Fabuloasa viaţă a Mariei Elena Viviane Eva Bjornson. Prima scenografă a celebrului musical „Fantoma de la Operă“ a avut origini româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Elena Vivian Eva Bjornson, una dintre cele mai cunoscute scenografe din Anglia, cea care a făcut prima scenografie a celebrului musical „Fantoma de la Operă“, a avut origini româneşti. Bunica Evei Bjornson a fost Maria Cuţarida Crătunescu, prima femeie medic din România.

Maria Elena Vivian Eva Bjornson a fost un nume de succes în lumea teatrului englez, mai puţin cunoscut în România, deşi originile scenografei de succes au fost româneşti. Scenografa care a intrat în istorie după ce a pus în scenă celebrul musical ”Fantoma de la Operă” s-a numit Maria Prodan Bjornson şi a fost pe jumătate româncă. 

S-a născut la Paris, în 1949, fiică a româncei Mia Prodan şi a norvegianului Bjorn Bjornson. Străbunicul din partea mamei a fost Nicolae Prodan de Kinsbunn, directorul Teatrului National Român, apropiat al compozitorului George Enescu. Bunica din partea mamei a fost Maria Cuţarida-Crătunescu prima femeie doctor din România. Tatăl, Bjorn Bjornson, nu a vrut să recunoască copila. Era mai mare cu 20 de ani decât mama Mariei, cunoscut pentru relaţiile pasagere şi instabile, fiind căsătorit cu o altă femeie. Românca Mia nu s-a lăsat şi l-a dat în judecată pe norvegian.

Mia a câştigat şi Bjorn a fost obligat de justiţiei să plătească fetiţei o pensie alimentară de 9 lire pe lună. Mama viitoarei scenografe a studiat la Sorbona, între anii 1948 şi 1950. Din Franţa a plecat în Anglia şi, pentru a putea creşte copilul, s-a angajat ca menajeră în casa unor români din Anglia. 

image

Mulţi ani, mama şi fiica au trăit ca refugiate, având mari probleme financiare. Pentru a putea face rost de bani ca să-şi crească copilul, Mia s-a angajat ca femeie de serviciu la BBC, deşi era absolventă de Sorbona. Micuţa Maria a fost atrasă de desen. La 14 ani desena costume şi promitea să facă carieră în domeniu. Datorită talentului, a fost îndemnată să se înscrie la Central School of Art Design, unde a urmat cursuri de scenografie.

Şi-a început cariera în anii 1970 la Teatrul din Glasgow. Era un nume cunoscut în 1983 când producatorul Cameron Mackintosh i-a propus să facă scenografia spectacolului The Phantom. Musicalul avea să devină un mare succes după prima apariţie. Pentru scenografia de la ”The Phantom”, Maria a fost recompensată cu un premiu Tony si un premiu Drama Awards. 

Avere moştenită de la tată

Maria a devenit cetăţean britanic în 1987. Tatăl care nu a vrut să o recunoască la naştere i-a lăsat moştenire, după moarte, două fabrici, mai multe case de vacanţă în Norvegia şi o fermă de vulpi. Mare parte din avere a fost donată de scenografă unor asociaţii caritabile din România, banii fiind destinaţi sprijinirii studenţilor de la Design. În România s-a implicat în înfiinţarea Asociaţiei scenografilor şi autorilor români.

image

Răpusă de varicelă

Maria Prodan Bjornson a fost răpusă de boală la doar 53 de ani, în plină carieră. În 2002 s-a îmbolnăvit de varicelă şi, în ciuda avertismentelor medicilor, a continuat să lucreze fără întrerupere. A murit pe 13 decembrie 2002, la Londra. La data morţii lucra la trei mari producţii.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite