VIDEO Ursul brun în mediul său natural. Imagini spectaculoase surprinse în Munţii Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ursul este animalul sălbatic cu cea mai mare ”influenţă” în zona montană din România. Prezenţa acestuia este des semnalată şi în Apuseni.

Reprezentanţii Parcului Natural Apuseni prezintă un material video cu cele mai interesante imagini în care este surprins ursul brun de camerele de supraveghere amplasate pe teritoriul pe care îl administrează.

   

”Ursul locuieşte în păduri de conifere şi foiase, având activitate preponderent diurnă. La noi, ursul mănâncă după anotimp. Primăvara se hrăneşte mai ales cu cadavrele sălbăticiunilor care n-au putut trece iarna, vara mănâncă mai multe fructe decât animale (zmeură, mure, afine, merişoare), iar toamna regimul aste aproape exclusiv vegetarian. Mai mănîncă jir, miere, furnici, albine, viespi, etc. Parcul Natural Apuseni este unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, situat în vestul ţării, pe raza judetelor Bihor, Cluj si Alba”, au precizat reprezentanţii Parcului pe o reţea de socializare.

Recent, Senatul României a aprobat un proiect de lege prin care vânătoarea urşilor nu mai este interzisă, în afara cotelor de recolectare aprobate anual de ministerul de resort, urmând ca, pentru o perioadă de 5 ani, vânarea să fie permisă. Propunerea legislativă a fost transmisă spre dezbatere Camerei Deputaţilor. Adoptarea proiectului de lege a determinat proteste din partea organizaţiilor care promovează protecţia animalelor.

Conform legislaţiei actuale, vânarea ursului (Ursus arctos) este interzisă, Ministerul Mediului aprobând anual anumite cote de recoltare (vânătoare) a acestei specii, în scopuri ştiinţifice sau de management al populaţiei de urşi. 

Într-o propunere de lege iniţiată de PSD, în scopul facilitării despăgubirii fermierilor pentru pagubele produse de animale sălbatice, senatorii din comisiile de specialitate au introdus un amendament prin care vântoarea urşilor nu mai este interzisă, ci este permisă temporar pe o perioadă de 5 ani, între 1 aprilie - 30 mai şi 1 septembrie - 31 decembrie. Pentru fiecare urs împuşcat, vânătorii trebuie să plătească o taxă de 5.000 de euro, indiferent dacă vânătoarea s-a făcut „la goană“ sau individual.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite