VIDEO Raed Arafat, la 5 ani de la tragedia aviatică din Apuseni: „Intervenţia a fost una normală în condiţiile de atunci“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat a participat la bilanţul ISU Alba pe anul 2018
Raed Arafat a participat la bilanţul ISU Alba pe anul 2018

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, consideră, după 5 ani de la accidentul aviatic din Apuseni, că intervenţia de atunci a autorităţilor a fost una ”normală”.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că intervenţia autorităţilor la accidentul din Apuseni, de acum 5 ani, a fost una normală. 

Întrebat dacă instituţiile pentru situaţii de urgenţă ar fi mai pregătite astăzi pentru un asemenea accident, Arafat a spus că ”în condiţiile de atunci, de vizibilitate redusă, de imposibilitatea utilizării părţii aeriene de salvare, ceaţă, noapte, zăpadă, munte şi pădure, faptul că s-a ajuns în 5 ore şi ceva la locul accidentului respectiv era similar cu ce s-ar fi întâmplat în orice altă ţară, poate chiar şi mai rapid”.

Acesta a exeplificat cu un accident produs în SUA, unde autorităţile ar fi avut nevoie de 24 de ore pentru a ajunge la victime. ”Au fost foarte multe speculaţii pe acest subiect, oricând le putem demonta, acuma, la rece, pentru că atunci la cald era imposibil” a adăugat Raed Arafat.

Faptul că localnicii au ajuns primii este ”un lucru normal” a mai spus secretarul de stat. ”Să ajungă echipele de salvare la scurt timp după localnici şi să încerce să facă toate manevrele de salvare acolo, şi transport al bolnavilor, eu cred că este un timp care se încadrează în timpii normali de intervenţie în astfel de condiţii” a afirmat Arafat. Acesta a mai spus că dacă ar fi putut fi utilizate mijloacele aeriene, „poate că într-o oră era rezolvată problema şi ştiam unde este accidentul, nu înseamnă că ajungeam fizic acolo”.

Accidentul aviatic a avut loc în 20 ianuarie 2014, când un avion YR-BNP care executa o cursă umanitară, a aterizat forţat într-o zonă împădurită din Apuseni. Avionul era pilotat de Adrian Iovan, iar Răzvan Petrescu era copilot. Aeronava transporta o echipă de cinci cadre medicale de la Bucureşti la Oradea. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul ”Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici. La circa o jumătate de oră după localnici au ajuns la locul accidentului şi angajaţii ISU Alba. În august 2018, procurorii militari din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au clasat dosarul accidentului aviatic din Apuseni. Ancheta a vizat modul de intervenţie al instituţiilor specializate pentru găsirea aeronavei şi salvarea oamenilor.

Citiţi şi:

 

FOTO Depozitul uriaş de gunoaie amplasat între clădiri industriale. Situaţia fără ieşire de la Alba Iulia acceptată şi de Garda de Mediu

 

Cum a ajutat Institutul Astronomic la condamnarea unui hoţ care a furat bunuri de 77 de lei

 

Reacţia ciudată a unui poliţist chemat la o faptă de violenţă în familie, finalizată cu o condamnare: a recomandat ca situaţia să rămână între soţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite