Alexandria

articolul anterior articolul urmator

Frumoasa principesă Mignon a României, ultima regină a Iugoslaviei. Regimul Tito a ţinut-o departe de ţară

0
12 Aug 2016 04:01:08
Autor: Elisabeth Bouleanu
Principesa Mignon FOTO Wikipedia
Principesa Mignon FOTO Wikipedia

Principesa Mărioara a României sau Mignon a ajuns regina Iugoslaviei, în urma căsătoriei cu regele Alexandru I . Rămasă fără soţ, după asasinatul de la Marsilia, cea de-a doua fiică a reginei Maria a devenit regina mamă a Iugoslaviei condusă de fiul ei, Petru. Şi-a petrecut ultimii 20 de ani din viaţă în exil, departe de România şi Iugoslavia.

Mignon, principesa Maria, a fost cea de-a doua fiică a Reginei Maria a României. Naşterea ei a stârnit intrigi şi bârfe în jurul Curţii Regale. Regina Maria a numit-o pe Mignon, în memoriile sale, ”copilul cărnii mele”, ceea ce a sporit de-lungul timpului, în rândul istoricilor, controverse legate de adevărata paternitate a principesei.

S-a speculat faptul că micuţa nu ar fi fost rodul căsniciei Mariei cu regele Ferdinand. Au circulat bârfe potrivit cărora tatăl principesei Maria ar fi fost un presupus amant al reginei, verişorul ei, Boris Vladimirovici Romanov. Fetiţa nu s-a născut în România, ci la Gotha Germania, acolo unde regina Maria se refugiase de intrigile de la curtea regală . Regele Ferdinand s-a dus la Gotha după naşterea copilului şi a recunoscut-o ca fiind copilul lui.  
 
Mignon a devenit copilul preferat al regelui Ferdinand. Copila a fost, potrivit descrierilor din memoriile Reginei Maria, întruchiparea bunătăţii:  “Nimic nu-i dădea mai mare plăcere decât sa-i ajute pe cei pe care-i iubea”, scria regina Maria despre fiica sa Mignon. Mai apropiată de principele Nicolae decât de restul fraţilor, Mignon este descrisă de regină în memoriile sale ca prietenoasă şi băieţoasă, mai puţin preocupată de haine şi modă. 

Regele Alexandru al Iugoslaviei
 
În urma alianţelor matrimoniale încheiate de Casa Regală a României, după primul război mondial, principesa Mignon sau Mărioara, cum îi spuneau românii, a fost destinată căsătoriei cu regele Alexandru al Iugoslaviei. Cei doi s-au cunoscut în 1921, când regele Iugoslaviei a fost invitat să petreacă Crăciunul în România.  La dineul de gală de la Castelul Peleş, din data de 9 ianuarie 1922, s-a anuntat, oficial, logodna lui Mignon cu Regele Alexandru.

Principesa Marioara şi-a iubit alesul din prima clipă: „Îl iubesc cu tot sufletul şi inima mea. Este atât de bun, onest, drept, în vorbe si în fapte, nu am cuvinte să descriu ce a devenit el pentru mine”. Ceremonia religioasă a logodnei a avut loc luna următoare, pe 20 februarie 1922, iar căsătoria, organizată cu fast, a avut loc la Belgrad. Principesa Mignon a părăsit România după nuntă şi a plecat în Serbia. A învăţat limba supuşilor săi şi şi-a preluat îndatoririle de prima doamnă a ţării.
 
Tinerei principese nu i-a fost uşor, aşa cum mărturisea în memorii : „Sunt momente cand aproape îmi este teama de tot ce trebuie să fac şi mă întreb daca sunt suficient de puternică pentru munca care o am de îndeplinit”
 
Regina Iugoslaviei a avut trei copii. Pe 6 septembrie 1923 s-a născut moştenitorul tronului, Petru. Mai târziu au venit pe lume ceilalţi doi băieţi: Tomislav si Andreij. 
 
A devenit regina mamă, după asasinarea soţului său
 
În octombrie 1934, regele şi regina Iugoslaviei  au fost invitati într-o vizită de stat în Franţa care se va dovedi fatală pentru regele Alexandru. Doar o întâmplare a făcut ca principesa Mignon să nu îşi piardă viaţa, alături de soţul ei.  Pe drum, Mignon a abandonat călătoria cu vaporul la Marsillia, din cauza unor probleme de sănătate, preferând să ia trenul până la Paris. În Marsilia, Regele Alexandru a fost asasinat de un reprezentant al unei organizaţii croate ce milita pentru dezmembrarea Iugoslaviei. 
 
După moartea lui Alexandru, fiul său Petru a preluat conducerea ţării. Mignon a devenit, după moartea soţului său, regina mamă. A trăit următorii ani terorizată la gândul că duşmanii curţii regale ar fi putut atenta şi la viaţa fiului său care urma la tron. În următorii ani s-a dedicat activităţilor de binefacere şi caritate şi s-a implicat în ajutare copiilor din orfelinate şi spitale.

Exil în Anglia
 
Regina mamă a părăsit Iugoslavia în 1930 şi s-a stabilit în Marea Britanie. A locuit în Kent şi mai apoi s-a stabilit la Londra. A militat de departe pentru compatrioţii săi şi pentru păstrarea unei Iugoslavii unite, visul soţului ei, Regele Alexandru. Şi-a petrecut restul vieţii în exil, împiedicată de  regimul lui Tito să-şi viziteze ţara a cărei regină fusese. Nu a mai văzut nici Româinia, nici Iugoslavia niciodată. A murit în Londra, pe 22 iunie 1961.
 
După o pribegie de decenii, regina Maria a Iugoslaviei s-a întors acasă în 2013, fiind înhumată în Serbia, cu ocazia repatrierii osemintelor Regelui Petru al II-lea al Iugoslaviei, ale Reginei Alexandra şi ale Reginei Maria.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii