Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cum s-a produs explozia de la fabrica de armament din Cugir. Femeia rănită grav încărca praf de puşcă în trasoare

7
22 May 2020 18:33:22
Autor: Dorin Ţimonea
Zona unde a avut loc explozia în incinta fabricii de armament
Zona unde a avut loc explozia în incinta fabricii de armament

Explozia produsă, vineri, la fabrica de armament din Cugir, a avut loc pe linia de fabricaţie a gloanţelor. Aici lucrează în special femei care verifică trasoarele încărcate cu praf de puşcă.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Cristian Simu, fost director al uneia dintre fabricile de armament din Cugir a explicat modul în care s-a produs accidentul.
 
Potrivit acestuia, în timpul încărcării cu substanţă pirotehnică a trasorului, acesta a luat foc, a sărit lângă alte trasoare aflate în incintă şi a cauzat o ardere violentă. În urma incidentului, o femeie în vârstă de 53 de ani a suferit arsuri grave, iar alta, în vârstă de 58 de ani a suferit arsuri minore la un braţ.
   
”În cursul tehnologiei de încărcare a glonţului, la un moment dat trebuie pusă o încărcătură pirotehnică pentru glonţul trasor şi practic dumnealor (n.red. cele două victime) încărcau această compoziţie”, a explicat oficialul din minister.
 

Secretarul de stat a mai spus că astfel de incidente se pot întâmpla frecvent şi sunt cauzate de mai mulţi factori (temperatură, umiditate, calitatea materialului din compoziţia trasoare), iar în cele mai multe cazuri, ele se produc fără urmări grave pentru persoanele aflate în apropiere. Cristian Simu a precizat că a fost deschisă o anchetă internă, în cadrul fabricii, în timp ce procuratura a deschis un dosar şi cercetează împrejurările în care s-a produs incidentul.

Victima a fost transferată cu un elicopter SMURD la spitalul de arşi din Bucureşti
 
”A avut loc un incident care din păcate s-a transformat într-un accident. Pe linia de încărcare de trasor a avut loc un incident, iar acesta a provocat mai departe o aprindere a altor tubuleţe trasoare, care au generat o flacără violentă, surprinzând victima. În acea incintă au fost 11 persoane, care s-au autoevacuat. Mai este încă o colegă stabilă, cu arsură pe antrebraţ. Sunt angajate pe post de pirotehniste, adică încarcă încărcătura trasoare în gloanţe. Incidentele se pot produce tehnologic din cauza presării, iar acest incident de aprindere este normal, ceea ce nu este normal este cum s-a produs accidentul. Acest trasor a avut o traiectorie incontrolabilă pe podea şi a sărit provocând accidentul. Condiţiile de muncă erau normale. Din câte cunosc eu au fost respectate normele de protecţie a muncii”, a spus secretarul de stat.
 

    

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Tomescu Tom
22.05.2020, 18:38:10

Când lucrezi cu miere ..te lingi pe degete .. Când lucrezi cu substanțe pirotehnice .... ehhh ...e mai complicat ..

+1 (1 vot)
Smeritu Pahomie
22.05.2020, 19:50:53

Daca tot lucreaza cu bombele pe mana.....trebuiau sa faca si niste provizii pentru vremurile de diktatura comunista globalista ce urmeaza.....

-2 (4 voturi)
Shenghen Alikianos
22.05.2020, 18:47:01

Cei care lucrează acolo știu că își riscă pielea.

Andrei Adrian
22.05.2020, 19:05:28

Pentru pensie speciala nu se califica? Citesc ca au fost implicate doua muncitoare de 53 si 58 de ani... daca-si alegeau alta meserie erau deja de 10 ani la pensie.

+5 (5 voturi)
A4___ A4___
23.05.2020, 00:45:47

In incinte ATEX II D de la dust se asigura o aspirare continua de asa natura incat la atingerea a 10 % din cantitateanecesara mikrograme / m3 limita de aprindere a amestecului pirotehcnic sa fie aspirata cantitatea.............la atingerea concentratiei corespunzatoare a 20 % se sisteaza munca............. .Dupa o runda de incarcare eu unul as da cu aspiratorul sa aspire si particulele non vizibile - sub micrometrice sa fie aspirate..............si uite asa eviti sa te expui unui pericol aiurea.......hát ingineri de tip ATEX de acolo nu vorbesc cu cei dela PEtrosani care cika au institut agreat pentru asa ceva???????? aaaa..iarasi nu is bani sa faca un risk assesment si in urma propunerilor technice sa ia masurile necesare pentru a reduce riscul...................hát hát...hát ramane chirurgia ulterioara si niste bani amarati ( inca un om nenorocit) ..............trasiaca si infloreasca koltura technica di roma-nia:))))))))))))si goana dupe bani a sefi sefutzi ce futzi lor:))))))))))

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)