Ce se ascunde în spatele agresiunilor manifestate de elevi: „Un comportament agresiv este determinat de un nivel scăzut de autocontrol“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevul care a agresat profesoara de Cultură Civică se află sub control judiciar
Elevul care a agresat profesoara de Cultură Civică se află sub control judiciar

Mediul familial, lipsa unui sistem de valori, relaţiile din familie sunt factori care influenţează comportamentul elevilor la şcoală. Cazurile elevilor deveniţi agresorii dascălilor de la catedră sunt intepretate de psiholog drept tulburări de comportament cu cauze multiple.

Trei cazuri de agresiuni manifestate de elevi asupra profesorilor, au ajuns în atenţia opiniei publice din România, într-o singură lună. Fenomenul nu este unul care a luat naştere recent. Cazuri de violenţă, în care elevii devin călăii profesorilor , se întâmplă frecvent în toate judeţele. O profesoară din Teleorman a fost hărţuită şi agresată în sala de clasă, iar imaginile au fost filmate chiar de elevi. Cel mai agresiv dintre participanţii la incident, un elev de 16 ani, rămas repetent de două ori, a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce poliţia s-a autosesizat. Elevul din Teleorman a fost iniţial arestat pentru 30 de zile şi, mai apoi, pus sub control judiciar, în libertate.

O situaţie similară a avut loc şi la o şcoală din Miercurea Ciuc unde o profesoară a fost împinsă şi lovită de un elev de 14 ani. Agresiunea  a avut loc într-o sală de clasă, în timpul cursurilor. Profesoara agresată a sunat la numărul unic de urgenţă 112, iar la şcoală s-a deplasat un echipaj al Ambulanţei şi un echipaj al Poliţiei.

Un caz similar s-a întâmplat şi la Constanţa. Un elev al Liceului Tehnologic "Virgil Madgearu" din Constanţa a fost reţinut, după ce a agresat fizic şi verbal o profesoară în sala de curs, la începutul orei. Elevul nici măcar nu făcea parte din colectivul acelei clase şi după ce profesoara i-a cerut să părăsească sala, a lovit-o peste faţă cu palma, după care a fugit din incinta unităţii şcolare. Ca şi elevul din Teleorman, cel din Constanţa repeta clasa pentru a doua oară.

Potrivit unei statistici făcute de Ministerul Educaţiei, într-un singur an în România s-au înregistrat peste 19.000 de cazuri de agresiuni în şcoli. În unele dintre aceste cazuri, precum cel din Teleorman sau Constanţa, victimele au fost dascălii de la catedră, iar agresorii, adolescenţi  care nu au împlinit 18 ani.

”Un comportament agresiv este determinat de un nivel scăzut de autocontrol”

Mediul familial, lipsa unui sistem de valori , relaţiile de şi din familie sunt factori care influenţează comportamentul elevilor la şcoală. Cazurile elevilor deveniţi agresorii dascălilor de la catedră sunt intepretate de psiholog drept tulburări de comportament cu cauze multiple : ”Agresivitatea este sau poate fi un simptom care ne duce cu gândul la o tulburare de personalitate , de comportament. Un comportament agresiv este determinat de un nivel scăzut de autocontrol”, spune psihoterapeut Adriana Neda.

În spatele cazurilor de agresiune produse în şcoli pot sta cauze multiple.”Factori importanţi sunt mediul educaţional, absenta unui sistem de valori şi nu în ultimul rând mediul familialal sau relaţiile de şi din familie.  În multe situaţii, persoanele agresive sunt sau au fost la rândul lor victime ale violenţei. Important este ca la un copil sau un adolescent cu un comportament agresiv sa fie identificate cauzele care conduc la violenta. Un rol important îl au şi profesorii, relaţia pe care dascălul o stabileşte cu elevul, rolul educativ al acestuia şi mai puţin instructiv”, mai spune specialistul.

”Este importanta prezenta psihologului în şcoli”

În toate cazurile de agresiune petrecute recent şi ajunse în atenţia opiniei publice şi a oamenilor legii elevii agresori au fost pedepsiţi. La nivelul şcolii, pedeapsa s-a aplicat conform Statutului Elevului în vigoare. În Teleorman, spre exemplu, toată clasa care a asistat la incident s-a ales cu media scăzută la purtare şi mustrare scrisă. Elevul de 16 ani care în imagini apare lovind profesoara cu palma s-a ales şi cu dosar penal, reţinere de 24 de ore, arest preventiv şi, apoi, control judiciar. 

Faptul că elevii agresori sunt pedepsiţi, nu înseamnă neapărat garanţia corectării comportamentului, din contră. ”Cel mai adesea un astfel de copil este etichetat ceea ce nu rezolva problema ci din contra o poate accentua. De aceea este importanta prezenta psihologului in scoli. Consilierea psihologica, psihoterapia şi în unele situaţii un diagnostic psihiatric stabilit din timp pot duce la diminuarea nivelului de agresivitatea şi implicit creşterea rezistenţei la frustrare şi a capacităţii de autocontrol”, mai spune psihoterapeutul.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite