Alexandria

articolul anterior articolul urmator

35 de ani de la cutremurul din ’77. Oraşul Zimnicea a fost “distrus” în totalitate?

0
4 Mar 2012 09:59:25
Autor: adevarul
Imagini cutremur '77
Imagini cutremur '77

România a fost zguduită pe 4 martie 1977 de un puternic cutremur de pământ, cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. Seismul a lovit partea de sud a României, la ora 21.22. Cel mai afectat oraş din Teleorman a fost Zimnicea, “distrus” în proporţie de 90 la sută.

35 de ani de la cutremurul din 1977. Seismul, cu efecte devastatoare, a avut o durată de 55 de secunde, fiind cel mai violent fenomen natural care a lovit România în secolul XX, din punctul de vedere al pierderilor umane. Totodată, s-a situat pe locul al patrulea în topul seismelor produse în România în ultimii 200 de ani.

În judeţul Teleorman cel mai afectat oraş a fost Zimnicea. Aproximativ 89 la sută a fost distrus, fiind necesară reconstrucția sa din temelii. Paradoxal însă, mare parte din distrugeri au avut loc după cutremur, prin demolări. Deşi cutremurul a luat tribut doar câteva case, autorităţile urbei de la acea vreme au declarat oraşul distrus în proporţie de 80 la sută. Cum Nicolae Ceauşescu şi-a anunţat grabnic vizita la faţa locului, panicat, prim-secretarul pe municipiu a dat ordin ca oraşul să fie demolat bucată cu bucată.


Cu toate acestea, cei care se aflau la cârma oraşului în acea perioadă susţin că oraşul a fost distrus de cutremur şi combat zvonurile potrivit cărora oraşul ar fi fost demolat. „80 la sută din clădirile din centru erau căzute. Nu este adevărat că am dărâmat clădirile. În Zimnicea la acea vreme erau case şi clădiri din chirpici, vă daţi seama că acestea au fost distruse. Căzuseră magazine, fabricile erau pline de moloz, la siloz se spărseseră digurile. Doar două case, ale unor oameni bogaţi au mai rămas în picioare”, povesteşte pentru Adevărul, primarul oraşului de atunci, Sandu Dumitru.

Bilanţul seismului
1.578 de morţi, 11.300 de răniţi, 35.000 de locuinţe distruse. Acesta este bilanţul celui mai devastator cutremur produs în România, cel din seara zilei de vineri 4 martie. Deşi nu a fost seismul cu magnitudinea cea mai mare, numărul-record de victime se explică prin gradul mare de urbanizare la care ajunsese Capitala: 1.424 de victime s-au înregistrat numai în Bucureşti.

Trebuie menţionat faptul că în Teleorman o singură persoană şi-a pierdut viaţa. Este vorba despre o elevă aflată în Turnu Măgurele peste care a căzut o bucată din acoperişul unei clădiri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările