FOTO Balta Suhaia şi cetatea geto-dacică de la Zimnicea: culoare, frumuseţe, puritate şi istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descoperă natura sălbatică din Balta Suhaia foto: http://peterlengyel.wordpress.com/
Descoperă natura sălbatică din Balta Suhaia foto: http://peterlengyel.wordpress.com/

O călătorie prin toată România te poate încărca fizic, emoţional, dar şi din punct de vedere estetic. Dacă îndrăzneşti să iei ţara la pas şi să o vizitezi dincolo de zonele deja consacrate, staţiunile montane şi cele de pe litoral, România ţi se dezvăluie superbă, sălbatică dar şi primitoare.

Culoare, frumuseţe şi puritate. Descoperă natura sălbatică la Balta Suhaia

Ai zice că Teleormanul nu excelează cu nimic la capitolul turism. Însă cel mai sudic judeţ al ţării îţi dezvăluie zone de o frumuseţe edenică. Aşa este balta Suhaia, un loc în care natura îţi oferă, încă, cel mai curat şi mai frumos spectacol al său.

În orice loc al ţării te-ai afla, poţi ajunge la Suhaia cu maşina, până la Alexandria, şi de acolo spre Zimnicea sau Turnu Măgurele. Odată ajuns la balta Suhaia vei fi tentat să păşeşti cu mare grijă, de teamă să nu întinezi paradisul pierdut printre stufărişuri.

Balta Suhaia este o mare întindere de apă situată amonte de Zimnicea şi aval de Turnu Măgurele, în vecinătatea Dunării, fluviu cu care este în legătură printr-o gârlă sau canal. Întinse stufărişuri ocupă spaţiile din afara digului care înconjoară balta. La nordul lacului există băltiri cu zone atractive pentru limicole.

Peisajul dezvăluit de baltă nu a fost întotdeauna la fel. La începutul anilor 1900, profesorul Grigore Antipa a vizitat lacul Suhaia. În cei peste 100 de ani care au trecut de atunci, balta a suferit desecări în partea estică, forma de acum fiind total diferită de cea din 1900.

Frumuseţea, însă, şi bogăţia inestimabilă a faunei au statornicit decenii întregi.

Odată ce ai păşit în aria bălţii Suhaia eşti cuprins de o înşiruire de culori, sunete şi parfumuri, pe care le adulmeci cu poftă, chiar înainte de a le decoda. Ai nevoie de timp şi de dispoziţie pentru a admira toate speciile de plante, de la lintiţă, peştişoară, iarba broaştelor până la Wolffia arrhiza (plantă perenă). Vezi plante submerse fixate prin rădăcini ca brădişul, cosor, sârmuliţă, inariţa.

Şi când credeai că fauna nu-ţi poate oferi mai mult, dai cu ochii de nufărul galben, nufărul alb, săgeata apei sau de specii de broscăriţă. Este prezentă şi planta carnivoră numită otrăţel. Marginile de apă sunt acoperite de stuf, împreună cu specii de papură, specii de rogoz ori specii de pipirig. Dacă ai răbdare, vei întâlni şi orhideea de mlaştină. La malul Dunării există păduri de luncă, constituite din salcie şi plop, pe care urcă lianele de viţă sălbatică, aşa că te poţi odihni, pentru doar câteva momente, însă, la umbra arborilor neatinşi de mâna murdară a civilizaţiei.

Dintre zecile de specii de plante sau chiar de pe luciul apei ţâşnesc cu putere, parcă la un semn, specii de fluturi importanţi pentru conservare: Proserpinus proserpina, Parnassius mnemosyne, Apatura metis, Lycaena dispar, diverse specii de broaşte sau zeci de specii de păsări.

Cuibăresc aici stârcul roşu şi galben, barza albă şi neagră, egreta mare şi egreta mică, pelicanul creţ, lopătarul sau călifarul roşu. În perioada de pasaj, situl este utilizat de chirighiţa neagră, cormoranul pitic, dar trec pe aici şi pelicani creţi, pelicani comuni, gârliţe mari, lebede de iarnă, specii de raţe, stârci, cârstei, ceea ce face ca în perioada de migraţie să existe pe aici peste 20.000 de exemplare de păsări de baltă.

În perioada de cuibărire este ceva stabilitate. În rest, păsările vin şi pleacă, în stoluri de sute şi mii de exemplare. Este destul să stai o seară să vezi cum sosesc zeci şi sute de mari stoluri de pescăruşi care înnoptează pe lac. Luciul apei este presărat cu puncte care se pierd în depărtare incluzând pelicani, nenumărate raţe, limicole pe la margini, păsări din stuf. Este frumos să priveşti spectacolul, măcar o secundă.

Când ai obosit de atâta frumuseţe, te poţi retrage la pensiunile sau la hotelurile din Turnu Măgurele, Zimnicea sau din Alexandria. Ai de ales dintre oferte de cazare de două până la patru stele cu preţuri cuprinse între 80 şi peste 300 de lei pe cameră, pe noapte. Cât priveşte mâncarea, vei fi răsfăţat, cu siguranţă, cu cele mai savuroase preparate tradiţionale, dar şi cu mâncăruri din bucătăria internaţională. Ai la dispoziţie toate facilităţile, de la internet wireless şi cablu TV, aer condiţionat sau chiar room service.

Pentru a vizita Balta Suhaia, însă, ai nevoie de foarte puţine lucruri materiale. Foarte util ţi-ar fi un binoclu, dar, cea mai importantă este starea de spirit, serenitatea şi deschiderea mentală, pentru a putea cuprinde, atât cu privirea, cât mai ales cu sufletul natura, în toată puritatea, bogăţia şi frumuseţea ei.

Secole de istorie în cetatea geto-dacică din Zimnicea

Ce ai spune de o excursie aparte? O călătorie în care să-ţi cunoşti mult mai bine şi îndeaproape strămoşii şi istoria ţării în care te-ai născut? Poţi face acest lucru în Teleorman, la Zimnicea, dacă vizitezi Cetatea geto-dacică. Aceasta este considerată cea mai veche cetate de acest tip, cunoscută până în prezent în Muntenia.

Aşezarea geto-dacică de tip davă de la Zimnicea datează din secolele 4 - 1 înainte de Hristos şi are o suprafaţă de peste 9 hectare. Istoricii cred că acesta este cetatea depre care scria Arrianus că a fost distrusă de generalul lui Alexandru Macedon, Lisimachos, în timpul expediţiei sale împotriva tribalilor, în anul 335 înainte de Hristos.

Poţi ajunge foarte repede la cetate, şi asta pentru că se află foarte aproape de centrul celui mai sudic oraş din ţară. Pentru a vizita această zonă încărcată de istorie, nu trebuie să plăteşti nicio taxă.

Descoperirile arheologice au scos la iveală faptul că geto-dacii practicau olăritul, făcând vase mari şi mici, lucrate cu mâna sau la roată, pentru uz gospodăresc sau decorative. Ca obiecte decorative, cele mai multe sunt rozete, cu motive florale sau animale.

În cel mai sudic oraş din ţară poţi ajunge atât pe şosea, din municipiile Alexandria şi Giurgiu, dar şi pe Dunăre, pentru că Zimnicea are şi port.

Şi pentru că istoria nu se poate ”digera” într-o singură zi, poţi rămâne peste noapte la Zimnicea, şi asta pentru că aici se găseşte singurul hotel de 4 stele din judeţ. Preţul unei camere pe noapte depăşeşte 300 lei, dar condiţiile şi facilităţile care ţi se oferă merită toţi banii.

Şederea în Zimnicea poate fi o experienţă interesantă nu doar datorită cetăţii geto-dacice. Te poţi relaxa la malul Dunării sau poţi trece fluviul cu feribotul în Bulgaria. O persoană trebuie să plătească 2 euro pentru transport, iar cei care aleg să meargă cu maşinile, scot din buzunar pentru autoturism 12 euro. Pentru copiii cu vârste sub şase ani, transportul este gratuit.

Îţi poţi încheia ziua tot pe malul Dunării cu un cocktail sau o bere rece, ascultând cele mai noi hituri în discoteca Hope.

Poate la prima vedere o excursie în judeţul Teleorman, la Zimnicea, nu pare cea mai înţeleaptă idee, dar locul îţi oferă posibilitatea să-ţi cunoşti trecutul, să profiţi de Dunărea albastră şi, de ce nu, să ajungi pentru câteva ore chiar într-o altă ţară.

O altă facilitate este oferită de existenţa a mai multor păstrăvării, unde kilogramul de peşte se vinde cu 20 de lei. 

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Înapoi în trecutul neamului românesc, plimbare desculţ prin viaţa la ţară din Gorj


FOTO VIDEO Vacanţă în România: mănăstirile Brâncoveni, Clocociov şi Mâineşti, locuri care te aduc mai aproape de istorie şi Dumnezeu

FOTO VIDEO Minunata Timişoara - Toate secretele clădirilor-monument şi poveştile uluitoare ale unei cetăţi imperiale

FOTO VIDEO Pe urmele sfântului părinte Arsenie Boca, în cel mai iubit loc din Ţara Haţegului

Tu de ce mai iubeşti România? 125 de însemnări din primul jurnal de vacanţă scris de o ţară întreagă

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite