VIDEO Primul kilogram de lână tors şi dărăcit la Zlatna. Primăria a cumpărat o instalaţie cu 3.000 de euro şi vrea să reînvie tradiţia prelucrării lânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instalaţia de dărăcit şi tors lâna de la Zlatna
Instalaţia de dărăcit şi tors lâna de la Zlatna

Primăria Oraşului Zlatna a instalat în localitatea Pătrîngeni o instalaţie de dărăcit şi tors lana. Investiţia va ajuta în recuperearea lânii care, din păcate, acum se aruncă în loc să se valorifice.

”Săptămâna aceasta îi vom da drumul. M-aş bucura să vină cât mai mulţi oameni. Oamenii trebuie să vină cu lâna spălată aici, obligatoriu. Vom stabili o taxă pentru toarcerea lânii, încă nu am stabilit-o. Ar exista şi varianta ca şi Primăria Zlatna să cumpere lâna, s-o vândă mai departe gata toarsă. Maşina face două tipuri de fire: unul mai gros, altul mai subţire”, a declarat Silviu Ponoran, primarul din Zlatna.

Acesta a prezentat şi câteva detalii tehnice legate de maşina de tors: „Face câte 12 jiredi de lână odată, cam 50 kg de lână în 8 ore. M-am înţeles cu Tică Darie, de la Roşia Montană, că, dacă o să fie montată instalaţia asta aici el o să producă covoare artizanale din lâna noastră. Lâna noastră, de la Ţigaie sau Ţurcană, e prea aspră pentru împletit căciuli sau şaluri. E păcat de lâna care se aruncă. La anul sperăm să achiziţionăm tehnologii ultra-moderne pentru spălarea şi prelucrarea lânii”. Primăria a plătit pe întreaga instalaţie suma de 3.000 de euro şi a angajat o persoană care cunoaşte cum se derulează procesul de tors şi dărăcit.

Tică Darie, pe numele său întreg Dumitru Vărzariu-Darie, a pus pe picioare o mică afacere în Roşia Montană, acum vreo 7 ani: vinde articole vestimentare din lână, croşetate de femeile din comună. În 2013, când a început cu primii ciorapi expuşi pe internet, totul părea a fi doar o distracţie online. În ziua de azi, femeile trecute de 60 de ani, majoritatea, din câteva zeci de familii din Roşia Montană, croşetează ciorapi din lână, fulare sau căciuli. Dacă Zlatna va produce fire din lână bună, la Roşia Montană vor fi ţesute şi covoare artizanale, din această lână. Tică Darie a studiat design multimedia în Copenhaga, Danemarca. În 2014 a înfiinţat ”Made in Roşia Montană”, iar în ianuarie 2015 a fost lansat magazinul online.

„Noi am făcut un proiect pentru valorificarea lânii, pe bani europeni, iar ministrul Agriculturii Adrian Oros, l-a depus la UE, împreună cu o solicitare a Poloniei, pe aceiaşi temă. Va fi o finanţare pentru lână, pe programarea 2021-2027. Aşteptăm acum deschiderea acestei linii de finanţare, special pentru valorificarea lânii”, a mai declarat pentru Ziarul Unirea primarul oraşului Zlatna, Silviu Ponoran.

Citiţi şi:

Comisari ai Gărzii de Mediu, achitaţi pentru fals intelectual după ce au dat amenzi ilegale unor săteni

Transavia se opune ridicării unui cartier rezidenţial la Cristian, lângă Sibiu. Primăria vrea să permită investiţia în zona de protecţie a fermei de păsări

Cum poate pierde statul peste 1 milion de euro din cauza unor erori într-un dosar de evaziune fiscală cu 11 condamnaţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite