Ţânţarul-tigru este la mai puţin de 50 de kilometri de Teleorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată ţânţarul tigru
Aşa arată ţânţarul tigru

Cel mai periculos ţânţar din lume, purtător al unor boli cumplite ca Febra virală Chikungunya sau Denga a fost descoperit la mai puţin de 100 kilometri de Alexandria. Ţânţarul tigru asiatic, căci despre el este vorba e purtătorul a peste 20 de viruşi, dintre care 7 foarte periculoşi pentru om.

Ţânţarul-tigru a fost descoperit la mai puţin de 50 de kilometri de judeţul Teleorman, într-o zonă cu depozite de anvelope din sectorul 5 al Capitalei. Se pare că aceştia au ajuns în ţara noastră prin importul de anvelope.

Pentru a nu fi luaţi prin surprindere şi a evita unele îmbolnăviri, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman a transmis o avertizare.

„Întrucât numărul de ţânţari capturaţi în zonă este mic şi nu s-a raportat, de către populaţie, disconfort major până în prezent, este posibil ca această populaţie de Aedes albopictus să fie rezultatul unei prime introduceri prin importul de anvelope second-hand. În această situaţie considerăm că o intervenţie operaţională ar putea elimina acest focar”, se arată în avertizarea DSP Teleorman.

Ţânţarul tigru (Aedes albopictus)

image

Ţânţarul tigru sau Aedes albopictus este purtătorul a peste 20 de viruşi, dintre care 7 periculoşi pentru om. Printre aceştia se numără şi cei care declanşează febra denga sau chikungunya.

Febra virală Chikungunya este o boală transmisă de ţânţari, iar simptomele sale sunt simlare cu cele ale unei gripe severe, numai că o persoană infectată poate suferi pe viaţă după ce o contractează.

Febra Denga se declară în mod obişnuit între a cincea şi a opta zi după înţepătură, manifestându-se ca o stare gripală normală, dar cu o febra ridicată şi dureri difuze. A doua zi apare o erupţie eritematoasă cutanată. După o remisiune de o zi, simptomele se reiau, apoi survine vindecarea în vreo zece zile, lăsând bolnavul într-o stare de mare oboseală. O altă formă a bolii, denga hemoragică, provoacă hemoragii cutanate, viscerale şi digestive, fiind uneori mortală.

Sugarii şi copii mici pot avea febră cu erupţii; copii mai mari şi adulţii pot avea fie o febră uşoară sau boala clasică, cu debut brusc cu febra mare, dureri de cap severe, dureri oculare, dureri articulare şi musculare şi eruptii cutanate. Unii pacienţi pot prezenta dureri în gat, inflamarea faringelui şi conjunctivei, greţuri, vărsături şi anorexie.Tratamentul vizează scăderea febrei şi a durerilor.

Trebuie spus faptul că ţânţarii sunt, pentru om, cele mai periculoase creaturi de pe Pământ. Într-un top al vietăţilor care ucid oameni ţânţarul este pe locul întâi, cu două milioane de victime anual.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite