Culmea sărăciei: o familie din Teleorman s-a împrumutat la bancă pentru a-şi trimite cei şase copii la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loredana este premianta familiei
Loredana este premianta familiei

O familie din Teleorman, care trăieşte la limita supravieţuirii, a apelat la un credit bancar pentru a-şi putea trimite la şcoală cei şase copii. Cu 750 de lei împrumutaţi, părinţii au reuşit să cumpere ghiozdane, rechizite şi câteva haine pentru copii.

Începutul unui nou an şcolar pentru o familie cu mulţi copii şi venituri puţine înseamnă un efort financiar greu de suportat. În România anului 2016 încă mai există familii pentru care debutul unui nou an de învăţământ gratuit înseamnă credit la bancă pentru achiziţionarea de haine, ghiozdane şi rechizite. Ion (68 de ani) şi Stela Pandele (48 de ani) din comuna Scrioaştea au împreună nouă copii, dintre care şase sunt de vârstă şcolară. Trăiesc din pensia de 500 de lei cu care Ion Pandele s-a ales după 33 de ani de muncă. Venitul le este completat de alocaţiile copiilor, ceea ce înseamnă încă 500 de lei. Cu un venit lunar de aproape 1000 de lei, familia Pandele trăieşte, lună de lună, la limita supravieţuirii.

În casa construită la marginea comunei Scrioaştea, din banii strânşi cu greu din alocaţiile copiilor, familia Pandele nu a reuşit să aducă până acum energie electrică. ”Avem curent pentru că ne-au lăsat vecinii să ne legăm la ei. Am avut un generator, însă consumul era prea mare. Este mai avantajos aşa, în casa vecină nu locuieşte nimeni şi noi plătim factura lună de lună”, spune Ion Pandele.
 

scrioastea

Pentru familia Pandele, 12 septembrie înseamnă începerea şcolii pentru şase copii. Cei trei băieţi mai mari sunt toţi în clasa a VIII-a, după ce doi dintre ei au rămas repetenţi. La 16 ani, Ionuţ, fiul cel mare al familiei, lucrează deja cu ziua prin sat pentru a mai aduce un ban în casă. În lupta pentru supravieţuire, între nevoia de a scoate un ban şi dorinţa de studiu a învins foamea şi Ionuţ se pregăteşte să înceapă anul acesta, pentru a treia oară, clasa a VIII-a. Ultima săptămână de vacanţa şi-a petrecut-o muncind în curtea unui localnic la amenajarea unei alei. Anul acesta va fi coleg de clasă cu doi fraţi ai săi: Cristian (15 ani) care repetă şi el clasa a VIII-a şi Gabriel (13 ani). Pe lângă cei trei băieţi aflaţi în anul terminal de gimnaziu, din curtea familiei Pandele vor pleca la şcoală pe 12 septembrie Lucian (12 ani), care este clasa a VI-a, Loredana, elevă în clasa a IV-a, şi Andrei, boboc în clasa I.

Ghiozdane luate cu bani din credit

Ca să pregătească pentru şcoală cei şase copii, Ion Pandele a făcut un credit de 750 de lei. ”Avem noroc cu pensia, că aşa putem lua credit. Mergem cu două credite în paralel. Am mai făcut unul când am amenjat casa şi acum am luat 750 de lei ca să pregătim copiii de şcoală”, spune Ion Pandele.

Cu banii împrumutaţi, părinţii au cumpărat câteva ghiozdane, uniforme, rechizite şi câteva haine. ”Nu le-am luat la toţi că nu ne-am permis. Cei mai mici mai iau din hainele purtate de fraţii mai mari. Atât ne-am permis deocamdată. Fără credit nu am fi reuşit. Ca să îi pregătim de şcoală pe toţi însemna mai mult decât câştigăm noi în două luni”, spune tatăl.

Premianta familiei visează să ajungă poliţist

Loredana, elevă în clasa a IV-a, este mândria familiei Pandele. În ciuda dificultăţilor materiale, fetiţa a reuşit an de an să termine şcoala cu premiul I. Îi place să înveţe şi are ca disciplină preferată matematica. Şi-a petrecut vacanţa de vară citind şi lucrând exerciţiile neterminate din manualele de la şcoală. ”Ei îi place şcoala. De 1 iunie a luat locul I pe şcoală la un concurs de desen. Este foarte conştiincioasă. După ce vine de la şcoală, se apucă de teme imediat”, spune mama fetei. Loredana visează să ajungă poliţist, vrea să meargă la liceu şi să reuşească să fie admisă la facultate.

”Rechizitele sunt foarte scumpe”

Dacă îmbrăcămintea pentru şcoală se mai transferă între copiii familiei Pandele, moştenire de la fraţii mai mari la cei mai mici, cu rechizitele şcolare părinţii se plâng că nu reuşesc să facă faţă cerinţelor. ”Ne descurcăm cum putem, dar rechizitele sunt foarte scumpe. Le-am luat ceva cu banii din credit, dar sunt mulţi şi nu avem posibilităţi. Cărţile sunt foarte scumpe. La clasa I o să cumpărăm manuale. La grupa pregătitoare anul trecut am dat 65 de lei pentru cărţi”, spune mama.

scrioastea

Pentru a mai câştiga ceva bani în plus, tatăl copiilor lucrează ocazional prin sat, pe diverse utilaje agricole. O zi de muncă în sat înseamnă 50 de lei aduşi, seara, acasă. Seceta din anul acesta l-a lăsat însă fără prea multe posibilităţi de muncă. ”Când o să înceapă campania de toamnă, sper să găsesc ceva de muncă şi să mai câştigăm un ban. Deocamdată, nu e de lucru. O să le mai cumpărăm pe parcurs câte ceva”, mai spune Ion Pandele.

În ciuda neajunsurilor şi a luptei zilnice pentru supravieţuire, familia Pandele îşi îndeamnă copiii să meargă la şcoală şi n-ar concepe ca vreunul dintre copii să abandoneze şcoala: ”Le-am spus să înveţe carte. Ai carte, ai parte. Ca să aibă o viaţă mai bună, trebuie neapărat să meargă la şcoală şi să înveţe. Numai aşa o să reuşescă în viaţă”.


Familia Pandele locuieşte în satul Scrioaştea, judeţul Teleorman. Cine vrea să întindă o mână de ajutor celor şase copii ai familiei Pandele se poate adresa Primăriei Scrioaştea-0247.459.406.

 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite