Alexandria

articolul anterior articolul urmator

Cum a ajuns Elisabeta Movilă prizonieră violată în haremul turcilor. A fost singura femeie din istorie care a condus Moldova

5
16 Jun 2015 06:00:55
Autor: Elisabeth Bouleanu

Frumoasă, mândră, ambiţioasă. Aşa este descrisă de cronici Elisabeta Movilă, cea care a fost, de două ori, doamna Moldovei. Ambiţia pare să fi fost principala trăsătură de caracter a Elisabetei, cea care şi-a împins soţul să urce pe tronul Moldovei, a pus la cale otrăvirea cumnatului cu gândul la acelaşi tron şi şi-a sacrificat fii din dorinţa de a fi prima doamnă a Moldovei. A sfârşit violată de turci şi dusă în harem.

Elisabeta Movilă a rămas în istorie ca fiind singura femeie din istoria românilor care a condus Moldova, fiind regenta fiilor săi urcaţi pe tron la numai 14 ani. Se spune că Elisabetei, apriga doamnă care a ţinut morţiş să fie stăpâna Moldovei, nu i-au lipsit nici frumuseţea şi nici ambiţia. Ambiţia care i-a ghidat destinul i-a provocat un sfârşit tragic.
 
”Elisabeta Movilă a fost cea mai frumoasă doamnă pe care a avut-o Moldova. A fost şi una dintre cele mai ambiţioase, de au comparat-o istoricii noştri cu domna Chiajna. Îi lipsea însă agerimea minţii, pătrunderea clară a situaţiunilor şi repeziciunea în hotărâri. Nu era inteligenţa ei la înălţimea ambiţiei care o rodea, ceea ce îi va pricinui, de altfel, căderea ei”, povesteşte istoricul C. Gane în volumul ”Trecute vieţi de doamne şi domniţe”.
 
Fiica nobilului Toma Csomortany din Transilvania s-a născut în a doua jumătate a secolului al XVI-lea şi s-a căsătorit cu  Ieremia Movilă în 1591, în Polonia. Se spune că ambiţia Elisabetei l-a împins de la spate pe soţul Ieremia Movilă, care a părăsit viaţa paşnică de care avea parte în Ustie, în Polonia, pentru a ocupa tronul Moldovei. A reuşit să urce pe tron cu ajutorul polonezilor, alungându-l pe Răzvan Vodă în 1595. Elisabeta s-a stabilit şi ea cu copiii la curtea de la Iaşi, un an mai târziu. Domnia lui Ieremia Movilă n-a fost de lungă durată. Când Mihai Viteazul a ocupat Iaşiul şi a luat în stăpânire Moldova, Movilă şi Elisabeta s-au văzut nevoiţi să părăsească curtea domnească. Abia în 1601, după moartea lui Mihai, Movilă revine pe tron şi Elisabeta se vede instalată din nou doamna Moldovei.
 
În timpul celei de-a doua domnii a lui Movilă, Elisabeta şi-a măritat cele patru fiice. Pe Ecaterina Margareta a măritat-o cu principele Samuel Corecki, pe Maria cu contele Ştefan Potocki, pe Chiajna cu ducele Mihai Wisznoviecki şi pe Ana cu hatmanul Stanislas Potocki, asigurându-şi, astfel, prin alianţele maritale, sprijinul polonezilor.
 
Pentru cei doi băieţi, Alexandru şi Constantin, Elisabeta visa moştenirea tronului Moldovei. În 1606 se naşte ultimul fiu al lui Ieremia Movilă, Bogdan şi în acelaşi an Elisabeta rămâne văduvă. ”Ieremia Vodă muri pe neaşteptate, lovit de dambla în căldura lunii lui iunie”, notează istoricul C. Gane.
 
Şi-a otrăvit cumnatul pentru tronul Moldovei
 
Văduva Elisabeta se aştepta să îl urce pe tron pe Constantin, care avea doar 14 ani, şi prin această mişcare ea să devină, astfel, prima doamnă a Moldovei. ”Scaunul Moldovei se cuvenea după însuşi firmanul Porţii fiului ei Constantin. Ambiţioasa femeie şi-ar fi dat viaţa pentru a-l dobândi”, notează istoricul C. Gane.
 
Planurile i-au fost încurcate de fratele lui Ieremia, Simion, care domnea peste Ţara Românească şi avea aspiraţii asupra Moldovei. Se spune că neînţelegerile dintre cei doi fraţi începuseră în a doua parte a domniei lui Ieremia Movilă. Dincolo de conflictul apring dintre fraţi şi mai mare a fost duşmănia între cumnatele Elisabeta şi soţia lui Simion, Marghita, o femeie la fel de ambiţioasă.
 
După moartea lui Ieremia Movilă, tronul Moldovei a fost ocupat de Simion. Se spune că Elisabeta nu s-a împăcat cu gândul că tronul Moldovei i-a fost luat de cumnat. Simion Movilă a murit otrăvit la scurt timp după ce s-a urcat pe tronul Moldovei. Potrivit cronicilor vremii, Elisabeta a a fost cea care l-a otrăvit pe Simion, decisă să-şi urce fiul de 14 ani pe scaunul de domnitor. 
 
După moartea lui Simion, între cele două văduve cumnate care amândoua aspirau la domnie a început o duşmănie cruntă. Pe tron a fost urcat prima dată fiul lui Simion, Mihăilaş. Elisabeta nu a acceptat pierderea şi cu ajutorul unei oşti poloneze şi-a înfrânt rivalii şi şi l-a instalat pe tron pe fiu-său, Constantin, care avea numai 14 ani. 
 
Ambiţia femeia a depăşit durerea de mamă
 
Visul celei care s-a văzut, în sfârşit doamna Moldovei, n-a durat mult. Domnia lui Constantin a durat pînă în 1611, cînd a fost alungat de pe tron de Ştefan Tomşa. Ambiţia Elisabetei a mers mai departe. A continuat să lupte şi l-a aruncat pe Constantin în lupta pentru tron, tot cu ajutor de la polonezi. Şi-a văzut fiul murind în lupta pentru Moldova când a fost luat prizonier de tătari şi s-a înecat în Nistru. 
 
Nici pierderea fiului nu a făcut-o pe doamna lui Irimia Movilă să renunţe la ambiţia de a fi doamna Moldovei. ”Ambiţia femeii odată scormonită, durerea mamei cu încetul se potoli. Stăruinţele, rugăminţile, intrigile, începură din nou. Alexandru trebuia să domnească”, mai notează istoricul C Gane în cronica doamnei Elisabeta Movilă.
 
În 1615, tot cu ajutorul polonezilor l-a pus pe tronul Moldovei pe celălalt fiu, Alexandru, care tocmai împlinise 14 ani.  ” Elisabeta, din nou doamnă a Ţării Moldovei, îndruma paşii tânărului voievod, judeca pricinile la Divan, ajuta pe călugării catolici, parcă între diferitele domnii ale fiilor ei, vremea nu s-ar fi strecurat. Şi din nou se credea stăpâna Moldovei pe viaţă”, mai spune istoricul.

 
Violată de turci
 
Un an a durat visul Elisabetei, pentru că în 1616 turcii au atacat Moldova, pentru a-l instala pe tron pe Radu Mihnea. La bătălia de lângă lacul Drăcşani, între oastea Elisabetei şi turcii care veniseră cu firmanul de numire al lui Radu Mihnea în locul fiului ei, se spune că a luptat însăşi doamna ambiţioasă care nu voia să renunţe la tronul Moldovei. Când au realizat că turcii îi vor înfrânge, oamenii domnei au sfătuit-o să de deghizeze şi să fugă. Elisabeta a refuzat. ”Şi nici pe fii ei nu îi lasă să se schimonosească în oameni de rând. De-a fi să moară, să moară domneşte”, ar fi zis doamna Moldovei, după cele consemnate de C. Gane. Elisabeta Movilă a fost violată de turci şi luată prizonieră, împreună cu cei doi fii, Alexandru şi Bogdan.
 
Se spune că, disperată de ruşine trăită, doamna Moldovei şi-ar fi tăiat părul chiar în carul care o ducea prizonieră la Constantinopol.
 
”Pe marginea drumului stăteau înşiraţi boierii moldoveni, care nu-şi părăsiseră Doamna pînă în clipa din urmă şi care, prinşi, fuseseră acum opriţi de Radu Voda Mihnea. Cînd îi zări, înnebunită, Doamna le răcni, lăcrămînd, acele grozave cuvinte: Boieri, boieri, ruşinatu-m-au păgînul!". Poruncind căruţaşului să oprească, Doamna ceru nişte foarfece, şi, tăindu-şi părul, acolo pe drum, în văzul tuturor îl dete unuia din boieri, cu rugămintea să-l aşeze la mănăstirea Suceviţa, pe lespedea de mormînt a soţului ei Eremia Voda”, descrie istoricul în ”Trecute vieţi de doamne şi domniţe”.
 
Prizonieră în harem
 
Doamna Elisabeta a fost ”turcită” şi dusă în  haremul sultanului Ahmed I. Povestea ai tragică a continuat. Fiul Alexandru a fost silit să treacă la Islam, dar a murit în urma circumciziei. Bogdan, cel mai mic fiu al Elisabetei, a ajuns paşă în armata otomană. ”Mîndra catolică de odinioară muri în legea lui Mahomet, singură, părăsită şi uitată”, mai spune istoricul. Nu se ştie unde a fost înmormîntată şi nici data exactă în care cea mai ambiţioasă doamnă a Moldovei a părăsit lumea.
 
Cosiţa de păr castaniu a rămas la Suceviţa
 
Mormântul simbolic al Elisabetei Movilă este la Mănăstirea Suceviţa, ctitorie a soţului ei unde, de altfel, a fost înmormântat Ieremia Movilă. Într-o cutie de argint care are formă de măr, depusă la Mănăstirea Suceviţa, se află cosiţă bogată de păr castaniu a doamnei Elisabeta Movilă, tăiată chiar de mîinile ei, în cea mai crâncenă deznădejde, în urmă cu patru sute de ani.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ardelean Adrian
16.06.2015, 16:53:57

Iar azi le dam teren gratuit sa-si ridice cea mai mare moschee din Europa in zona centrala din Bucuresti, tocmai cand terorismul islamist e in voga, obsesia lor cu Europa avand proportii ridicole, pana in parti din Coran. Parlament de cacat, guvern de cacat, Ponta de cacat, primaru Sorin Oprescu un alt cacacios, slugarnicu turcilor, sau mainile sale drepta si stanga ce se ocupa de mai multe domenii... corupte si de cacat. Astia nu trebuie impartiti in doua cete, astia doar intr-una si tras apa dupa ei.

+2 (6 voturi)
Liliana Timofte
17.06.2015, 12:55:19

Habar nu ai ce vorbesti! Ce sa mai zicem de rusi, sau de americani, atunci? Eu locuiesc in Babadag, impreuna cu multi turci si nu am avut niciodata nicio problema, dimpotriva. Cea mai buna prietena a mea din copilarie este turcoaica. Avem o geamie f veche in centrul orasului (functionala acum cu ajutorul unor fonduri din Turcia) de care suntem f mandri. Este adevarat ca turcii (hunii, tatarii etc) erau popor migrator si au facut mult rau in trecut. Dar au facut si bune, dovada este orasul meu care a inflorit in vremea turcilor. Este interesant cum s-au schimbat la 180 de grade in doar 200 de ani. Acum sunt cei mai pasnici dintre musulmani. Remarca ta in legatura cu terorismul islamist vizazi/vis-a-vis de turcii din Romania este absolut ridicula.Noi nu avem nicio problema la noi in tara cu musulmanii turci. Doar mi-as dori ca si noi, poporul roman sa ne putem schimba unele metehne si apucaturi, macar si in 200 de ani, altfel nu stiu ce se va intampla cu noi.

0 (2 voturi)
Ardelean Adrian
17.06.2015, 17:49:32

Faptul ca ai dumneata niste prieteni turci nu schimba istoria Romaniei, mai citeste-o din cand in cand, cu turcii am avut foarte mult timp "de furca". Azi n-am nimic direct cu turcii, azi a venit timpul pentru celelalte popoare islamiste de dincolo de ei sa-si faca de cap, deja-vu. Istoria se iarta si relatiile se schimba, dar nu se uita. Daca tot au donat acel teren gratuit sa ridice cea mai mare Moschee din Europa...intr-o tara cu printre cel mai scazut numar de musulmani.... poate aveau macar inteligenta sa ceara tot asa... simbolic, ca de exemplu, sabia lui Stefan cel Mare, ceremoniala, primita de la Papa dupa fapte de vitejie. Azi originalul este expus la Istambul, asta in ciuda faptului ca Stefan cel Mare a fost neinvins, au pus gheara pe ea probabil dupa moartea sa. In schimb Turcia a donat o "copie fidela" cu ani in urma Romaniei si una Moldovei. Pai si noi facem gesturi caritabile cu terenuri gratuit pentru ca.... Ce ? Ca e Sorinel Oprescu un slugarnit cacacios, sau ca e Ponta ala cu origini albaneze un "foarte bun diplomat" ce se da mai nou pe langa Putin pe la evenimente, cand Prim Ministru nu este responsabil de politica externa, insa guvernul face caritate pentru turci si al lor Suleiman el presidente, sau opozitiei lui, putin imi pasa.

-1 (1 vot)
M Costi
16.06.2015, 21:25:30

Interesant articol , felicitari autoarei !

+1 (1 vot)
Tomsa II
17.06.2015, 00:20:21

da, citisem si eu de suvita de par dar nu ma gandeam ca mai poate fi vazuta astazi. Voi merge vara asta sa vizitez Sucevita

Modifică Setările