Alexandria

articolul anterior articolul urmator

Cine este cel mai vânat român. FBI a oferit recompensă un milion de dolari şi îl caută, în zadar, de un an

8
17 Sep 2015 14:35:12
Autor: Elisabeth Bouleanu
Nicolae Popescu
Nicolae Popescu

Nicolae Popescu, un tânăr de 35 de ani originar din Teleorman, este cel mai vânat român. Pentru prinderea hackerului, FBI a anunţat o recompensă de un milion de dolari, dar deocamdată nu este de găsit.

Nicolae Popescu, cunoscut şi sub numele de Nae Popescu, Nicolae Petrache sau Nae Stoichiţiu se află pe locul doi în topul FBI al celor mai căutaţi infractori cibernetici. În noiembrie 2014, FBI  a anunţat că pe capul hackerului român s-a pus o recompensă de un milion de dolari. La data anunţării recompensei, Nicolae Popescu era deja un infractor cibernetic de renume internaţional: fusese dat în urmărire generală în 2010 în România şi mai apoi, pe numele lui fusese emis mandat de arestare fereral, în 2012, în SUA.

Lista infracţiunilor pentru care Nicolae Popescu a fost inclus pe lista „Most Wanted“ a FBI cuprinde: complicitate la comiterea infracţiunii de transfer bancar fraudulos, spălare de bani, fals în acte şi uz de fals şi trafic cu mărci înregistrate false, transfer bancar fraudulos, spălare de bani, fals în acte şi uz de fals, trafic cu mărci înregistrate false.

Potrivit site-ului oficial al FBI, „Nicolae Popescu este căutat pentru posibila sa participare într-o escrocherie sofisticată de fraudă pe internet. În cadrul acestei escrocherii, grupul de infractori aflaţi în România şi în alte părţi din Europa au postat anunţuri pe site-uri de licitaţie de pe Internet pentru vânzarea de produse. Aceste anunţuri conţineau imaginile şi descrierile unor vehicule şi altor obiecte de vânzare, fără ca, de fapt, aceste vehicule şi obiecte să existe în realitate. Pretinzând a fi vânzători, infractorii negociau prin email cu cumpărători neavizaţi din Statele Unite ale Americii“. După estimările FBI, românul a păcălit mii de persoane şi a reuşit să strângă peste 3 milioane de dolari din vânzări fictive pe internet.

Căutat de americani încă din 2012

Nicolae Popescu era un nume cunoscut în Statele Unite încă din 2012. În decembrie 2012, un mandat de arestare federal a fost emis pe numele lui, americanii considerându-l capul unei reţele de hackeri din care mai făceau parte alţi cinci români. Toţi erau acuzaţi că au vândut yachturi sau maşini de lux pe internet, obiecte de lux inexistente, la preţuri cuprinse între 10.000 şi 45.000 de euro, păcălind mii de străini. Vânzările se făceau pe eBay sau Cars.com, banii ajungând printr-o reţea de conturi, în România.

Cum a scăpat de autorităţile române

Nicolae Popescu a ajuns să le dea bătăi de cap americanilor după ce a scăpat de autorităţile române. DIICOT a organizat în 2010 operaţiunea „Valea Regilor“, ridicându-l pe Popescu alături de alţi 33 de hackeri care acţionau în Bucureşti, Vâlcea şi Teleorman.

Popescu a fugit de sub nasul poliţiştilor români a doua zi, când a fost dus la Tribunalul Vâlcea pentru obţinerea mandatului de arestare preventivă pentru fals informatic, înşelăciune, spălare de bani, fraude informatice şi apartenenţă la un grup infracţional organizat. Cele patru ore de libertate între ora 18.00, ora expirării mandatului de reţinere, şi ora 22.00, ora emiterii mandatului de arestare preventivă, i-au fost suficiente lui Popescu pentru a scăpa definitiv de sub nasul poliţiştilor.

Nicolae Popescu are 35 de ani şi este originar din Alexandria. A figurat, iniţial, ca elev al Colegiului Naţional „Al Ghica“ din Alexandria, după care s-a mutat la un alt liceu din oraş. A absolvit profilul matematică-informatică. A părăsit oraşul natal după liceu şi de atunci n-a mai fost văzut. După descrierea făcută de FBI, hackerul are 1,78 metri înălţime, 85 de kilograme, ochi căprui şi păr şaten.

Al doilea român căutat de FBI , un vâlcean

Daniel Bosogioiu (35 de ani) originar din comuna Orleşti, judeţul Vâlcea este al doilea infractor român cibernetic căutat de FBI. În cazul lui, recompensa este de 750.000 de dolari. Bosogioiu, zis „Ioghi“, este considerat a fi cel mai important colaborator al lui Popescu . Nici el nu a fost de găsit până în prezent.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Quiet Guy
17.09.2015, 17:56:52

In Parlament l-au cautat?

+7 (7 voturi)
Mircea Groza
17.09.2015, 19:44:59

Statul trebui sa fie in pas cu tehnica .Retelele au partea lor buna dar si rea.Buna pentru noi demascand NASA ca suntem interceptati dar rea pentru NASA.

-4 (6 voturi)
Dan David
17.09.2015, 22:40:38

NSA e cu interceptarile. NASA e aia cu spatiul cosmic.

+6 (8 voturi)
URAGANU
17.09.2015, 19:54:52

S-au gandit sa-i caute la Pacanele ? :)))))))))))))))))

+3 (3 voturi)
iftodie papadie
17.09.2015, 22:37:12

Cineva a fost " promovat" pt cele patru ore în care infractorul a fost fara mandat. Ministrul Justitiei sigur era "fiul Doamnei Naum"! Deci politaii î-si pun viata în pericol în timp ce magistratura nu coordoneaza munca de echipa si infractorii sunt pusi in libertate pt nonconcordante birocratice.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările