Îţi rozi unghiile sau scrâşneşti din dinţi? Ai unul dintre ticurile care pot deveni periculoase. Ce boli te ameninţă şi cum ar trebui să te tratezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rosul unghiilor se numără printre ticurile în spatele cărora se ascunde o problemă emoţională
Rosul unghiilor se numără printre ticurile în spatele cărora se ascunde o problemă emoţională

Clipitul des, rosul unghiilor, legănatul de pe un picior pe altul sau scrâşnitul din dinţi sunt ticuri în spatele cărora se ascunde o problemă emoţională sau medicală. Indiferent de cauză, specialiştii susţin că ticurile se pot trata. În cazul ticurilor care pun în pericol sănătatea, tratarea este mai mult decât necesară.

Ticurile sunt gesturi sau sunete emise brusc, repetitiv, fără un ritm anume, care nu se pot controla. Fie că vorbim de rosul unghiilor sau de clipitul des, specialiştii susţin că ticurile nu apar întâmplător. De regulă, în spatele ticurilor se ascunde o problemă emoţională sau, în cele mai grave cazuri, o problemă medicală. 

Apariţia ticurilor este legată de trăirea unei stări tensionate, deranjante sau dificilă din punct de vedere emoţional. ” Ticul este o mişcare repetitivă, involuntară. În spatele lui se ascunde o problemă de ordin emoţional, de cele mai multe ori. Practic, persoana refulează o stare interioară prin acest gest“, explică psihoterapeut Adriana Neda. 

Specialiştii susţin că ticurile, indiferent de natură, devin mai dese în situaţii tensionate. În situaţii stresante, gesturile devin şi mai intense. Ticurile au tendinţa să se amelioreze când persoana este relaxată şi dispar cu totul în timpul somnului.

Ticurile verbale, cele mai inofensive

Există trei feluri de ticuri :ticurile verbale, ticurile motorii şi ticurile complexe. Ticurile verbale sunt cele mai puţin periculoase. Exceptând faptul că persoana care a dobândit ticul poate deveni enervantă prin repetarea aceluiaşi cuvânt la nesfârşit în toate conversaţiile, indiferent de interlocutor sau de context, ticul verbal nu este periculos pentru sănătate.

Ticurile motorii se manifestă prin diferite mişcări  repetate ale corpului. Clipitul des, rosul unghiilor, legănatul de pe un picior pe altul, trosnitul degetelor, gesticulatul excesiv, mişcarea anumitor părţi ale corpului intră în categoria ticurilor motorii.  În categoria ticurilor complexe intră secvenţele complicate de ticuri verbale sau motorii, susţin specialiştii.  Cel mai complex  şi grav tic este Sindromul Gilles de la Tourette.

Cum se tratează ticurile

Majoritatea ticurilor cu cauze emoţionale, fie că sunt motorii sau verbale, se tratează la terapeut.

”Psihoterapia este prima optiune în tratamentul ticurilor. Dacă se constată că ticul este asociat cu o boala psihiatrica, atunci va fi nevoie şi de tratament medicamentos, sub observaţia unui medic psihiatru. Dacă ticul este generat şi de alte cauza somatice , atunci  tratamentul ţine de competenţa unui medic specialist”, mai precizează psihoterapeutul.

Cum cele mai  întâlnite ticuri sunt cele determinate de factori emoţionali, terapia la psihoterapeut este prima sugestie pentru cei care au ticuri. În spatele ticurilor se poate ascunde stresul , anxietatea sau agorofobia şi toate acestea pot fi tratate prin terapie, până la eliminarea totală a ticului.

Ticuri periculoase pentru sănătate

Specialiştii îndeamnă la tratament, mai ales în cazul ticurilor care pot provoca probleme medicale grave. Scrâşnitul dinţilor este un tic cunoscut în termeni medicali drept bruxismul. Stresul sau problemele de digestie sunt cauzele acestui tic periculos. O persoană care a dobândit bruxism şi nu este conştientă de periculoziatatea ticului poate ajunge să aibă probleme grave de ordin stomatologic, de la apariţia unor crăpături la nivelul dinţilor până la distrugerea  completă a danturii. 

Nici rosul unghiilor nu este lipsit de pericole. O persoană care obişnuieşte să-şi roadă unghiile în diferite momente ale zilei, fără a ţine cont de igienă, poate contacta viruşi periculoşi care să îi afecteze sănătatea. Bacteriile de pe piele sunt transferate în gură, putând produce infecţii ale gâtului sau gingiilor.

Ticurile la copii pot ascunde probleme de sănătate

Medicii confirmă faptul că, la copii, ticurile pot ascunde, dincolo de probleme emoţionale, şi probleme de sănătate. Se pot bănui probleme de sănătate, îndeosebi în cazul copiilor de vârstă foarte mică, care nu pot comunica.

Părinţii care observă că micuţii lor şi-au făcut un tic din a duce mâna la ureche sau la ochi ar trebui să consulte un medic specialist. ” Am avut situaţii în care părinţii au venit la medic pentru că copilul ducea prea des mâna la ureche, fără să se plângă de nimic. Am depistat că avea probleme  medicale şi a fost tratat. Evident, ticul a dispărut” ne-a spus Ioana Preda, medic de familie.

Cel mai grav tic Sindromul Gilles de la Tourette

Neurologul francez Gilles de la Tourette (1857 - 1904) a fost primul om de ştiinţă care s-a ocupat serios de problema ticurilor.El a descris cazurile unor pacienţi care prezentau o tulburare complexă: mişcări involuntare,  ticuri verbale centrate pe înjurături sau limbaj obscen. Forma cea mai gravă de ticuri îi poartă astăzi numele.

Supranumit şi "boala ticurilor", sindromul Tourette se manifestă  prin ticuri motorii şi verbale,în ticurile verbale predominând înjurăturile şi cuvintele obscene. Potrivit specialiştilor, primele semne ale sindromului Tourette apar în jurul vârstei de 3 ani. După unii cercetătorii, sindromul Tourette ar avea şi componentă genetică. Boala nu poate fi vindecată, însă se poate ameliora prin tratament.  

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite