FOTO Cum e să construieşti o casă pentru alţii în 5 zile. Lecţia de viaţă a unor voluntari din Teleorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei voluntari din Teleorman au construit case pentru familii nevoiaşe într-o comună din judeţul Constanţa. Despre experienţa copleşitoare a zilelor petrecute acolo povestesc cu un entuziasm molipsitor.

„Cel mai tânăr voluntar“ SMURD din Teleorman este Florin Prună, paznic în Alexandria. De câteva zile e paramedic voluntar cu acte în regulă. Are 53 de ani şi nu e la prima experienţă ca voluntar. Prin 96 a dat o mână de ajutor unui preot din Valea Plopului. Locuieşte în Brânceni, o comună la doi paşi de Alexandria, şi mereu sare când e vorba de vreun incendiu. „Mai sunt şi oameni răi care distrug“, zice el. De aceea pledează entuziast când vine vorba de voluntariat.

Şi tot de aceea nu a stat pe gânduri când pompierii din Teleorman l-au întrebat dacă ar merge la Cumpăna, o comună din judeţul Constanţa, să ridice case pentru familii nevoiaşe, alături de alţi voluntari. Mesajul de ajutor a venit de la Fundaţia Habitat for Humanity, organizaţie ce a cerut sprijinul Fundaţiei pentru SMURD. Şi aşa între 1 şi 5 octombrie, când lumea marchează Săptămâna Mondială a Locuirii, 44 de voluntari din toată ţara, de la elevi de liceu până la corporatişi, IT-şti şi paznici, au clădit 8 case în 5 zile.

„Tinerii, după cum ştim toţi, îi vedem butonând telefoane. Acolo nu ai avut timp să butonezi telefoane. Toţi am lucrat. Mi s-a părut ceva foarte frumos că tinerii au renunţat să butoneze telefonul în timpul lucrului“, mărturiseşte Florin despre unul din lucrurile care l-au impresionat la Cumpăna.

Altul a fost atmosfera de lucru, plină de energie pozitivă. Elevi de liceu au muncit cot la cot cu avocaţi, arhitecţi, corporatişti ca să ridice case. Totul cu supervizare de la constructori de profesie. „Au fost mulţi tineri. Niciunul n-a fugit de muncă. Mă uitam la ei şi le plăcea să muncească“, povesteşte voluntarul.

image

Florin Prună la Cumpăna  FOTO: arhiva Florin Prună

L-a emoţionat enorm când băieţelul uneia dintre familiile care vor locui în casele construite de voluntari i-a sărit în braţe şi i-a zis că, în sfârşit, poate să zică şi el că are camera lui. Un alt gest de neuitat a fost cel făcut de o învăţătoare din Cumpăna: a decis ca o parte din elevii ei să nu vină la ore zilele acelea şi să-i ajute pe voluntari cum pot. O cofetărie din comuna constănţeană a donat desertul în fiecare zi. Pentru Florin, experienţa a fost una copleşitoare: „la vârsta mea, da“. Deşi are 53 de ani îi place să înveţe. „Şi de la tineri ai ce învăţa“, s-a convins teleormăneanul.

Mai crede că experienţa de la Cumpăna i-a dovedit încă o dată ceea ce viaţa i-a arătat de mai multe ori: „făcând bine altuia primeşti înzecit înapoi“. Din acest motiv, dar şi pentru că a realizat ce înseamnă să salvezi o viaţă, Florin adresează un apel tinerilor din Teleorman să se înscrie la cursuri de voluntariat la SMURD. „Este necesar pentru orice familie, pentru un vecin, pentru o mamă“, adaugă el.

Despre voluntariat vorbeşte de fiecare dată cu un entuziasm molipsitor. La vârsta sa a trecut prin multe, ştie că vorbele rămân vorbe dacă oamenii nu acţionează. Nu se aştepta ca şefii de la firma de pază din Alexandria să aprecieze gestul său de a face voluntariat, dar şi de a construi case pentru semeni. I-au spus că acele libere pe care şi le luase iniţial, fără să zică pentru ce, îi vor fi plătite.

image

Pe şantierul din Cumpăna, Constanţa  FOTO: arhiva Florin Prună

La ce duce banalul te ajut: „Am învăţat să apreciez mai mult ceea ce am“

Florin a fost însoţit la Cumpăna de alţi doi voluntari din Teleorman. Elevă în anul al II-lea la Şcoala Postliceală „Carol Davila“ din Alexandria, Alina Casapu (23 de ani) mărturiseşte că experienţa de la Cumpăna i-a plăcut atât de mult încât abia aşteaptă următorul proiect.

„Mi-a plăcut modul de comunicare în echipă şi mi-a mai plăcut că am făcut o familie fericită“, spune ea.

Are 23 de ani, iar când nu e la şcoală face voluntariat la SMURD şi Ambulanţa din Alexandria. Aşa a conştientizat cât de preţioase sunt secundele la acordarea primului ajutor.

Experienţa de la Cumpăna ar repeta-o şi mâine Adriana Mădălina Veneticu, o tânără de 21 de ani din comuna Măgura, Teleorman. E elevă în anul al III-lea la Şcoala Postliceală „Carol Davila“ din Alexandria şi voluntar SMURD de un an. „Îmi place foarte mult ceea ce fac“, mărturiseşte ea.
A mers la acţiunea Habitat for Humanity pentru că e o fire sufletistă. „Mi-aş da şi haina de pe mine, vorba aceea, ca să ajut un om“, adaugă ea.

Acolo a realizat că lucrurile pot fi văzute şi cu alţi ochi: „Am învăţat să apreciez mai mult ceea ce am. Oamenii aceea aveau nevoie de ajutor ca să le facem ceea ce noi avem deja“. O casă.

„Titanicul a fost construit de profesionişti, arca lui Noe, de voluntari“

Cel care i-a îndrumat pe voluntarii din Cumpăna este Adrian Olteanu, coordonator de voluntari la Fundaţia pentru SMURD. Are 29 de ani, e de loc din Drobeta Turnu Severin şi practică voluntariatul din facultate când se pregătea să devină antrenor. Însă viaţa a avut alte planuri, iar, de 8 ani, Adrian e coordonator de voluntari în diferite ONG-uri. „Nu regret o secundă”, mărturiseşte tânărul. A lucrat 4 ani la Fundaţia Habitat for Humanity.

Tânărul ştie că e „foarte greu să faci voluntariat în România având în vedere că economia e la pământ şi oamenii caută joburi“. De aceea, adaugă el, fiecare persoană ce alege să dea din timpul lui pentru voluntariat e apreciată de două ori mai mult. Dar şi pentru că trece peste vorbele cunoscuţilor care o întreabă „de ce faci asta? Ţie ce-ţi iese?“, întrebare pe care voluntarii o aud des.

„Ce mă surprinde de fiecare dată e atmosfera bună şi energia pozitivă pe care o transmit oamenii ce muncesc acolo: să-i priveşti în ochi şi să-ţi zâmbească; oameni ce nu aşteaptă nimic în schimb“, afirmă Adrian despre ce-l uimeşte ca om la astfel de acţiuni.

Voluntarii, continua tânărul, au o vorbă: „Titanicul a fost construit de profesionişti, arca lui Noe, de voluntari“.

voluntari smurd teleorman foto arhiva florin prună

Pe şantierul din Cumpăna, Constanţa  FOTO: arhiva Florin Prună

Se caută curajoşi

„Programul «Salvator din pasiune», derulat de unitatea noastră, se adresează celor care vor să fie de ajutor celor dragi, vor să înveţe cum se acordă primul ajutor şi vor să fie de folos comunităţii din care fac parte“, afirmă Gelu Dragomir, purtătorul de cuvânt al pompierilor din Teleorman.

Iniţiativa vrea să le arate oamenilor care sunt beneficiile voluntariatului. Din 3 noiembrie a început o nouă serie de cursuri pentru cei ce vor să fie voluntari la serviciile de urgenţă. Curioşii care vor să le urmeze pot afla detalii de pe site-ul pompierilor din Teleorman, de unde a pornit şi povestea celor trei voluntari.

voluntari smurd teleorman foto arhiva florin prună

Pe şantierul din Cumpăna, Constanţa  FOTO: arhiva Florin Prună

Mai puteţi citi:

FOTO Din capătul României pe cea mai înaltă culme a Europei. Peripeţiile a trei prieteni: „E o bucurie diferită pe care nu o cunoşti tot timpul“

Marius Pancu, Cristian Bunda şi Andrei Panaiotu au urcat cel mai înalt pisc al Europei: Mont Blanc, 4.808 de metri. A fost o aventură pe cinste, spun cei trei prieteni. Drumeţia lor le-a reamintit cât de importantă e o prietenie şi câtă împlinire aduce sentimentul pe care l-a trăit fiecare acolo, sus, pe acoperişul bătrânului continent.

Povestea românului care refuză să-l ia pe „nu“ în braţe. „Alerg să-mi depăşesc limitele, nu să-i depăşesc pe alţii“

Mereu în mişcare şi cu zâmbetul pe buze, Marius Pancu e nelipsit de la întrecerile sportive din ţară. Aleargă în scopuri caritabile fie pe cărări de munte, traversând peisaje de poveste, fie în oraşe, pe asfalt. Deşi are o operaţie mai veche la un genunchi, tânărul se încăpâţânează să-şi doneze paşii pentru copiii bolnavi de cancer. 

Site-ul unde românii pot învăţa gratuit să parieze după un algoritm puternic, care anticipează evenimente. „Profesioniştii evită să parieze la campionate mondiale“

Doi prieteni originari din judeţul Teleorman, un IT-ist şi un consultant pe fonduri europene, au creat prima reţea socială care îi învaţă pe români să parieze deştept, după algoritmi matematici complecşi.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite