FOTO Vinul Fetească Albă al producătorului Papp Peter din Aiud, desemnat cel mai bun din judeţul Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papp Peter (stînga) a câştigat şi în 2015 concursul de vinuri la categoria mici producători. Foto: Zoltan Lorincz
Papp Peter (stînga) a câştigat şi în 2015 concursul de vinuri la categoria mici producători. Foto: Zoltan Lorincz

Cel mai bun vin din Alba la categoria mici producători aparţine pentru al doilea an consecutiv unui fermier din Aiud. Papp Peter a câştigat competiţia organizată la sfârşitul săptămânii cu soiul Fetească Albă, demisec. În cadrul Galei Vinurilor organizată de Consiliul Judeţean Alba au fost desemnate  cele mai bune vinuri şi la categoriilor producători mari şi medii.

Evenimentul a reunit producători de vin din toate cele patru podgorii ale judeţului Alba, membrii juriului, oficialităţi ale judeţului, şefi ai instituţiilor de presă şi jurnalişti. Gazda evenimentului a fost castelul restaurat de la Sâncrai (în apropiere de Aiud), monument care, începând cu toamna lui 2014, a devenit Centrul Cultural – Castel Sâncrai.

Gala vinurilor Alba 2015 a fost, de fapt, momentul de lansare a unui produs turistic esenţial: vinurile judeţului Alba pentru anul 2015. Funcţionând totodată ca element de promovare a judeţului Alba (ca zonă viniviticolă premium a României), cât şi ca unul din vectorii de forţă a imaginii judeţului din punct de vedere turistic, vinurile vor deveni esenţiale pentru definirea identităţii întregului judeţ.

În cadrul galei, Consiliul Judeţean Alba a premiat trei vinuri reprezentative ale judeţului Alba. Unul a fost vinul marelui producător SC Jidvei SRL, celălalt a fost vinul producătorului mediu SC Domeniile Boieru SRL, iar al treilea vin a fost cel desemnat câştigător în urma concursului micilor producători (care a avut loc vineri, 15 mai 2015, la Casa de Vinuri „Salve” din Aiud). Mai precis, vinurile judeţului au fost desemnate după cum urmează:

– vin oferit din partea marelui producători SC Jidvei SRL – Jidvei Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra, demisec, 2014

– vin oferit din partea producătorului mediu SC Domeniile Boieru SRL – Episcopal Fetească Albă Muscat Ottonel, demisec, 2014

– vin desemnat câştigător al locului I în cadrul Concursului Micilor Producători, organizat de Asociaţia „Ţara Vinului”, din 15 mai 2015: Fetească Alba, demisec, 2014 – Papp Peter, Aiud

Clasamentul concursului de vinuri care a avut loc în 15 mai 2015, la Aiud, este:

Locul I: Fetească Alba, demisec, 2014 – Papp Peter, Aiud

Locul II: Muscat Ottonel, demisec, 2014 – SC Logos SRL, Aiud

Locul III: Riesling Italian, demisec, 2013 – Pivniţa Savu, Ciumbrud

”În toamna lui 2014, porţile castelului de la Sâncrai se deschideau pentru prima oară, după mulţi ani de inactivitate şi paragină. Splendida „schimbare la faţă” a monumentului, realizată integral de Consiliul Judeţean Alba, ne oferă, azi, un spaţiu unic în România: un castel vechi şi totuşi nou-nouţ, renascenisto-baroc, luminos, grandios, dedicat în întregime evenimentelor culturale de prestigiu.

De povestea castelului, construit în secolul al XIX-lea, se leagă numele vechilor familii nobiliare Kemeny şi Banffy. Încă de atunci, domeniul a fost extins şi îmbunătăţit treptat, până când, în 1947, a trecut în proprietatea statului român, care l-a transformat în azil de copii cu dizabilităţi. A fost, totodată, perioada în care aspectul monumentului a suferit modificări semnificative, degradante.

În prezent, castelul de la Sâncrai şi-a redobândit autenticitatea. Dar, mult mai mult decât atât, el este Centrul Cultural Castel Sâncrai, gazdă de excepţie a unor evenimente culturale ce vor promova excelenţa şi valoarea. Festivaluri, spectacole, conferinţe, expoziţii, gale, workshop-uri – sunt activităţi care, de acum înainte, vor pune Sâncraiul pe harta culturală a României. Prin Centrul Cultural de la Sâncrai, putem spune, totodată, că judeţul Alba a dobândit o emblemă nobilă, cu totul distinctă în raport cu tot ceea ce există, azi, în Transilvania”, se afirmă într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean.

FOTO VIDEO Cum se obţine vinul de Aiud. Reportaj în crama unui producător tradiţional

Minciunile din filmele istorice româneşti, din comunism: „neînvinsul“ Mircea, „unificatorul“ Mihai Viteazul, „prietenia“ dintre Ţepeş şi Ştefan cel Mare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite