UPDATE Zone întinse din Apuseni rămân fără telefonie. Compania Telekom renunţă la sistemul prin radiorelee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zone întinse din Munţii Apuseni vor rămâne fără reţea de telefonie după ce compania Telekom (fosta Romtelecom) a anunţat că renunţă la frecvenţa CDMA începând cu 1 ianuarie 2015. Sistemul de telefonie prin unde radio există în această zonă de circa 13 ani şi a reprezentat pentru sute de familii singura soluţie pentru o legătură rapidă cu restul lumii, în condiţiile în care în zonele respective nu există reţea GSM.

UPDATE Reprezentanţii companiei Telekom fac precizări în legătură cu situaţia prezentată:

”În articol se face referire la două proiecte distincte de furnizare de servicii de comunicaţii  care acoperă aceeaşi zona geografică, desfăşurate în perioade diferite. Astfel, proiectul început în 2002, la care se face referire în prima parte a articolului, a fost derulat prin intermediul acordului semnat de Guvernele României şi Coreei de Sud la acel moment. Tehnologia folosită a fost cea CDMA, dar într-o bandă de frecvenţa destinată serviciilor DECT (1865-1870 MHz / 1945-1950 MHz) în conformitate cu licenţă acordată de ANCOM. Această a avut valabilitate până la dată de 31.12.2011 şi a fost ulterior prelungită până la dată de 31.05.2013.

Începând cu anul 2010, clienţii care au beneficiat de servicii de comunicaţii în cadrul acestui proiect au fost progresiv şi în majoritate migraţi către alte soluţii, inclusiv către servicii bazate pe tehnologia CDMA furnizată pe suport radio de acces de 410 MHz (în conformitate cu licenţă ANCOM din 2008).  Această din urmă face subiectul notificării clienţilor şi reprezintă un proiect distinct faţă de cel menţionat anterior. Notificarea a fost transmisă deoarece, începând cu 1 ianuarie 2015, Telekom România Communications nu va mai deţine drepturi pentru utilizarea acestei licenţe acordate de ANCOM în anul 2008.

De asemenea, dorim să menţionăm că depunem toate eforturile pentru a migra cât mai mulţi clienţi către tehnologii alternative disponibile în portofoliul companiei. Pentru clienţii care nu pot fi migraţi către alt tip de tehnologie în baza căreia să beneficieze de servicii similare, investigăm soluţii alternative. Regretăm situaţia temporară în care se află cei 18 clienţi persoane fizice din comună Intregalde. Estimăm că pentru locuitorii acestei comune va fi implementată o soluţie alternativă în primele luni ale anului viitor.”

__________________________________________________________________________

Sistemul de telefonie prin unde radio funcţionează prin intermediul unor terminale care sunt instalate la domiciliul abonaţilor şi care fac legătura cu receptoare aflate pe stâlpi în diferite zone ale Apusenilor. Proiectul a fost implementat la începutul anului 2002 cu ajutorul financiar al Guvernului Coreei de Sud. Atunci, cea mai mare parte a abonaţilor Romtelecom din zona Munţilor Apuseni a judeţului Alba şi din judeţul Cluj au primit terminale ce au trebuit instalate pe locuinţele proprii. A fost primul pas în direcţia dispariţiei telefoniei cu fir. Ministerul Comunicaţiilor a semnat atunci un acord cu Guvernul din Coreea de Sud, prin care Romtelecom a introdus în zonă un sistem de telefonie bazat pe tehnologia CDMA WLL (Code Division Multiple Access - Wireless Local Loop). 

Prima faza a programului a prevăzut instalarea unei reţele de fibră optică pe principalele drumuri de munte, urmată de montarea staţiilor radio. Sistemul, bazat pe retransmiterea semnalului prin radiorelee, poate asigura toate serviciile de care beneficiază abonaţii centralelor digitale: servicii telefonice, transmitere de date şi servicii de Internet. Împrumutul acordat de coreeni statului român a fost de 12 milioane de dolari, pe o perioadă de 30 de ani. Mulţi abonaţi au renunţat în timp la acest serviciu în condiţiile dezvoltării reţelelor de telefonie mobilă clasică. Au rămas, însă, zone foarte întinse unde companiile de telefonie mobilă nu au investit pe motiv de rentabilitate. Este vorba în primul rând de comunele din zona Munţilor Trascău, cum ar fi Întregalde, Ponor, Mogoş, Rîmeţ, dar şi zone din Ceru Băcăinţi, Almaşu Mare sau cătune de pe valea Arieşului. 

image

Telekom a notificat clienţii cu privire la faptul că nu va mai putea satisface acest serviciu din 1 ianuarie 2015. ”Începând cu data de 1 ianuarie 2015, Telekom Romania Communications nu va mai deţine licenţă de utilizare a frecvenţelor radio pentru furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii. Astfel, serviciul tău de voce fixă, disponibil prin tehnologia CDMA, nu va mai putea fi furnizat începând cu această dată”, se afirmă în notificarea transmisă de Telekom clienţilor. Printre aceştia este şi Mihai Niţă, care are un astfel de abonament la o locuinţă din comuna Întregalde. Tânărul susţine i se oferă posibilitatea trecerii la telefonie prin tehnologia GSM, în condiţii de disponibilitate tehnică. Dar, comuna Întregalde se încadrează la afirmaţia ”disponibilitate tehnică”, având în vedere că nu există nicio reţea de telefonie mobilă. ”La Întregalde acest serviciu de telefonie este singurul disponibil. De la 1 ianuarie va fi o problemă mai ales în cazul în care ste nevoie de o salvare sau de pompieri”, a spus Mihai Niţă. 

Adrian Florea, viceprimarul comunei Întregalde, a declarat pentru ziarul Unirea că situaţia este tensionată în comună, după ce clienţii Telekom au primit notificările respective. Acesta susţine că oamenii sunt îngrijoraţi că vor rămâne total izolaţi de restul lumii, că nu vor mai putea să îşi anunţe copii, rudele în caz de vreo problemă şi cu atât mai mult, riscă să moară cu zile în caz de vreo urgenţă medicală. 

“Oamenii sunt îngrijoraţi! Mai ales că urmează să vină zăpezile, iar unii locuiesc în cătune unde accesul devine destul de greu în această perioadă. Doamne fereşte de vreo urgenţă de orice fel! Şi eu am primit notificare de la Telekom! În condiţiile în care aici nu funcţionează nicio altă reţea de telefonie mobilă sau fixă, vom rămâne complet izolaţi. Este o problemă foarte serioasă! Trăim în secolul vitezei şi să nu avem posibilitatea să folosim un banal telefon. Domnul primar a făcut deja demersuri la Alba şi la Bucureşti pentru ca să se găsească o soluţie! Nu am primit însă, până acum niciun răspuns”, a mai spus viceprimarul. 

Reprezentanţii ISU Alba au confirmat de asemenea că o astfel de situaţie prezintă riscuri serioase. În condiţiile în care în acele zone nu o să mai funcţioneze  frecvenţa CDMA şi nicio altă frecvenţă GSM, localnicii se vor afla în imposibilitatea de a apela serviciul de urgenţă 112.

Cea mai urâtă clădire din Alba Iulia: fostul sediul al Băncii Agricole, un ”mastodont” printre monumente istorice în centrul oraşului

Undă verde pentru lucrările de închidere la şase depozite de deşeuri din Alba: investiţii de aproape 16 milioane de lei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite