Preotul care şi-a transformat biserica în şcoală: copiii din satul teleormănean Lada învaţă gramatică după liturghie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii fac lecţii la biserica duminica, după Liturghie
Copiii fac lecţii la biserica duminica, după Liturghie

Preotul Florin Danu transformă biserica din Lada, după slujba de duminică, în şcoală pentru copii. Peste 60 de elevi din satul teleormănean şi din localităţile vecine vin la el pentru a învăţa să citească şi să scrie corect.

Bisericuţa din satul Lada, comuna Tătărăştii de Jos, judeţul Teleorman, devine neîncăpătoare în zilele de duminică, fiindcă zeci de copii din sat şi din localităţile vecine vin la liturghie. Copiii nu vin, însă, doar pentru slujbă, ci mai ales pentru lecţiile de după şi nu îl privesc pe părintele Florin Danu doar ca pe un preot, ci şi ca pe un profesor. El îi ajută la învăţătură pe copiii din sat care nu au bani de meditaţii şi nici posibilitatea unor activităţi extraşcolare. 

Ideea i-a venit părintelui paroh Florin Danu în urmă cu trei ani, după un eveniment pe care l-a organizat la biserică de Crăciun. „Atunci am reuşit să le dăm copiilor câteva pacheţele cu dulciuri şi fructe. În ziua de Crăciun au venit mulţi copii şi m-am gândit: ce ar fi să nu fie copilul motivat să vină la biserică doar de acel pacheţel, ci să începem câteva activităţi educative. După slujba de Bobotează din 2012, ne-am întâlnit în prima duminică după slujbă, am început să facem un caiet de prezenţă şi să predăm, iniţial, diverse teme strict religioase. Am avut 15-18 copii şi am continuat aşa în fiecare duminică, după slujbă“, îşi aminteşte părintele Florin Danu.

Elevii învaţă cum să scrie corect

De când şcoala mică din sat s-a închis, cei aproximativ 40 de elevi din Lada merg la şcoală cu microbuzul până la Tătărăştii de Jos. În afara cursurilor, nu au posibilităţi de a aprofunda informaţiile decât acasă. Analizându-le situaţia, părintele Danu s-a gândit că lecţiile de duminică, care au tratat iniţial teme religioase, s-ar putea extinde.

Şi aşa au ajuns copiii din Lada să facă gramatică după liturghie. „Ne-am  gândit că aici, în biserică, nefiind o atmosferă tensionată, ca la şcoală, cu note mici, cu pedepse, le-ar fi mai uşor să reţină. Aici nimeni nu e tras la răspundere. Nimeni nu trebuie să fie încordat, ca la şcoală. Nu se dau note. De anul trecut am început lecţii de gramatică cu noţiuni generale despre cum să scriem corect. Sunt convins că multora dintre copii le e mai uşor să priceapă o regulă de gramatică, aici, unde nimeni nu e condiţionat de o notă sau de o prezenţă“, mai spune preotul din Lada.

lada 2

Vestea că la biserică se face şi şcoală s-a dus până în satele vecine, iar numărul copiilor prezenţi la cursurile de duminică a crescut. La biserica din Lada vin acum, după liturghie, aproape 70 de copii. „Am ajuns la Crăciun, anul trecut, la 68 de copii. Majoritatea sunt din parohia Lada, dar şi din satele vecine: Slăveşti şi Tătărăştii de Jos“, se mândreşte preotul Florin Danu. 

Copiii care se adună în mica bisericuţă din Lada au vârste cuprinse între 4 şi 18 ani. Cei care nu fac gramatică, pentru că nu sunt încă la şcoală, desenează sau se uită la filmele pe care părintele le pune la proiector. Preotul a încercat că coopteze în proiectul său şi un învăţător sau profesor, însă fără succes.

Îşi aduc şi părinţii la biserică

Copiii recunosc că înainte de proiectul educaţional al părintelui Danu, nu veneau des la biserică, însă acum nu mai ratează liturghia de duminică.  „Am venit în prima săptămână de după Bobotează, de când a anunţat părintele că o să începem nişte lecţii. Am zis că o să învăţ lucruri noi. În general, vin în fiecare duminică. Facem aici lecţii de gramatică în fiecare săptămână, lecţii prin care învăţăm să scriem şi să citim corect“, spune Emilia Andreea Micu, o fetiţă de  14 ani, elevă în clasa a VII-a.

Unii dintre copii spun că, de când preotul face meditaţii după liturghie, şi părinţii lor trec mai des pragul lăcaşului de cult. „De când vin eu, au început să vină şi părinţii la biserică“, spune Constanţa Chiriţa, o altă fetiţă care frecventează şcoala din biserică. 

lada 6

Centru social lângă noua biserică

În satul Lada este în construcţie  o biserică nouă, în vecinătatea lăcaşului vechi, din 1823, în care slujeşte preotul Florin Danu. „În 2013, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul nostru, a pus piatra de temelie la noua biserică. Anul acesta vom finaliza lucrările de la cota 0 şi sperăm ca, până în toamnă, să începem ridicarea zidurilor. Construim două clădiri lângă biserică. Acestea se vor uni deasupra cu o clopotniţă. Este vorba despre un centru social, cu cantină, pentru 60 de copii“, spune părintele.

La centrul social aflat acum în construcţie părintele vrea să continue,  prin asociaţia „Mana cerească“, proiectul educaţional început cu copiii din sat. „Vom avea sală pentru lecţii. Centrul social va avea o cantină socială destinată în principal copiilor.  Cei care pleacă la şcoală să plece mâncaţi, iar cei care se întorc de la şcoală să vină să mănânce. Centrul mai are în proiect un cabinet medical, pentru cei care nu-şi permit să meargă la consultaţii contra cost, şi vom avea voluntari un stomatolog şi un medic de familie. Proiectul mai prevede un birou de mediere, o bibliotecă şi două dormitoare de cazare temporară pentru mamele din sat cu probleme“, explică preotul.

Ridicat din donaţii

lada 7

Tot ce s-a ridicat până acum la centru s-a făcut din donaţii şi tot din donaţii speră părintele să reuşească să ducă la bun sfârşit proiectul. „Suntem la nivelul plăcii de parter. La momentul ăsta, nevoile constau în materialele de construcţie. Nevoia strictă este de cherestea, grinzi de lemn şi căpriori. Ca să devină funcţional la cheie, implică mai mult decât am investit până acum. 

Ne-am dori ca anul acesta, de Sfânta Maria, să sfinţim cantina şi bucătăria“, mai spune părintele din Lada. 

Comunitatea din Lada numără 400 de suflete, majoritatea bătrâni fără ajutor. Părinţii copiilor ajutaţi de părinte nu au venituri stabile, cei mai mulţi muncind cu ziua prin satele vecine. Preotul spune că şi-ar dori ca, pe lângă copiii din sat şi din localităţile vecine, la cantina de la centrul social, să găsească o masă caldă şi bătrânii din Lada, care sunt bolnavi şi fără sprijin.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite