Alexandria

articolul anterior articolul urmator

Drama cumplită a Aristizzei Romanescu, marea actriţă care a strălucit în lumina reflectoarelor şi a murit în mizerie

3
28 Feb 2017 04:10:38
Autor: Elisabeth Bouleanu

Una dintre cele mai mari actriţe românce ale secolului trecut a ieşit la pensie, după 30 de ani de carieră, cu o pensie atât de mică încât a avut nevoie de un ajutor ”din mila statului” pentru a putea supravieţui. În memoriile sale, Aristizza Romanescu  nu recomanda nimănui să urmeze o carieră artistică.

În 30 de ani de carieră, Aristizza Romanescu a reuşit să interpreteze 400 de roluri, într-o manieră excepţionale. Artista a intrat în galeria de aur a actorilor români şi numele ei a făcut istorie. Aristizza Romanescu s-a născut la Craiova,  pe 24 decembrie 1854. 
 
A venit pe lume într-o familie de actori de seamă ai teatrului din Craiova, fiind  fiica lui Costache Dimitriad, nepoata lui Teodor Teodorini şi a Mariei Teodorini. Raluca Stavrescu, o altă renumit actriţă a vremii, a fost mătuşa sa. Într-o asemenea familie, alegerea unei cariere artistice a fost ceva firesc.
 
 Încă din adolescenţă, Aristizza Romanescu a luat lecţii de actorie de la tatăl ei. În timp ce studia la Craiova arta dramatică şi-a făcut debutul pe scena teatrului din oraş.
 
Avea 18 ani şi a interpretat rolul unui băieţaş în trupa cupletistului I. D. Ionescu. Un an mai târziu, după debutul de mare succes, este angajată la Iaşi. De pe scena teatrului din Iaşi este remarcată de  Ion Ghica, directorul Teatrului National din Bucuresti care îi oferă rolul principal în piesa ”Roma învinsă”. Aşa ajunge angajata Societăţii dramatice în 1877.  
 
Arta dramatică la Paris
 
Abia în 1881, Aristizza pleacă să  se perfecţioneze profesional la Paris, unde studiază arta dramatică. A mers la studii însoţită de soţul ei Grigore Manolescu.
” În teatru, ca şi în întreaga noastră viaţă de toate zilele, noi am avut întotdeauna păcatul de a imita străinătatea, îndeosebi Parisul, fără a ne gândi că altele sunt condiţiile de trai de acolo şi altele acelea de aici”, scria actriţa în memoriile sale.
 S-a întors în ţară în 1880 şi a devenit societară la Teatrul Naţional din Bucureşti. În multe dintre piesele în care a deţinut rolul principal l-a avut ca partener pe soţul ei, Grigore Manolescu. După moartea acestuia, s-a recăsătorit cu un alt actor, Ion Romanescu. 
Pensie de mizerie
 
De-alungul carierei sale de 30 de ani , Aristizza Romanescu a interpretat 400 de roluri într-o manieră excepţională. A fost şi profesoară de declamaţie la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti unde a contribuit la formarea unor mari numele ale scenei, precum Maria Ventura sau Lucia Sturdza Bulandra. 

În ciuda carierei sale impresionante, a ieşit la pensie cu o indemnizaţie atât de mică, încât a ajuns să trăiască la limita supravieţuirii. În 1904 i s-a acordat  un ajutor de 100 de lei „din mila statului”.
 
În volumul ”Amintiri”  publicat după ieşirea la pensie, actriţa nu recomanda nimănui să  îmbrăţişeze cariera artistică: „A fi actor înseamnă a fi sclav; să n-ai odihnă, să n-ai sărbătoare, să n-ai copil, să n-ai nici o afecţiune, să n-ai inimă. Până la moarte! Lucrul cel mai de plâns e mizeria sfâşietoare a comedianului, care nu trăieşte decât pentru alţii.”
 
Primul Război Mondial o găseşte la Iaşi, unde se retrăsese după pensionare. În timpul războiului, mari actori care îi fuseseră elevi au adunat fonduri pentru a o ajuta, deoarece pensia era atât de mică încât trăia la limita subzistenţei. A murit bolnavă, în sărăcie şi mizerie pe 4 iunie 1918, la Iaşi.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Nicolae Moromete
28.02.2017, 10:25:26

Pentru cei care au trăit în lux și desfrâu , când ajung la bătrânețe , nupot accepta să trăiască ca toți ceilalți ,, muritori,, vor acelaș lux și desfrâu ca în tinerețe/

-2 (4 voturi)
Leon Magdan
28.02.2017, 20:21:52

Stimate domnule Moromete, este clar că sunteți dezinformat sau, mai bine spus, neinformat. De unde ați tras concluzia că marii noștri actori „au trăit în lux și desfrâu la tinerețe și nu pot accepta să trăiască ca toți ceilalți muritori”... Cum trăiesc „ceilalți muritori”? În ignoranță, căscând gura la show-uri penibile că, vezi Doamne, astea fac audiență! Marii noștri actori sunt ingorați și uitați, iar asta este în primul rând pierderea noastră, a generațiilor următoare, a „muritorilor” de care vorbiți și printre care vă place să vă numărați. Fără supărare, dar e clar că nu ați văzut filme cu Birlic, Calboreanu, Giugaru și mulți, mulți alții. Sigur nu ați ascultat acești mari actori măcar la teatru radiofonic. Eu am avut șansa să o prind pe scenă pe Silvia Dumitrescu-Timică, la Nottara. Cum puteți să vorbiți în halul acesta de marii actori?!? Ce „lux și desfrâu” a dus Aristizza Romanescu în tinerețe?!? A studiat la Paris și a venit în țară ca profesoară de teatru! E cam greu pentru „ceilalți muritori” să înțeleagă că a fost o vreme în țara asta când se învățau greaca și latina în școală, față de zilele noastre, când „ceilalți muritori” nu sunt în stare să ia bac-ul... O vreme în care tinerii mergeau la studii în Franța, Germania, Austria, cunoșteau la perfecție câteva limbi străine și apoi se întorceau acasă! Iorga, Haret, Eminescu sunt doar câteva exemple. Iar această listă poate cuprinde și mari actori, evident! Astăzi se duc tinerii slab pregătiți să muncească prin străini, iar cei bine pregătiți să rămână acolo de tot... În concluzie, dacă tot vorbiți despre actori, vă invit să asistați măcar o săptămână la antrenamentele și repetițiile unui actor profesionist! Îi vedeți la o bere și îi judecați, dar nu îi vedeți ore, zile, săptămâni în care repetă, studiază și se antrenează! Arta, stimate domnule Moromete, nu este pentru toți! „Ceilalți muritori” preferă să se uite la un meci... Vizionare plăcută!

0 (2 voturi)
Nicolae Moromete
1.03.2017, 10:38:37

Știți ce avere au Stela Popescu, Arșinel, Jean Ctin, Angela Similea, Florin Piersic , Dichiseanu, Mircea Diaconu ( mă întreb ce caută un actor în politică ? politica lui trebuie să fie șcena) etc Dacă am văzut filme cu Giugaru etc Da , am văzut, am fost și la Teatrul Armatei cvare mai târziu săa numit Nottara, acolo i-am văzut pe Sandu Sticlaru , nineta Gusti , Sever Dron , Dichiseanu etc etc. Nu înțelg un lucru, poeții . scriitorii erau săraci, dar îți făceau studii la Viena , Paris, Berlin, oare cu ce bani ? Unde a murit Caragiale și de ce a murit acolo ? Cum a murit Eminescu și de ce ? Unde a fost internat Nichita Stănescu , și de ce ? De ce și cum a murit Marin Preda ? Cum a reușit Dinescu să-ți facă o avere fabuloasă în 10 - 12 ani??

0 (0 voturi)
Modifică Setările