Deficit de medici la Spitalul Judeţean!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria are deficit de medici specialişti la două dintre cele mai importante secţii: ATI şi unitatea de primiri urgenţe. Pentru a suplini lipsa acestora, doctorii de la unităţile spitaliceşti din judeţ fac gărzi la urgenţe, iar medicii alexăndreni fac şi câte 12 ture pe lună.

  Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria este cea mai mare unitate medicală din judeţ, iar aici vin marea majoritatea teleormănenilor care suferă de afecţiuni mai grave. Fiind singurul spital de urgenţă, şi numărul medicilor ar trebui să fie pe măsură. Numai că, în continuare unitatea spitalicească din Alexandria are nevoie de medici. Potrivit ştatului de funcţii, la Alexandria sunt vacante 98 de locuri atât pentru medici, cât şi pentru asistente şi infirmiere. Cea mai mare criză de specialişti este la Anestezie şi Terapie Intensivă şi la Urgenţe. „Cele mai multe posturi libere sunt la ATI şi la Unitatea de Primiri Urgenţe. La fiecare secţie am mai avea nevoie de câte şase medici, pentru ca organigrama să fie completă”, ne-a spus Florentina Cătrună, managerul Spitalului Judeţean Alexandria. La Terapie Intensivă în acest moment lucrează patru medici, iar la primiri urgenţe doar doi.

Gărzi duble

Legal, un medic nu are voie să facă mai mult de cinci gărzi pe lună. În schimb, la Alexandria, doctorii fac şi 15 ture de gardă, tocmai pentru a suplini deficitul de personal. Când nu mai pot, aceştia cer ajutorul colegilor lor de la alte spitale din judeţ. „De gardă mai fac şi medicii încadraţi la alte spitale, dar şi aşa ai noştrii muncesc mai mult”, a mai spus managerul Cătrună. Cei patru specialişti de la Terapie Intensivă se plâng că muncesc mult prea mult. „Este groznic, suferim de sindromul supramuncii. Suntem patru medici, dar unul dintre ei lucrează cu jumătate de normă. Astfel, noi ajungem să face şi 12 gărzi pe lună, în condiţiile în care maximul este de cinci. Mai vin medici şi de la alte spitale din judeţ, ne mai ajută cei de la Videle”, ne-a spus medicul Olimpia Creţu, şefa secţiei ATI. Un alt medic care face gărzi la urgenţe este Marius Burtea, care spune că în lunile bune face zece gărzi. În ceea ce priveşte numărul de pacienţi consultaţi zilnic la Unitatea de Primiri Urgenţe, medicii spun că pot consulta pestei 120 de oameni pe o tură.

Specialităţile grele, ocolite de tinerii absolvenţi

Deficitul de medici la cele două specializări este pus pe seama lipsei de absolvenţi care termină facultăţi de profil. Studenţii la medicină fug de cele două specializări pentru că sunt foarte grele. „Sunt foarte puţini medici speicalizaţi pe urgenţă şi pe ATI, nu numai la noi, dar peste tot în ţară. Sunt două specilizări grele şi anual ies de pe băncile facultăţii doar 10-15 absolvenţi”, a mai spus Florentina Cătrună. Şi cum există deficit de medici şi în celelalte spitale mai mari, cei câţiva absolvenţi aleg să profesează în oraşe mari, cum ar fi Bucureşti sau Timişoara. Numărul total de angajaţi care se ocupă acum de urgenţele din tot judeţul Teleorman este de 750. Lipsa de personal din Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria mai poate fi pusă şi pe seama pesnionării cadrelor medicale. Numai în acest an, 60 de persoane au ales să părăsească sistemul medical, pensionându-se. Potrivit conducerii spitalului, anul trecut au ieşit la pensie alte 80 de persoane.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite