Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Ziua Naţională a României la Alba Iulia. Evenimentele zilei de 1 Decembrie în oraşul Marii Uniri

1
1 Dec 2017 08:39:50
Autor: Dorin Ţimonea
Cetatea din Alba Iulia va fi plină şi în acest an de steaguri tricolore
Cetatea din Alba Iulia va fi plină şi în acest an de steaguri tricolore

Ceremonialuri oficiale, masă populară, concerte şi focuri de artificii. Acestea sunt, pe scurt, punctele manifestărilor ce au loc la Alba Iulia astăzi, 1 Decembrie 2017, în cinstea Zilei Naţionale a României.

UPDATE 0ra 12.00 Mii de oameni participă, vineri, la Alba Iulia la ceremoniile solemne de depunere de coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul, printre participanţi aflându-se şi ministru Educaţiei Liviu Pop, ministrul Agriculturii Petre Daea şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu.
 
Ceremoniile au început în cursul dimineţii în centrul municipiului Alba Iulia la statuile lui Ion I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu, la care au participat doar câteva sute de persoane. La următoarele manifestări din zona istorică, numărul participanţilor a crescut la peste 2.000. La ceremonii asistă şi ministru Educaţiei Liviu Pop, ministrul Agriculturii Petre Daea şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu. Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României au debutat în jurul orei 9,00 cu ceremoniile solemne de depunere de coroane de flori la statuiile lui Ion I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului, urmate de ceremonii similare la statuile Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria din faţa Catedralei Reîntregirii şi apoi la statuia lui Mihai Viteazul.
 
Printre participanţi se află şi un grup de tineri care militează pentru unirea Basarabiei cu România. Ei poartă steaguri tricolore şi bannere cu mesajul "1918 Unire. 2018 Reunire" şi se manifestă zgomotos, scandând "Basarabia, pământ românesc!", "Acelaşi sânge, aceeaşi ţară/ Români am fost cu toţi odinioară" sau "Trăiască, trăiască şi-nflorească Ardealul, Moldova şi Ţara Românească!".
_______________________________________________________________________________________
 
Evenimentele oficiale dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale vor începe vineri dimineaţă, de la ora 09.00, cu ceremoniile militare de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuile lui Ion I.C. Brătianu, Regele Ferdinand I, Regina Maria şi Mihai Viteazul. Ulterior, va începe ”Festivalul Gustului Românesc” cu chef Cătălin Scărlătescu.
 
Programul va continua la Sala Unirii cu tradiţionala primire a Soliilor din Cetăţile de Scaun, după care de la ora 12.00 va avea loc ”Te Deum-ul” de la Catedrala Ortodoxă a Încoronării. În continuare se va desfăşura ”Defilarea militară” pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”, după care va începe spectacolul de muzică populară ”Cânt şi suflet românesc”. După-amiaza şi seara sunt programate conferinţa ”RePatriot” la Universitatea ”1 Decembrie 1918”, un concert extraordinar cu Orchestra „Philarmonia” Bucureşti, spectacolul de artificii şi un concert „Ca pe vremuri”, cu Iris, Compact şi Holograf. Ziua se va încheia cu un spectacol de lasere, denumit ”Rapsodia luminii”. Toate aceste evenimente se vor desfăşura pe latura de vest a Cetăţii Alba Carolina. 
 
Unul dintre momentele de atracţie ale manifestărilor, parada miliatară, a fost transformată într-o simplă defilare a circa 400 de militari, pompieri, jandarmi şi poliţişti şi tehnică militară redusă ca număr. De asemenea, pe deasupra companiilor care vor defila, în locul avioanelor de luptă F16 sau Mig, va zbura un elicopter SMURD. Pe lângă efectivele din Garnizoana Alba Iulia, vor mai participa la ceremonial efective ale MApN din garnizoanele Sebeş, Sibiu, Deva, Brad, iar din MAI - efective de la Târgu Mureş. 
 
