Ce trebuie să faci în cazul în care eşti martorul unui accident. „Nu preluaţi victimele, le puneţi viaţa în pericol”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva
Arhiva

De multe ori intervenţia martorilor unui accident agravează starea victimelor. De aceea, ISU trage un semnal de alarmă şi prezintă o serie de reguli.

„În ultima perioadă, salvatorii unităţii noastre au sesizat că la unele accidente rutiere sau evenimente cu victime, o parte dintre cetăţenii care vor să dea o mână de ajutor persoanelor aflate în dificultate, fac acest lucru în mod greşit, uneori chiar punând în pericol viaţa celor pe care vor să-i salveze”, spun salvatorii din cadrul ISU Teleorman.

Printre cele mai mari greşeli întâlnite se regăsesc:

  • preluarea victimelor de la faţa locului cu scopul de a ajunge cât mai repede la o unitate spitalicească fără a aştepta sosirea echipajelor medicale ale SMURD ori ale Serviciului de Ambulanţă,
  • extragerea persoanelor rănite din autoturisme, fără ca acestea să prezinte un pericol iminent de explozie ori de incendiu,
  • acordarea primului ajutor în mod greşit din cauza necunoaşterii metodelor specifice,
  • neluarea măsurilor de siguranţă la faţa locului, existând riscul producerii unor noi accidente sau ambuteiaje,
  • neanunţarea ori furnizarea de date insuficiente la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, ori anunţarea cu foarte mare întârziere a evenimentului.


Având în vedere aceste aspecte şi pentru ca victimele situaţiilor de urgenţă să beneficieze de o intervenţie rapidă şi eficientă, ISU recomandă respectarea următorilor paşi:

  • anunţarea de îndată a evenimentului pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, precizând locaţia cât mai exactă, numărul de victime, pe cât posibil starea lor medicală, dacă sunt încarcerate/blocate, dacă sunt scurgeri de carburant şi dacă a izbucnit un incendiu sau iese fum de la compartimentul motor. Acest lucru se realizează concomitent cu efectuarea unei recunoaşteri minimale pe lângă autoturismul avariat/implicat în accident;
  • asigurarea zonei, prin poziţionarea maşinilor oprite în trafic la o distanţă de siguranţă care să protejeze locul accidentului şi montarea triunghiurilor de semnalizare;
  • în cazul în care cetăţenii nu cunosc măsurile de acordare a primului ajutor şi nu au deprinderile necesare pentru efectuarea acestora, se recomandă ca ei să se rezume la a încerca să calmeze victimele, să comunice cu ele, să le precizeze că au alertat echipajele de intervenţie şi să le recomande să nu efectueze mişcări bruşte care să le agraveze starea lor medicală. Pentru a preveni izbucnirea unui incendiu, până la sosirea salvatorilor se recomandă decuplarea bornelor de la bateria maşinii şi să se pregătească stingătoarele din dotarea autoturismelor oprite pentru a putea fi folosite în eventualitatea izbucnirii unui incendiu;
  • în stuaţia în care există un pericol iminent de izbucnire a unui incendiu ori a unei explozii, se recomandă evacuarea imediată a victimelor din autoturism într-o zonă de siguranţă, însă extragerea acestora trebuie realizată cu grijă astfel încât să nu fie agravată starea lor medicală.


Înainte de a începe degajarea victimei se verifică să nu fie prinse picioarele pacientului de pedale, se desface centura de siguranţă, salvatorul introduce o mână sub braţul victimei şi va menţine capul în ax, iar cealaltă mână se introduce prin spatele victimei, se agaţă de cureaua acesteia şi cu mişcări uşoare se încearcă scoaterea ei din autoturism, având permanent grijă de menţinerea capului imobilizat de umăr. Odată scoasă din maşină, aşezarea victimei pe sol impune de asemenea respectarea anumitor reguli cu foarte mare stricteţe şi anume: capul va fi menţinut în permanenţă în ax. Acest lucru trebuie să fie prioritatea numărul unu pentru pacient, urmărindu-se menţinerea permanentă a coloanei vertebrale în linie dreaptă (cap – gât - trunchi), pentru a evita lezarea măduvei spinării în cazul unei fracturi de coloană.

„În nicio situaţie, oricare ar fi starea medicală a persoanelor rănite, nu se recomandă preluarea victimelor de la faţa locului de către persoane neautorizate cu scopul de a ajunge mai repede la spital, acest lucru putând pune în pericol mai mare viaţa lor”, adaugă ISU Teleorman.

Informaţii suplimentare cu privire la programul de voluntariat se pot obţine de pe pagina de internet a inspectoratului www.isuteleorman.ro sau de la Serviciul Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, cu tel. 0247/311113, int. 27111.

Pe aceeaşi temă:

Accident rutier cu şase victime, dintre care una decedată. Femeia de la volan avea „alte preocupări” în timpul mersului

FOTO Condiţii execrabile de cazare pentru elevii de la un concurs:  „Puşcăriaşii au condiţii mai bune“


 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite