Cod Portocaliu de caniculă. Află cum te poţi proteja de căldură!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căldura ne poate crea grave probleme de sănătate, dacă nu ţinem cont de câteva sfaturi. Cea mai des întâlnită stare cauzată de caniculă este hipertermia. Creşterea temperaturii corpului la 40 sau chiar 41 de grade Celsius este însoţită, uneori, de pierderea cunoştinţei, vărsături, delir şi convulsii.

Căldura suprasolicită organismul, iar acest lucru, pe fondul unor vulnerabilităţi, este resimţit mai acut de către cei cu probleme de sănătate. În lipsa unor măsuri de protecţie, canicula îşi poate pune amprenta negativ asupra fiecărui organism, atenţionează medicii.

Medicii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu temperaturi extreme, să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 şi 18,00 şi să consume zilnic lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

De asemenea, trebuie să consumăm cât mai multe fructe şi legume proaspete - pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii - deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Medicii avertizează că alcoolul, inclusiv berea, trebuie ocolită deoarece provoacă deshidratare şi reduce capacitatea organismului de a face faţă căldurii.

Medicii au emis o serie de recomandări pentru a evita leşinul sau alte probleme de sănătate:

Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 gr. C.
Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (supermarket, spaţii publice, magazine);
Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
Pe parcursul zilei, faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, Cola) sau de zahăr sucuri răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice;
Evitaţi activităţile în exterior, care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit);
Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu disabilităţi), oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

În Alexandria sunt 3 centre de prim-ajutor: în Piaţa Centrală, în Piaţa Peco şi în incinta Primăriei.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite