DNA dezgroapă povestea licitaţiilor ”profitabile” de la Spitalul TBC din Roşiorii de Vede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA şi mascaţii au decins, săptămâna trecută la Spitalul TBC din Roşiorii de Vede şi la domiciliile oamenilor de afaceri Teodor Niţulescu, fost prefect al judeţului Teleorman şi Eugen Pîrvulescu, amândoi lideri actuali ai opoziţiei teleormănene. Legătură dintre cei doi afacerişti şi Spitalul TBC din Roşiorii de Vede este veche şi a făcut obiectul unei sesizări depuse la Direcţia Naţională Anticorupţie încă din 2010.

Un raport al activităţii economico-financiare a Spitalului de Pneumoftiziologie din Roşiorii de Vede, realizat în 2010, a scos la iveală o serie de nereguli în organizarea unor licitaţii prin care sume importante de bani publici au plecat către mai multe firme administrate la vremea respectivă de Eugen Pîrvulescu şi către Venus Mob, firma soţiei fostului prefectTeodor Niţulescu.

În condiţiile în care Niţulescu era prefect  în 2010, iar firma soţiei a vândut la suprapreţ către spital obiecte de mobilier, acesta s-a ales cu acuzaţii de abuz în serviciu, conflict de interese , ajungând în centrul scandalului.

Despre legăturile dintre Spitalul TBC Roşiorii de Vede şi firmele omului de afaceri, Eugen Pîrvulescu s-a vorbit mai puţin. Din raportul activităţii economico-financiare a Spitalului de Pneumoftiziologie din Roşiorii de Vede, pentru anul 2010, reiese însă că sumele care au plecat către firmele administrate de acesta le depăşesc pe cele ajunse în conturile firmei soţiei lui Niţulescu. Firmele administrate de Pîrvulescu au vândut către spital aparatură medicală şi obiecte de atelier. Toate contractele au fost atribuite direct şi, potrivit sesizării depuse la DNA, toate ofertele au fost la suprapreţ faţă de tarifele parcticate pe piaţă.

Contracte atribuite direct

Spitalul TBC din Roşiorii de Vede a  publicat pe SEAP, în data de 13.11.2009, anunţ pentru patru licitaţii : achizitie mobilier - cu o valoare estimată în sumă de 415.000 lei, achiziţie aparatură medicală - cu o valoare estimată în sumă de 415.000 lei,achiziţie echipament IT şi electrocasnice - cu o valoare estimată în sumă de 390.000 lei şi achizitie două autoturisme - cu o valoare estimată în sumă de 75.000 lei. Ulterior, datele anunţate iniţial pentru licitaţii au fost anulate şi achiziţiile s-au împărţit în aşa fel încât să poate fi încredinţate direct.

Pentru achiziţia privind "Articole de mobilier" în valoare totală de 414.517 lei fără TVA, s-a făcut, după cum se specifică în sesizarea ajunsă la DNA,  ilegal, divizarea de contracte, într-un număr de 7 contracte a căror valoare însumată depăşeşte limita de 15.000 euro fără TVA.

Toate aceste contracte, înregistrate în data de 23.11. 2009, au fost încheiate cu VENUS MOB SRL, firma soţiei fostului prefect.

Din verificarea datelor din facturile de aprovizionare de mobilier, s-a constatat că preţurile practicate la unele articole sunt exagerat de mari în comparaţie cu preţurile practicate de Un fotoliu de piele  a fost cumpărat de spital cu 2.975 lei  în condiţiile în care, pe piaţă, se vindea cu 500 lei.

Toate diferenţele de preţ au fost menţionate în sesizarea ajunsă la DNA.

Defibrilator cardiac vândut spitalului cu  44.957,98 lei. Preţ de piaţă-16.917,24 lei

Pentru achiziţia referitoare la "Furnizare aparatură medicală" în valoare totală de 624.614,03 lei (fără TVA) contractul a fost divizat în 11 contracte mai mici. Beneficiare ale unora dintre cele 11 contracte au fost firmele PEFIN & PRO SRL, PEFIN GENERAL PROD SRL şi PROFI CONSTRUCT SRL. 

”Din datele despre firme, obţinute de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, rezultă faptul că societăţile PEFIN & PRO SRL, PEFIN GENERAL PROD SRL şi PROFI CONSTRUCT SRL, care au depus oferte şi au efectuat livrări de aparatură medicală şi produse similare, au acelaşi administrator, în persoana domnului Pîrvulescu Eugen”, se arată în sesizarea ajunsă la Parchet şi DNA.

Aşa s-a vândut către spital, printre alte echipamente medicale defibrilator cardiac de 44.957,98 lei în condiţiile în care preţul unui asemenea echipament pe piaţă era de 16.917,24 lei bucata. Diferenţa de preţ : 28.040,741ei.

Tot o firmă administrată de Eugen Pîrvulescu, SC PEFIN GENERAL PROD S.R.L, a vândut spitalului echipamente şi dotări atelier  în valoare de 380.971,00 lei, în plângerea ajunsă la DNA specificând-se diferenţele mari de preţ dintre tarifele de pe piaţă şi cele cu care firmele amintite mai sus au vândut către spital. Şase pompe submersibile ape uzate au fost achiziţionate  la preţul de 31.861,77 Iei/bucată( fără TVA), faţă de  preţul de piaţă de 1.591,00 Iei/buc.

 Unele firme, beneficiare ale fondurilor de la spital au fost radiate

Vizita procurorilor DNA la Spitalul TBC Roşiorii de Vede şi la cei doi oameni de afaceri dezgroapă povestea licitaţiilor de la unitatea spitalicească amintită. Se pare că unele firme dintre cele care au beneficiat de fondurile de la spital au fost radiate. Anchetatorii s-au îndreptat către domiciliile oamenilor de afaceri implicaţi în poveste.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite