napoca;  Participarea, pe rând, la toate fazele Olimpiadei de Interpretare Instrumentală: faza judeţeană la Alba Iulia, faza zonală (5 judeţe) la Deva, amândouă cu Premiul I, faza naţională la Suceava unde a obţinut Premiul I cu maximum de puncte (100 puncte); Premiul I la Festivalul-concurs de interpretare vocal-instrumentală ”Un talent înnăscut” – mai 2015, Râmnicu Vâlcea.  În decembrie 2015, a susţinut un microrecital la Institutul Cultural Român de la Viena, alături de un grup de copii de la Liceul de Arte ”Regina Maria” conduşi de prof. Cristina Florea.

În anul 2016, a fost invitată să susţină un recital în Concertul de deschidere a Festivalului ”Johann Sebastian Bach”, în calitate de câştigător al Marelui Premiu al ediţiei precedente. Au urmat apoi fazele Olimpiadei de Interpretare instrumentală: faza judeţeană – Premiul I; faza zonală la Arad – Premiul I; faza naţională la Bucureşti – Premiul II”.

image

Vioara donată de Hora Sa Reghin

”Mâna Antoniei a crescut, odată cu ea, aşa că a trebuit schimbată vioara cu o mărime mai mare. Acest lucru a necesitat o perioadă de acomodare, de aceea Antonia a fost nevoită să stea departe de concursuri o bună bucată de timp. A participat însă la toate acţiunile şi activităţile liceului, făcându-i foarte mare plăcere să cânte în diferite locuri. Pe lângă talentul muzical recunoscut, Antonia are numeroase alte calităţi: este o fetiţă foarte bine educată, este o fire veselă, deschisă, plăcută, sociabilă, prietenoasă, inteligentă, perseverentă, ambiţioasă, modestă. Nu este deloc o răsfăţată cum s-ar putea crede, viaţa dându-i deja hopuri pe care să le treacă. Are un caracter puternic, este dârză şi serioasă ,a înţeles că numai muncind asiduu o să-şi îndeplinească visele”, a mai precizat  Mariana Lungu.

La invitaţia Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, Antonia a susţinut un microrecital la Ambasada Chinei la Bucureşti, în 21 ianuarie 2017. Frumuseţea caracterului ei şi talentul deosebit au convins echipa Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia să o includă în campania ”Produs din suflet pentru comunitate”. Demersul a fost unul de succes. Conducerea SC Hora SA Reghin a răspuns apelului lansat de echipa de la Academia Doamnelor. Antonia Jelea Mancer va cânta, de acum încolo, la o vioară cu totul specială, care face parte dintr-o serie limitată de doar 7 astfel de instrumente realizate de renumitul producător de instrumente muzicale.

Citiţi şi:

Cum funcţionează BlaBlaCar, serviciul prin care se împart costurile călătoriei între mai mulţi pasageri. Este tot mai folosit şi în România

Satul necunoscut din Alba transformat în atracţie turistică: are stânci uriaşe, chei şi peşteri

Artistul care a dus folclorul românesc la Balul Operei din Viena. Povestea de viaţă a lui Liviu Burz, românul care a plecat în lume cu 100 de mărci în buzunar

Aventura vieţii pentru un IT-ist român: Africa traversată pe bicicletă de la nord la sud, pe o distanţă de 11.000 de kilometri

„Doamna Adi“, învăţătoarea din Apuseni care predă, de 18 ani, simultan la patru clase: „Nu mi-am căutat împlinirea în a avea rezultate deosebite şi laude“

Ziarul britanic The Times a scris în 1785 despre Horea, conducătorul Răscoalei ţărăneşti: „Un desperado îndrăzneţ“

Peştera Dâmbău, grota din Apuseni unde se găseşte „laptele de munte“

Povestea constructorului din Sebeş pasionat de bucătărie: „După 10 ore pe şantier, schimb salopeta cu şorţul“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite