FOTO Reportaj de referendum într-un capăt de ţară: „Degeaba noi votăm, ei fac tot cum vor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu o secţie de vot din Zimnicea  FOTO: Florina Pop
Imagine cu o secţie de vot din Zimnicea  FOTO: Florina Pop

La Zimnicea, cel mai sudic oraş al României, în judeţul Teleorman, lumea nu s-a înghesuit să voteze în prima zi a referendumului.

GALERIE FOTO

Zimnicea. Cel mai sudic oraş al României. Sâmbătă, 6 octombrie, prima zi de referendum pentru modificarea Constituţiei, cu şase parastase ş-o înmormântare în oraşul de lângă Dunăre.

La 6 secţii de votare din cele 9 existente în Zimnicea au votat, până-n ora 16.00, 312 oameni din 8.499 înscrişi pe liste. Puţini tare, zic preşedinţii unor secţii de votare din oraş. Motivele? Unii cred că oamenii n-ar fi obişnuiţi să vină la urne sâmbăta, alţii pun pe baza dezinteresului absenteismul la vot.

Ion Vîrban (58 de ani), consilier juridic de profesie, este preşedintele secţiei de votare numărul 84 din Zimnicea. Crede că oamenii nu sunt obişnuiţi să voteze sâmbăta: „E foarte greu pentru zona noastră. E o zonă agricolă. Majoritatea lucrează în agricultură. Ei sunt obişnuiţi duminica să vină. Cei în vârstă, cei credincioşi merg la biserică după care vin masiv“.

O altă explicaţie a absenteismului de la vot l-a dat o doamnă de la o altă secţie de votare: „Sâmbăta se merge la muncile câmpului. Poate mâine, fiind zi de sărbătoare. Azi au fost parastase, pomeni. E ca un fel de comună Zimnicea“. Sâmbătă ar fi fost 6 parastase şi o înmormântare în oraşul de la capătul sudic al României.

image

Ce zic votanţii

„Nicidecum votul nostru nu este împotriva cuiva“, spun soţii Adrian şi Florica Simion, care au votat sâmbătă după-amiaza la o secţie din Zimnicea. 

Ei mai zic că e o datorie civică prezentarea la vot „pe lângă datoria creştină“. Şi că au pus ştampila cu gândul la viitorul copiilor lor. „Ar trebui să voteze. Peste câţiva ani posibil să le pară rău“, spun ei referindu-se la cei care au stat acasă şi nu ştiu dacă să vină ori ba la referendum.

Lângă o altă secţie de vot, o profesoară aprinde o ţigară. „Consider că iubirea nu se votează“, zice ea. Întrebată dacă e de părere că se va pune în practică rezultatul acestui referendum având în vedere că rezultatul ultimului referendum – cel legat de micşorarea numărului de parlamentari – nu s-a materializat, răspunsul ei a fost: „Trăim în România şi nu se va pune în practică nimic. Deci despre asta vorbim. De ce să mint?“.

Iar legat de mulţimea banilor investiţi în acest referendum, profesoara consideră:

„Şi dacă zicem că n-ar fi trebuit să aruncăm pe fereastră atâţia bani şi ar fi trebuit să se facă şcoli şi autostrăzi (…)  Sau banii ăştia să-i investească în şcoli, să facă grădiniţe, nu să dea afară 40.000 de angajaţi că sunt cadru didactic şi mă deranjează“. Concluzia dăscăliţei: „La noi se poate întâmpla orice“.

Votanţii de mâine

Printre cei care vor merge duminică la vot, după slujba de la biserică, sunt şi Tudor şi Axenia Calotă.

„E o obligaţie cetăţenească să votezi şi fiecare votează cum îl duce mintea“, argumentează bătrânul demersul său. 

El are 71 de ani, a fost electrician de profesie şi e născut şi crescut în Zimnicea. Partenera lui de viaţă are 68 de ani, a fost cofetăreasă, de loc din Moisei, o comună taman din celălalt capăt al ţării, Maramureş.

„Cât am umblat după ea! Din sudul ţării şi până acolo, în nord“, spune Tudor Calotă. Mărturiseşte mândru că-n tinereţe soţia lui era tare frumoasă.

image

Soţii Calotă

Amândoi au făcut şcoală. Ea, de cofetari, şi a lucrat la vechiul hotel Zimtub. El, de electricieni. „Am împlinit 18 ani la Porţile de Fier I. Am fugit de la liceu din clasa a X-a şi m-am dus acolo să mă fac haiduc“, povesteşte bătrânul. Vreme de vreo 15 ani a lucrat la microcentralele de pe râurile Cerna, Motru şi Tismana. Împreună au un băiat plecat în Spania de ani buni. Au şi doi nepoţi.

Despre referendum cred că e o idee bună că se face. Resping însă ca familia să fie din doi bărbaţi sau din două femei şi sunt sceptici legat de punerea în practică a votului din 6 şi 7 octombrie: „Degeaba noi votăm, ei fac tot cum vor“.

Mai puteţi citi:

Referendum 2018. Câţi oameni au mers să voteze în Teleorman până la ora 10.00. Judeţul cu cea mai mare prezenţă la urne este din Ardeal

Referendum 2018. Preşedintele unei secţii de votare din Teleorman a fost înlocuit în prima zi de referendum. I-a murit soţul

Zeci de preşedinţi de secţii de votare din Teleorman se retrag. Ce motive au invocat

Primar din Teleorman, despre referendum. „Cum să mă văd io cu tricolorul sfânt, pus pe piept, să cunun doi bărbaţi?“

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite