De ce au dietele drastice efect yo-yo şi ce trebuie să facem ca să nu ne mai îngrăşăm după ce am slăbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dietele drastice de slăbire pot avea efect yo-yo, atunci când în loc de regim alimentar sănătos se practică înfometarea. O dietă strictă cu un conţinut caloric scăzut sau consumarea de alimente sărace în grăsimi pe o perioadă lungă au doar pe termen scurt efectul scontat, pierderea rapidă în greutatate.

Pe termen lung înfometarea din diete va avea drept consecinţă creşterea rapidă în greutate, după revenirea la regimul alimentar normal. Deşi pare greu de crezut, o persoană care ţine dietă riscă să se îngraşe mai mult după întreruperea acesteia.

Specialiştii nutriţionişti atrag atenţia asupra faptului că, ţinute după ureche şi la modul drastic, dietele pot dăuna grav siluetei. Dietele gen ”Două kilograme în două zile” sau ”Şapte kilograme într-o săptămână”, care impun un regim alimentar foarte sărac în grăsimi sau calorii, sunt, de fapt, mituri care fac mai mult rău organismului. 

”De obicei dieta hiperproteică face acest lucru. Mâncăm doar carne cu salată, slăbim repede, brusc. Asta înseamnă, de fapt, deshidratare, pierdere de apă din masa musculară, grăsimea, de fapt, rămânând pe loc” , explică medicul nutritionist Ruxandra Maria Pleşea, specialist la Institutul Naţional de Diabet şi Boli de Metabolism "Nicolae Paulescu".

În perioadele de dietă drastică, organismul este dezechilibrat iar efectele sunt cu totul altele decât cele percepute după cum indică cântarul. ”Corpul este nefericit, dezechilibrat şi n-are chef să-şi cheltuiască rezervele. Mai degrabă le menţine. Pierdem masă musculară. Pe cântar, per ansamblu, pare că am slăbit, însă, în realitate, corpul abia aşteaptă să îşi ia înapoi rezervele şi la prima prăjitură, felie de pâine vom depune tot, ba şi cu dobândă. Apare punerea kilogramelor pe care le-am pierdut, ba chiar mai mult”, mai explică specialistul

Ce se întâmplă când sărim peste mese

Dietele drastice cu doar o masă pe zi au efecte şi mai devastatoare. În mod normal, foamea apare la 4 ore de la ultima masă. La cinci ore de la masă, foamea este deja foarte puternică, iar specialiştii ne recomandă să nu o ignorăm. ”Dacă sărim peste o masă atunci când ne este foame, corpul crede că e la război cumva şi în loc ca metabalismul să fie foarte activ şi să se ardă caloriile, corpul intră pe un mod de stocare. Vrea să-şi ţină rezervele şi mai degabă să fie asigurat că în războiul ăsta n-o să piardă. Mâncând o dată pe zi şi ignorând adevărata foame ne vom îngrăşa”, mai spune nutriţionistul.

Dietele aduc poftă de mâncare în exces

Persoanele care ţin diete drastice se plâng că, după întreruperea regimurilor, se confruntă cu pofte exagerate de mâncare. Poftele din senin şi mâncatul fără limită sunt tot consecinţe a dietelor severe. ”Poftele sunt semne ale lipsurilor de micronutrienţi. Poate apărea lipsă de zinc, de magneziu, de fier, iar organismul nu ştie să spună că are nevoie de fier, spune -Mi-e foame!. Asta poate genera  poftă continuă de mâncare care duce la îngrăşare”, mai explică nutriţionistul.

Îngrăşarea de după dietă nu este singura consecinţă a unui regim alimentar sărac în calorii. După un regim sever de slăbire apar carenţe grave de calciu, vitamine, proteine sau micronutrienţi. Nivelul scăzut de calciu din organism duce la pierderea masei osoase si, în timp, la osteoporoză. Organismul va fi slăbit, fiind afectat inclusiv sistemul nervos, capacităţile de memorare şi atenţie. 

O dietă eficientă este una responsabilă şi echilibrată, cu trei mese pe zi şi o alimentaţie variată. O dieta sănătoasă care să dea rezultate trebuie să se ţină pe termen lung si nu doar o luna şi, în niciun caz, să nu implice sărit peste mese sau înfometare, acesta este sfatul specialiştilor.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite