Cum a ajuns comercializarea seminţelor de canabis o afacere perfect legală în România. Legea prin care se pedepseşte doar cultivarea plantei halucinogene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plantă de canabis FOTO Wikipedia
Plantă de canabis FOTO Wikipedia

În România, seminţele de canabis se pot cumpără fără probleme de pe internet. În mod paradoxal, comercializarea de seminţe de cannabis nu constituie infracţiune, în timp ce cultivarea plantei şi consumul drogurilor se pedepseşte cu închisoare.

Seminţele de canabis, plantă interzisă în România, după legile în vigoare, se vând la liber pe internet, iar comerţul de profil din online se dovedeşte a fi o afacere prosperă, dovadă numărul mare de magazine virtuale de profil.

O simplă căutare pe Google afişează zeci de magazine online de unde oricine îşi poate achiziţiona cu un click şi o sumă modică de bani seminţele de cannabis. Plata se face ramburs, coletul este livrat acasă şi, în cazul celor mai multe magazine, nu este nevoie de cont sau date de identificare pentru procurarea seminţelor.

În faţa traficului mascat cu droguri din mediul online, poliţiştii sunt neputincioşi şi nu pot lua nicio măsură pentru că, în România, comercializarea de seminţe de cannabis nu constituie infracţiune. În mod paradoxal, Legea 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri pedepseşte ”cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu”. Comercializarea de seminţe, în schimb, este perfect legală

Trafic de droguri fără perdea

”Aruncă o privire la selecţia noastră de seminţe feminizate de marijuana. Seminţele feminizate de marijuana sunt obţinute direct de la cultivatori, asigurându-ne astfel că vor produce plante sănătoase, viguroase şi cu un randament ridicat. Atâta timp cât ai grijă de puii tăi, poţi fi sigur că se vor dezvoltă în nişte plante feminine superbe”. Aşa sună  o invitaţie online din partea unui site care vinde seminţe de cannabis. Oferta de seminţe, adresată atât începătorilor, cât şi avansaţilor, este extrem de bogată. Amnezie Haze, Aurora Indică, White Rino sunt câteva dintre denumirile soiurilor de seminţe de cannabis.

Zeci de soiuri de seminţe, feminizate, normale sau automate sunt prezentate pe larg doritorilor. Prezentările făcute de administratorii site-ului pentru fiecare soi de sămânţă în parte nu lasă dubiu în ceea ce priveşte scopul tranzacţiilor: obţinerea de droguri. ”Are gust de haşiş, puţin aspru, şi este perfect pentru bong-uri. White Rhino te loveşte tare, producând o stare puternică «stoned»”, este una dintre prezentările explicite ale seminţelor care se vând indiviual, la set sau chiar în kit de cultivare. Doritorii pot opta pentru un anume soi de sămânţă în funcţie de ”efectul” dorit. Prezentările cuprind inclusiv o enumerare a efectelor drogurilor rezultate din seminţe: înălţător, relaxant, euforic etc.

Preţurile seminţelor variază de la 14 lei (o singură sămânţă), până la 28-30 de euro (5-7 seminţe) sau chiar 60 de euro (un kit întreg de cultivare cu pământ, fertilizatori sau ghivece).

Seminţe pe post de suveniruri

Dacă unele site-uri au un conţinut aproape explicit în ceea ce priveşte scopul comercializării, altele se ascund sub pretextul comerţului de suveniruri. Seminţele de cannabis sunt prezentate pe post de suveniruri, iar administratorii se spală pe mâini postând anunţuri de avertisment: ”Sub nicio formă nu oferim informaţii despre germinizare, cultivare, etc. Toate seminţele se vând strict că suveniruri, cadouri şi pentru colecţie. Sunt ambalate frumos şi original de la producător ce confirmă comercializarea lor doar în aceste scopuri. Nu încurajăm consumul de stupefiante, droguri sau plante în spaţiile geo-politice în care acestea contravin legilor în vigoare. Nu încurajăm creşterea sau cultivarea plantei pentru a fi consumată, ci doar studiului ştiinţific într-un mediu controlat, de laborator. În mod expres, subliniem faptul că toate persoanele care achiziţionează seminţe de cannabis sunt total răspunzătoare pentru faptele lor în viitor”.

Seminţele nu conţin THC

În ciuda statisticilor care arată că în România consumul de cannabis a crescut şi în ciuda faptului că, în mediul online, comerţul cu seminţe este în floare, poliţiştii nu pot face nimic. Un vid legislativ prin care se separă, clar, comerţul de seminţe de cultivarea plantei în sine, îi pune pe ofiţerii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate în imposibilitatea de a acţiona.

”Actul după care Serviciul de Combatere a Crimei Organizate acţionează este Legea 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Cannabisul se încadrează în categoria substanţelor psihactive cu grad de risc. În legea 143/2000 este articolul 4 care enumeră mai multe modalităţi ilegale pentru care o persoană poate fi trasă la răspundere”, explică Sandu Voicu, comisar-şef la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Teleorman.

Concret, articolul 4 din Legea 143 stabileşte infracţiunile în ceea ce priveşte traficul si consumul ilicit de droguri: ”Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu, fara drept, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 5 ani”.



Comercializarea seminţelor de cannabis nu intră sub incidenţa legii penale pentru că acestea nu conţin tetrahidrocarbinolul (THC), substanţa care dă efectul halucinogen şi care se găseşte pe lista substanţelor interzise în România.  Potrivit Legii 143 din 2000, doar cultivarea plantei, consumul şi traficul constituie infracţiuni. Cu este cuvinte, comerţul de seminţe este perfect legal, însă în momentul în care sămânţa a fost plantată, fapta devine infracţiune.

Cannabis. FOTO www.icmag.com

”În secunda în care planta a răsărit eşti în posesia unui drog ilegal. Dacă ai cumpărat-o şi ai sădit-o este deja infracţiune. Noi facem prevenţie şi în campaniile derulate noi punem accent şi pe acest lucru, pe fenomenul din mediul online”, spune Ioan Oana Cristina, coordonator, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Teleorman.

Cannabisul dă dependenţă psihică

Cel mai recent studiu efectuat de Agenţia Naţională Antidrog arată că, în România, consumul de cannabis a crescut în ultimii trei ani cu aproape 6%. Peste o treime dintre participanţii la studiu ANA au declarat că au început să consume cannabis de la vârsta adolescenţei, iar 43% au spus că au început să consume în jurul vârstei de 20-24 ani. Cea mai mică vârstă declarată a fost 14 ani, iar media vârstei consumatorilor din România este de 21,3 ani.

Potrivit ANA, consumul de cannabis este mai des întâlnit la persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, decât la alte categorii de vârstă. ”Este cel mai consumat drog în rândul copiilor, din cauza modalităţii de consum. Se fumează. Mulţi dintre ei fiind deja fumători, trec de la ţigarea normală la cannabis. Cannabisul dă dependenţă psihică”, mai spune reprezentantul Centrul de Prevenire, Evaluare şi. Consiliere Antidrog Teleorman.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite