Cămin pentru bătrâni de 2,5 milioane de lei în satul lui Dragnea, Pleaşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satul de unde se trage vicepremierul Liviu Dragnea se va construi un adăpost pentru bătrâni şi persoane aflate în dificultate. Proiectul, a cărui finanţare va fi asigurată din fonduri europene, va începe anul acesta şi se va finaliza în 12 luni. Adăpostul va fi al optulea de acest gen din Teleorman, cel mai îmbătrânit judeţ din ţară, după ultimele statistici.

Proiectul privind ridicarea unui adăpost la Pleaşov (comuna Saelele), în satul de origine al vicepremierului Dragnea, este vechi din 2010. Consiliul Local Saelele s-a asociat cu Consiliul Judeţean Teleorman şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman în scopul înfiinţării în satul Pleaşov a unui Centru social pentru îngrijire bătrâni şi persoane cu nevoi speciale. 

Proiectul a fost depus la ARD Sud Muntenia în urmă cu trei ani şi, recent, documentaţia a fost aprobată , urmând să înceapă faza de contractare. Cum valoarea indicatorilor financiari s-a schimbat între timp, a fost nevoie de actualizarea acestora şi astfel proiectul a ajuns în mapele consilierilor judeţeni care l-au aprobat în ultima şedinţă. 

Valoarea proiectului a fost estimată la 2, 5 milioane de lei, o sumă  considerată de unii consilieri judeţeni ca fiind prea mare. ” Fondurile sunt europene, nu vin de la noi”, a replicat preşedintele CJ Teleorman, Adrian Gâdea. Contribuţia locală la proiect este de doar 2%, restul provenind din fonduri externe.

Adăpostul va fi amenajat în dispensarul medical din comună care nu mai este funcţional. Proiectul tehnic prevede extinderea localului şi reabilitarea lui. În Teleorman, astfel de centre mai funcţionează la Olteni, Furculeşti, Cervenia, Talpa, Roşiorii de Vede. Un cămin pentru bătrâni a fost construit şi la Zimnicea, dar nu s-au găsit fonduri pentru asigurarea funcţionării lui. Un adăpost de acest gen are în plan şi primarul Alexandriei, Victor Drăguşin, care speră să obţină fonduri europene pentru realizarea investiţiei. 

Autorităţile susţin că, în judeţ, se impune construirea de noi adăposturi având în vedere numărul mare de bătrâni rămaşi fără ajutor. Statisticile par să confime teoria. Judeţul Teleorman se situează pe primul loc, într-un clasament naţional întocmit de Direcţia Naţională de Statistică, în ceea ce priveşte gradul de îmbătrânire al populaţiei. În Teleorman, 21% dintre locuitori au peste 65 de ani.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite