FOTO VIDEO Eroii neamului omagiaţi şi în Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eroii neamului n-au fost uitaţi de alexăndreni. Autorităţile au pregătit la cimitirul Eroilor o serie de manifestări de pomenire a tuturor eroilor căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării.

Autorităţile judeţene nu i-au uitat pe eroii neamului. Aceştia au organizat astăzi, cu ocazia Zilei Eroilor, o ceremonie pentru cinstirea eroilor căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru apărarea ţării.

Ceremonia a început prin oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi – rugă şi închinare pentru eroii neamului şi pentru poporul roman. Primul care a luat cuvântul a fost noul prefect al judeţului Teleorman, Liviu Dumitraşcu.

A urmat discursul administratorului public al judeţului Teeorman, Mircea Dumitrescu.

Chiar dacă primarul Alexandriei, Victor Drăguşin a lipsit de la ceremonie, locul său a fost ţinut de viceprimarul, Dan Popescu.

Ceremonia s-a terminat cu depunerea de coroane. Sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001. În data de 24 august 1920, regele Ferdinand I a promulgat legea care instituia serbarea naţională, anuală, de comemorare a eroilor în ziua de Înălţarea Domnului, dată modificată, ulterior, de regimul politic comunist.

După evenimentele din decembrie 1989 s-a revenit la sărbătorirea Zilei eroilor de Înălţarea Domnului, prin hotărârea luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot această zi mai este numită, conform tradiţiei populare, Paştele Cailor. Se crede că, datorită abundenţei vegetaţiei din această lună, aceasta este singura zi din an în care caii se satură de păscut iarbă. Aceasta era ziua soroacelor, a termenelor limită când expirau înţelegerile sau afacerile.

Cu timpul, denumirea a căpătat un caracter peiorativ: zicala „la Paştele Cailor” înseamnă a nu înapoia ceea ce ai împrumutat, a nu te ţine de cuvânt, a amâna la nesfârşit.

Premiera în acest an a fost faptul că la toate bisericile din oraş, clopotele au bătut pentru trei minute, în timp ce în toate unităţile şcolare s-au ţinut câteva momente de reculegere pentru eroii înhumaţi la Alexandria.

Pe aceeaşi temă:

Ziua Eroilor uitaţi

Înălţarea Domnului, tradiţii pentru sănătate şi spor

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite