VIDEO A fost finalizat „Drumul lui Iovan”, şoseaua turistică spectaculoasă din Apuseni. Cu maşina pe asfalt până la locul accidentului aviatic din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumul care leagă centrul comunei Horea de vârful Petreasa, unde a avut loc accidentul aviatic din ianuarie 2014 a fost asfaltat, ”Drumul lui Iovan” a devenit o nouă atracţie turistică în Apuseni.

Un nou drum turistic a fost asfafaltat în Munţii Apuseni. Este vorba despre DC 204, ce face legătura între Horea şi Petreasa, satul aflat la cota 1600.

Porţiunea are o lungime de aproximativ 8 kilometri şi este denumită „Drumul lui Iovan”, pentru că în zona respectivă (vf. Petreasa), acum cinci ani, şi-au pierdut viaţa, în accident aviatic, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion. Sâmbătă, 17 august, va avea loc slujba de sfinţire a DC 204, în cadrul evenimentului „Târgul Lemnarilor din Apuseni”.

Târgul Lemnarilor de la Horea ajunge anul acesta la ediţia a XXIV-a şi include şi o serie de evenimente ce se vor desfăşura pe Vârful Petreasa. Evenimentul, organizat în principal pentru promovarea tradiţiilor şi meşteşugurilor din Apuseni, se desfăşoară în perioada 17-18 august. Drumul cu o lungime totală de aproximativ 8 km uşurează foarte mult accesul la locuinţe pentru aproximativ 300 de cetăţeni ai comunei Horea, lucrările de reabilitare începând în 2015.

„Drumul lui Iovan” pleacă din centrul comunei Horea, trece pe lângă Dâmbul lui Gâf, este foarte abrupt în câteva locuri, deosebit de spectaculos şi traversează o zonă foarte frumoasă, fiind asfaltat până la limita dintre judeţele Alba şi Cluj, la o altitudine de aproximativ 1.600 metri. De unde se termină asfaltul, drumul de pământ continuă prin pădure, pe o distanţă de circa 1 kilometru, până la locul unde s-a prăbuşit, în 20 ianuarie 2014, pe muntele Petreasa, avionul pilotat de Adrian Iovan. Acesta, alături de studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în acel tragic accident aviatic.

Imagine indisponibilă

Au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu, medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Locul accidentului a fost găsit, după ore de la prăbuţire, de trei moţi din comuna Horea.

La local unde s-a prăbuşit avionul, moţii din Zânzeşti şi Giurgiuţ au ridicat un altar de lemn, de aproximativ 12 metri pătraţi, au amplasat o cruce de mari dimensiuni şi, în fiecare an, în preajma zilei de 20 ianuarie, sunt organizate slujbe de pomenire în memoria celor două victime ale tragediei aviatic. Modernizarea drumului comunal a costat peste 6 milioane de lei, bani acordaţi din fonduri guvernamentale. Pe lângă avantajele aduse comunităţilor din cele trei sate, modernizarea ”Drumului lui Iovan” reprezintă şi o importantă investiţie din punct de vedere turistic.

Citiţi şi:

 

Declaraţii scandaloase ale viceprimarului din Alba Iulia despre situaţia de la creşa unde erau înjuraţi copiii: „Nu ştiu dacă comportamentul unor copii este de înger”

 

Teoria geamului spart. Cum li se induce oamenilor credinţa că un loc abandonat poate fi distrus

 

Constructorul lotului 1 al autostrăzii A10 Sebeş - Turda a sistat lucrările. Italienii aşteaptă plăţi de peste 60 de milioane de lei de la CNAIR

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite