Zăcământul aurifer Geamăna din Munţii Apuseni, concesionat unei firme administrată de un lider PSD Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta întreprindere miniera de stat de la Baia de Arieş
Fosta întreprindere miniera de stat de la Baia de Arieş

O firmă din Deva va explora, în vederea exploatării, zăcământul aurifer din zona Geamăna  – Colţii Lazărului, lângă Baia de Arieş, în Munţii Apuseni. Societatea este administrată de actualul preşedinte al PSD Costineşti, Emanuela Gavrilă, şi a primit licenţa de la ANRM zilele trecute.

În Ordinul nr. 140/2015 privind aprobarea unor licenţe de concesiune pentru explorare se precizează că “se aprobă Licenţa de concesiune pentru explorare nr. 18.303/2015 privind explorarea resurselor de minereuri polimetalice şi auro-argentifere din perimetrul Geamăna – Colţii Lăzarului, judeţul Alba, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi Societatea Comercială BLUEBERRY RIDGE MINERALS – S.R.L., municipiul Deva, judeţul Hunedoara, în calitate de concesionar.”

Zona concesionată se află în Munţii Apuseni şi are 7,2 kmp, pe teritoriul judeţului Alba. Firma Blueberry Ridge Minerals SRL a fost înfiinţată în 2011 la Deva, de cetăţeanul american John Ernest Dahlman III, acţionar unic, iar Ema Gavrilă este administrator. Emanuela Gavrilă a fost iubita lui Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre. Compania figurează la Ministerul Finaţelor cu zero angajaţi şi cu pierderi în ultimii ani. Blueberry Ridge Minerals a fost înfiinţată în 2011, an în care ar fi început relaţia între Ema Gavrilă şi Dahlman III.

geamana apuseni

Iazul de decantare de la Geamăna. În dreapta acestuia va fi viitoarea zonă auriferă

Totuşi, în august 2014 pentru acelaşi perimetru a mai fost depusă o ofertă la ANRM, dar firma respectivă a fost descalificată, pentru ca la noul concurs să câştige Blueberry Ridge Minerals SRL. ”Părerile sunt împărţite la noi în oraş, oamenii au lucrat în minerit şi ar vrea locuri de muncă”, a declarat primarul de la Baia de Arieş, Traian Pandor. Oraşul a fost până în urmă cu 10-15 ani unul minier, având în vedere amploarea exploatărilor de aici. În urmă cu 25 de ani, la Baia de Arieş lucrau peste 3.000 de mineri. Aici a existat şi o uzină de preparare primară a concentratului care folosea în procesul de producţie cianura.

baia de aries

Orasul Baia de Aries

În zona fostului sat Geamăna din Munţii Apuseni (comuna Lupşa, judeţul Alba), se află iazul principal de depozitare a sterilului provenit de la exploatarea minieră de suprafaţă Roşia Poieni (administrată de Cupru Min SA Abrud), cunoscută pentru zăcămintele bogate în cupru.

Perimetrul Geamăna-Colţii Lăzarului se află amplasat în aşa-numitul Patrulater Aurifer, din Munţii Apuseni, o regiune foarte bogată în aur şi argint. Locul se află la câţiva kilometri în linie dreaptă de Roşia Montană şi foarte aproape de Roşia Poieni, unde există exploatarea minieră de cupru a companiei de stat Cuprumin SA. Localitatea Geamăna a ajuns faimoasă datorită imaginilor cu iazul de decantare a sterilului de la Roşia Poieni, unde există încă la suprafaţă turla fostei biserici din vechiul sat.

Certificat de urbanism eliberat în 2013

Primarul din Baia de Arieş a spus pentru Medifax că firma avea deja, din 2013, un certificat de urbanism eliberat de administraţia locală pentru realizarea de prospecţiuni geologice, iar ulerior a obţinut licenţa care îi permite să facă acest lucru, însă o viitoare exploatare propriu-zisă ar presupune alte avize şi autorizaţii de la autorităţile de mediu. Traian Pandor a adăugat că prospecţiunile pe care ar urma să le realizeze compania se vor face pe terenuri proprietate privată, care aparţin unor localnici, şi nu pe cele din domeniul statului, în zone greu accesibile.

"Noi, ca administraţie locală, am eliberat doar certificatul de urbanism pentru prospecţiuni geologice şi am făcut-o în baza unor legi. Administraţia locală nu poate face altceva, pentru că nu eliberăm avize de mediu sau licenţe. Despre faptul că firma ar fi într-un apartament, că nu ar avea angajaţi, ceea ce mă întreabă în ultima perioadă presa, eu nu am de unde să ştiu", a declarat Pandor. Întrebat ce părere au localnicii despre o posibilă exploatare minieră a aurului în zona Baia de Arieş, primarul a spus că "părerile sunt împărţite".

"Părerea mea personală este că Baia de Arieş a fost unul dintre cele mai dezvoltate oraşe din minerit. Acum e discutabilă tehnologia folosită pentru extracţia aurului, mai ales dacă ar fi vorba de cianuri. Nu sunt însă în măsură să vă răspund, aici trebuie să se pronunţe autorităţile competente. Dar vă spun că noi, la Baia de Arieş, avem nevoie de locuri de muncă ca de aer", a afirmat edilul.

El a adăugat că nu a avut niciun contact cu reprezentanţii firmei Blueberry Ridge Minerals, precizând că singura atribuţie a administraţiei locale în acest caz a fost eliberarea certificatului de urbanism pentru prospecţiuni geologice.

Firmă înfiinţată expres pentru aurul de la Baia de Arieş

Administratorul firmei, Ema Gavrilă a explicat pentru Mediafax de ce compania nu are angajaţi şi de ce este pe pierdere. "Aşa cum se vede, compania este pe pierdere pentru că este o companie înfiinţată în mod expres pentru acest perimetru. Nu este o companie care prestează diverse alte activităţi, este o companie exclusiv pentru acest lucru. Eu am firmă din 1993. Ştiu bine cum funcţionează administraţia unei companii. Vreau să subliniez că eficientizarea cheltuielor unei firme se face nu prin a ţine mulţi angajaţi într-un moment în care ei nu au ce face pe acolo, ci a externaliza serviciile. Am angajat companii de geologi, companii de topografi, firme specializate în efectuarea lucrărilor pe care noi a trebuit să le facem de-a lungul acestor patru ani de când funcţionăm. O companie de acest gen poate deveni profitabilă în momentul în care va produce aur, dacă va produce, nu ştim, s-ar putea ca în această zonă aurul să nu existe sau să existe într-o compoziţie foarte dificil de scos şi ineficientă ca şi costuri", a declarat Ema Gavrilă. Ea a mai precizat că nu ştie cât poate dura perioada de explorare.

"Se fac foraje specifice acestor lucrări, se bagă tuburi în adâncime, se scot carote de minereu şi se duc la analize şi se vede dacă există sau nu minereu acolo. Poţi să faci un singur foraj şi să ai un rezultat de excepţie că este o rezervă fantastică acolo sau să faci trei ani aceste foraje. Nu se poate da un termen”, a explicat Ema Gavrilă, care a precizat că licenţele de explorare se acordă pe o perioadă de cel mult cinci ani.

Ea a mai spus că ideea înfiinţării unei firme cu un asemenea specific i-a venit în urmă cu patru ani atunci când valoarea aurului pe piaţa internaţională era la un nivel ridicat, iar obţinerea acestei licenţe de explorare a fost un lucru uşor.

Citiţi şi:

 

CEO-ul Gabriel Resources, dezamăgit că autorităţile române nu au răspuns invitaţiei la dialog pentru proiectul Roşia Montană

14 curiozităţi despre Roşia Montană, ce nu ştiai despre cea mai cunoscută comună din Munţii Apuseni. Cât aur mai este în munte şi cât valorează

 

Gabriel Resources solicită implicarea lui Iohannis în problema „Roşia Montană” şi ameninţă cu arbitrajul internaţional

 

FOTO DOCUMENT Povestea fotografului  aurarilor de la Roşia Montană, autorul celui mai mare fotoreportaj românesc

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite