Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Zece ani de închisoare pentru fapta de omor care a îngrozit un oraş din Ardeal. Când ar putea fi liberat criminalul

4
3 Jun 2020 19:20:22
Autor: Dorin Ţimonea
Stancu Valer a primit 10 ani de închisoare
Stancu Valer a primit 10 ani de închisoare

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul crimei care a îngrozit Sebeşul. Autorul, Stancu Valer, a primit doar 10 ani de închisoare.

Sentinţa a fost pronunţată miercuri, 3 iunie 2020. Curtea de Apel a micşorat pedeapsa, de la 13 ani, cât a decis anterior Tribunalul, la 10 ani de închisoare. După ceva mai mult de 6 ani, la care se vor adăuga şi beneficiile care le-ar primi în închisoare, Stancu Valer ar putea fi liberat condiţionat. Acesta a executat deja 2 ani, situaţie care îi va permite ca în 2024 - 2025 să ceară liberarea condiţionată.
 
Dosarul se referă la crima săvârşită în 12 mai 2018, în parcarea unui local din Sebeş, autorul fiind un bărbat de 39 de ani, Stancu Valer, care l-a înjunghiat în inimă pe un altă bărbat de 32 de ani, Bercuciu Adrian. Cei doi se cunoşteau de mai mulţi ani, ambii fiind originari din comuna Pianu, dar au devenit ”duşmani” în 2016, după un scandal ce ar fi fost provocat de Bercuciu la o petrecere organizată de Stancu.
 
Inculpatul a recunoscut fapta şi a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru comiterea infracţiunii de omor. La Tribunal, Stancu a fost condamnat la 13 ani de închisoae şi a fost obligat să plătească daune morale de 80.000 de lei. La instanţa de apel, inculpatul a încercat din nou să obţină schimbarea încadrării juridice, în omor cu reţinerea stării de provocare, respectiv în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Curtea de Apel a respins, în 13 februarie 2020, ambele solicitări. Cu toate acestea, bărbatul a beneficiat din plin de clemenţa magistraţilor, primind pedeapsa minimă prevăzută de Codul penal - 10 ani de închisoare.
 
 
Desfiinţează sentinţa penală atacată, în ceea ce priveşte latura penală, cu privire la cuantumul pedepsei închisorii aplicate inculpatului Stancu Valer şi în ceea ce priveşte latura civilă, cu privire la cuantumul despăgubirilor civile acordate părţilor civile cu titlu de daune morale precum şi a dispoziţiei de obligare a inculpatului la plata dobânzilor legale calculate la debitul principal, şi procedând la o nouă judecată în aceste limite: Reduce de la 13 ani la 10 ani durata pedepsei închisorii aplicată inculpatului Stancu Valer, pentru comiterea infracţiunii de omor prevăzută în art. 188 alin. 1 Cod penal, cu reţinerea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală. În baza art. 72 alin. 1 Cod penal deduce din durata pedepsei principale aplicate inculpatului durata reţinerii şi arestării preventive din 16.05.2018 la zi”, se precizează în minuta instanţei de judecată.
 
Victima condamnatului avea 32 de ani
 
Curtea de Apel a majorat despăgubirile civile ale condamnatului faţă de părţile civile, la un total de 30.000 de euro. Potrivit procurorilor, între Bercuciu Adrian şi Stancu Valer, care s-au întâlnit în parcarea special amenajată a unui local din municipiul Sebeş, a izbucnit un conflict spontan în urma căruia inculpatul a lovit victima cu un cuţit, cauzându-i o leziune traumatică (plagă tăiată – înţepată toracică, cu lezarea cordului) care i-a cauzat decesul. Autorul crimei este originar din comuna Pianu dar locuia de mai mulţi ani în localitatea Năvodari din judeţul Constanţa. După ce a înjunghiat victima, agresorul a fugit şi s-a predat după circa trei ore la Poliţia Alba Iulia.
 

Rudele victimei, soţia şi ceilalţi membri ai familiei acestuia, au solicitat acordarea de daune civile în valoare de 500.000 de euro, dar au primit, în final, doar 30.000 de euro. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

mitrut
3.06.2020, 20:28:27

Sa vezi ce scriitor de succes ajunge asta si in trei-patru ani e afara!

Marian Petrescu
3.06.2020, 21:17:40

Judecatori mai prosti ca in Romania nu gasesti.

Carmen Florea
3.06.2020, 21:57:33

... abia de a intrat la parnaie cclarul, deja lalaiti de eliberare, numai la Romania... Mai cumpara niste maculatura si devine si 'om de stiinta' gen jiji analfabetul si automat e afara peste 2 ani pt purtare 'buna', pe romaneste pe un sac de spaga, incepand de la stoalfa de sefu' penitenciarului ..., putrezi de bogati si farfaronii astia infractori, magazinele din penitenciare le apartin, desigur inregistrate pe soacra ...

ivanhoe zoom
4.06.2020, 01:55:11

Daca-i zici lu' Gelu ca 95% din cioromi sunt infractori, el o sa spuna ca sunt cazuri izolate,exceptii.