”Nu ne-am putut înţelege cu cei de la Guvern să facă măcar o paradă ca şi anul trecut, nu pentru mine, ci pentru popor. Pentru ei atât înseamnă Alba Iulia. Poate veneau să facă o baie de mulţime, nu cred că au curajul, cu toate că ouăle sunt foarte scumpe. E deranjant, să ştiţi, e umilitor până la urmă să tratezi aşa oraşul în care s-a făcut unirea. Ei, care spun să îndrăzniţi să credeţi, că sunteţi români. E trist să se întâmple lucruri de genul acesta. Eu cred şi credeam că, indiferent de religie, de religie politică, 1 Decembrie este 1 Decembrie. Voi ştiţi că tot timpul cine a venit aici s-a simţit bine, nu s-au întâmplat lucruri care ar fi putut să deranjeze sărbătoarea”, a spus primarul Mircea Hava, în legătură cu ceremonialul militar de la Alba Iulia.
 
Masa populară nu va lipsi nici în acest an din programul manifestărilor. Primăria va pregăti pentru românii care vor să vină la Alba Iulia un adevărat festin cu 12.000 de porţii cu fasole cu cârnaţi şi varză cu ciolan.
 

Programul Festivalului de România de la Alba Iulia:

 
Vineri, 1 DECEMBRIE 2017
Ora 9.00 – Program solemn (ceremonii militare de depunere de coroane şi jerbe de flori) – Statuia lui Ion I.C. Brătianu / Statuia lui Iuliu Maniu / Statuile Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria / Statuia lui Mihai Viteazul
Ora 11.00 – Festivalul Gustului Românesc – cu chef Cătălin Scărlătescu – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
Ora 11.15 – Primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun – Sala Unirii
Ora 12.00 – Te Deum – Catedrala Ortodoxă a Încoronării
Ora 13.00 – Defilare militară – Bulevardul „1 Decembrie 1918”
Ora 13.30 – Hai la masă! cu Gaşca Zurli – spectacol educativ pentru copii – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
Ora 14.30 – Marea Unire a Bucătarilor – cu chef Cătălin Scărlătescu – curtea cazarmei militare – Piaţa Cetăţii
Ora 14.30 – „Cânt şi suflet românesc” – spectacol de muzică populară cu: Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Mirela Mănescu, Ioan Bocşa, Ionuţ Fulea şi Grupul vocal „Suflet de român”, Sava Negean Brudaşcu, Cornel Borza, Oana Bozga, Ina Todoran, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Ioana Ardelean, Sirma Granzulea, Leontina Fărcaş şi Grupul „Muguri de Tezaur”, Ansamblul folcloric „Augustin Bena” al Judeţului Alba, conducerea muzicală Alexandru Pal, alături de: Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Haşa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Dorina Nariţa, Grupul instrumental „Crai nou”, Grupul instrumental „Codru de România”, Ansamblul folcloric „Doina Aiudului”, Ansamblul folcloric „Mugurelul” din Cluj Napoca, Ansamblul folcloric „Tradiţii Uiorene” din Ocna Mureş-Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
Ora 17.00 – RePatriot – România are nevoie de creatori de valoare – conferinţă-Amfiteatrul A9 – Universitatea 1 Decembrie 1918
Ora 18.00 – Concert extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României cu Orchestra „Philarmonia” Bucureşti: solişti – Lavinia Mamot (soprană), Aron Cavassi (vioară), dirijor: Constantin Adrian Grigore – Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia
Ora 19.00 – Autentic românesc – spectacol de artificii – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
Ora 19.10 – Concert „Ca pe vremuri” – cu Iris, Compact, Holograf – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
Ora 22.15 – Rapsodia luminii – spectacol de lasere – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

VNaftuli
1.12.2017, 11:31:43

La mulți ani Românie „țara mea de glorii, țara mea de dor”, viitorul (apropiat) să-ți aducă conducători patrioți și responsabili (nu ca în ultimii 25 de ani) care să aibă grijă de tine și de cetățenii tăi (nu de haitele politice și acoliții lor) și să știe să treacă printre „prietenii” internaționali. Să trăiești multi ani și să aduni sub steagul tău pe majoritatea românilor în bunăstare.

Modifică Setările