Ce promite Guvernul în legătură cu Dunărea: poldere pentru inundaţii controlate, dragare pentru  dezvoltarea navigării şi un nou port

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Port Turnu Măgurele
Port Turnu Măgurele

Guvernul promite demararea unui proiect prin care să se evite, pe viitor, inundaţiile la Dunăre. Amenajarea unor poldere pentru inundaţii controlate, dragarea Dunării şi un nou port sunt câteva dintre obiectivele care vizează fluviul.

Planurile pe care guvernanţii le au cu fluviul Dunărea pentru perioada următoare a reprezentat unul dintre subiectele care au fost abordate de vicepremierul Liviu Dragnea , cu prilejul ultimei vizite făcute în Teleorman.  Dragnea a vorbit despre nevoia de consilidare a liniilor de apărare pe Dunăre. 

”Aici, de la Revoluţie încoace, pe digul de apărare de-alungul fluviului Dunărea nu s-au mai realizat lucrări de consolidare. Cert este că sunt două variante. O variantă faraonică în care să ne gândim să alocăm bani pentru  a consolida tot digul şi pentru a supraînălţa acest dig, ceea ce înseamnă un  interval de timp foarte lung şi sume colosale. Sau o altă variantă ar fi  să mergem pe un proiect inteligent despre care am discutat cu cei de la Apele Române şi ei l-au dat în lucru, şi anume, în anumite zone să realizăm din nou poldere aşa cum erau înainte, unde să poţi să dai drumul la mici aşa zise inundaţii controlate pe  terenuri agricole sau pe terenuri virane. Există acest studiu făcut. Se practică aproape în toată lumea, în special în Olanda. Costurile sunt foarte mici , iar efectul este aproape zero penru că există  posibilitatea să poţi să controlezi debitul Dunării prin acest sistem de poldere în strânsă corelare cu cei de la Porţile de Fier. ” a declarat Liviu Dragnea. 

Dragarea Dunării este un alt obiectiv pe care, după cum susţine Dragnea, îl au în vedere actualii guvernanţi. 

”Un lucru important care va contribui la diminuare efectelor creşterii debitelor pe Dunăre va fi dragarea  Este un obiectiv pe care l-am discutat, un obiectiv care, din păcate, nu a fost realizat în anii precdenţi. Dunarea este din ce în ce mai colmatată. Asta ne afectează profund  şi pe noi, şi pe bulgari, pentru că traficul pe Dunăre este foarte scăzut”, a mai spus Dragnea.

Dragarea Dunării se va realiza din fonduri europene, prin acţiunea Connecting Europe Facility. 

”Dincolo de efectele pozitive pe care dragarea le are împotriva inundaţiilor, refacerea  navigabilităţii Dunării înseamnă un comerţ mai dezvoltat, vase de crozierre  care să înceapă să circule pe Dunăre, dezvoltarea porturilor, dezvoltarea infrastructurii”a mai declarat vicepremierul.

În cadrul Strategiei Dunării pe care Guvernul promite să o deruleze în perioada următoare, judeţele riverane vor primi un plus de fonduri europene pentru  investiţii în protecţia mediului, în infrastructura portuară sau  în infrastructura rutieră.

Construirea unui port nou la Dunăre este un alt obiectiv pe care îl promit guvernanţii.  ”Există un studiu de fezabilitate în curs de finalizare la nivelul Ministerul Dezvoltării, făcut în colaborare cu bulgarii pentru a stabili unde să se aplaseze următorul port la Dunăre. Cred că în două săptămâni de zile va fi finalizat şi vom avea o întâlnire cu colegii din Bulgaria”, a mai declarat vicepremierul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite