Cele mai mari scandaluri ale politistilor teleormăneni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva
Foto arhiva

Mai mulţi poliţişti teleormăneni au ajuns în ultimii ani din postura de apărători ai legii în postura de infractori fie pentru protejarea unor interlopi, fie pentru acte de şantaj sau luare de mită. În 2011 un post comunal de poliţie din Teleorman a fost închis după ce toţi poliţişti de aici au fost săltaţi pentru luare de mită.

Doi poliţişti din comuna Bragadiru au ajuns anul trecut, cot la cot cu interlopii, în faţa organelor de anchetă. Marian Râcu, şeful postului de poliţie Bragadiru, împreună cu un subaltern au fost arestaţi preventiv în luna iunie 2013. 

Potrivit procurorilor DIICOT care au investigat cazul , ofiţerul de poliţie şi agentul-şef adjunct ar fi trecut cu vederea fapte de cămătărie şi şantaj ale unei grupări infracţionale din care făceau parte şi fraţii Silvanei Rîciu, cunoscuta interpretă de muzică populară, originară din Teleorman. 

Pe lângă aceste fapte, oamenii legii au fost acuzaţi  şi de participare la constituirea unui grup infracţional în forma sprijinirii acestuia, abuz în serviciu constând în nesesizarea unor infracţiuni şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.  Concret, cei doi poliţişti au fost acuzaţi că au protejat o reţea de cămătari care acţiona în localitate. 

 Cămătarii împrumutau diverse persoane fizice sau juridice cu sume de bani, cu dobândă excesivă, iar ulterior, pentru recuperare, se foloseau de ameninţări care degenerau în agresiuni. Printre victime au fost şi patroni de firme din Teleorman, care au fost forţaţi să-şi cedeze firmele acestor cămătari. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul provocat în perioada 2011-2013 a fost de aproximativ 300.000 de euro.

Poliţiştii reţinuţi atunci au fost acuzaţi că ar fi participat la acţiunile de intimidare şi ar fi exercitat presiuni şi violenţe asupra părţilor vătămate, creându-le acestora convingerea că membrii grupării beneficiază de protecţie din partea organelor de poliţie. Şeful Postului de Poliţie Bragadiru ar fi determinat părţile vătămate să nu sesizeze autorităţilor activitatea membrilor grupării, să nu depună plângeri la adresa acestora sau să-şi retragă plângerile penale formulate.

Şase poliţişti din Alexandria au cercetaţi pentru fapte de corupţie

În ianuarie 2013, mascaţii au descins în sediul Poliţiei Alexandria,însoţiţi de procurorii DGA.Şase agenţi de poliţie asupra cărora exista suspiciunea săvârşirii unor fapte de corupţie au fost ridicaţi şi duşi la audieri. Agenţii  de la Rutieră erau suspectaţi că ar fi luat mită de la şoferi.  Modul de operare al poliţiştilor, prezentat de anchetatori, era  unul destul de cunoscut. Aceştia opreau maşini în trafic pentru diferite abateri pe care le comiteau conducătorii auto, dar în loc să-i amendeze, le cereau şpagă. Sumele  cerute de oamenii legii variau între 50 şi 200 lei.  Niciunul dintre poliţişti nu a fost reţinut.

Şantaj şi luare de mită la Poliţia Videle 

Un inspector principal şi doi agenţi şefi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Teleorman au fost trimişi în judecată anul trecut pentru şantaj şi luare de mită. Un ofiţer de poliţie judiciară, cu gradul de inspector principal la Poliţia Videle, a fost arestat pentru două infracţiuni de luare de mită şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi şantaj.

Porivit anchetatorilor, în luna octombrie a anului 2012 ofiţerul de poliţie judiciară a determinat pe unul dintre agenţi şi lucrători de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier să nu constate şi să nu aplice sancţiuni contravenţionale cu o valoare totală de 28.000 de lei unor persoane care efectuau servicii de transport marfă şi persoane fără a se respecta prevederile legale în domeniu. 

De asemenea, ofiţerul de poliţie judiciară, împreună cu un alt  agent de poliţie, a pretins şi primit de la un conducător auto - investigator sub acoperire - suma de 300 de lei pentru a nu aplica o amendă pentru încălcarea normelor Codului Rutier.  Acelaşi ofiţer de poliţie din Videle a mai pretins şi primit de la alte persoane foloase materiale necuvenite pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale.

Post de poliţie închis la Trivalea-Moşteni după ce poliţiştii au fost reţinuţi pentru luare de mită

Postul de Poliţie din comuna teleormăneană Trivalea Moşteni a fost închis temporar, în 2011,  după ce trei agenţi de poliţie au fost reţinuţi pentru luare de mită.

Poliţiştii din Trivalea Moşteni au fost prinşi în urma unui flagrant organizat  de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman şi Serviciul Judeţean Anticorupţie. Şeful de post Teodor-Valentin Negoiţă, împreună cu adjunctul său, Mihai Dumitrică, au fost prinşi în flagrant după ce au pretins şi au primit suma de 200 de lei de la un şofer aflat în trafic, ca să nu-l sancţioneze contravenţional pentru încălcarea legislaţiei rutiere.

Cei trei poliţişti de la Postul din Trivalea Moşteni erau urmăriţi de mai multă vreme de ofiţerii de la Anticorupţie.

Potrivit informaţiilor furnizate de DGA la vremea respectivă, adjunctul Mihai Dumitrică, împreună cu celălat coleg al său, Nicoleta-Alina Negrotă, au pretins şi au primit suma de 200 de lei de la un conducător auto pentru a-i aplica un avertisment în locul unei amenzi pentru nerespectarea regulilor de circulaţie. Cei trei agenţi de poliţie au fost reţinuţi după ancheta DGA.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite