Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Ursul brun în mediul său natural. Imagini spectaculoase surprinse în Munţii Apuseni

4
9 Oct 2019 20:02:55
Autor: Dorin Ţimonea

Ursul este animalul sălbatic cu cea mai mare ”influenţă” în zona montană din România. Prezenţa acestuia este des semnalată şi în Apuseni.

Reprezentanţii Parcului Natural Apuseni prezintă un material video cu cele mai interesante imagini în care este surprins ursul brun de camerele de supraveghere amplasate pe teritoriul pe care îl administrează.
   
”Ursul locuieşte în păduri de conifere şi foiase, având activitate preponderent diurnă. La noi, ursul mănâncă după anotimp. Primăvara se hrăneşte mai ales cu cadavrele sălbăticiunilor care n-au putut trece iarna, vara mănâncă mai multe fructe decât animale (zmeură, mure, afine, merişoare), iar toamna regimul aste aproape exclusiv vegetarian. Mai mănîncă jir, miere, furnici, albine, viespi, etc. Parcul Natural Apuseni este unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, situat în vestul ţării, pe raza judetelor Bihor, Cluj si Alba”, au precizat reprezentanţii Parcului pe o reţea de socializare.
 
 
Recent, Senatul României a aprobat un proiect de lege prin care vânătoarea urşilor nu mai este interzisă, în afara cotelor de recolectare aprobate anual de ministerul de resort, urmând ca, pentru o perioadă de 5 ani, vânarea să fie permisă. Propunerea legislativă a fost transmisă spre dezbatere Camerei Deputaţilor. Adoptarea proiectului de lege a determinat proteste din partea organizaţiilor care promovează protecţia animalelor.
 
Conform legislaţiei actuale, vânarea ursului (Ursus arctos) este interzisă, Ministerul Mediului aprobând anual anumite cote de recoltare (vânătoare) a acestei specii, în scopuri ştiinţifice sau de management al populaţiei de urşi. 
 
Într-o propunere de lege iniţiată de PSD, în scopul facilitării despăgubirii fermierilor pentru pagubele produse de animale sălbatice, senatorii din comisiile de specialitate au introdus un amendament prin care vântoarea urşilor nu mai este interzisă, ci este permisă temporar pe o perioadă de 5 ani, între 1 aprilie - 30 mai şi 1 septembrie - 31 decembrie. Pentru fiecare urs împuşcat, vânătorii trebuie să plătească o taxă de 5.000 de euro, indiferent dacă vânătoarea s-a făcut „la goană“ sau individual.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

_ Alex
9.10.2019, 21:36:54

Sa salvam videoul ala... peste 5 ani nu o sa mai vedem asa ceva...

+1 (3 voturi)
ladiana stan
9.10.2019, 21:52:33

Daca6 ONG-urile fac mai multă gălăgie, nu înseamnă că au dreptate. Ce oameni sunteti voi dacă nu vă impresionează că oamenii sunt sfasiati de aceste salbaticiuni, ca munca lor, animalele și culturile sunt distruse , ca nu empatizati cu cei care se trezesc în locuințe cu aceste namile? Dacă voi considerati viața ursilor mai prețioasă decât viața oamenilor, nu sunteti oameni, este ceva cu sănătatea voastră .

0 (4 voturi)
_ Alex
9.10.2019, 23:00:21

Daca asta e solutia ta, sa omoram ursii pt ca niste cretini s-au apropiat prea mult de ei si au fost atacati, inseamna ca esti la acelasi nivel de inteligenta. Oare sa ne gandim la reinpaduriri, la crearea unor noi parcuri nationale, la zone protejate unde sa intre oamenii decat in scop stiintific? Sa investim in garduri electrice si sisteme de avertizare sonore care sa alunge animalele salbatice? Nuuuuu... mai bine le omoram... da-le dracu de salbaticiuni...

0 (4 voturi)
Septorium Kazghplium
9.10.2019, 23:29:40

Te invit sa petreci o saptamana cu bunica-mea, la tara. Sunt curios daca o sa ai aceeasi parere si dupa. Ca idee, nu s-a defrisat nici un metru de padure acolo si tot timpul au fost probleme cu ursii. Dar stiu, e mai simplu sa privesti lumea dintr-un borcan, pe internet...

0 (2 voturi)