Alexandria

articolul anterior articolul urmator

Insolvenţa unui oraş: cum arată Zimnicea după prăbuşirea imperiului construit de miliardarul Ioan Niculae

1
10 Mar 2016 11:21:06
Autor: Wall -Street.ro
Foto Wall-Street.ro
Foto Wall-Street.ro

Am pornit la drum într-o dimineaţă de primăvară timpurie, pe şoseaua europeană care leagă Bucureştiul de Giurgiu, cu destinaţia finală Zimnicea, oraşul care a renăscut industrial şi social în ultimul deceniu, în epoca glorioasă a miliardarului Ioan Niculae.

Cum arată acum zona, după prăbuşirea imperiului? Cum resimt oamenii intrarea sa la închisoare? Citeşte un reportaj ce surprinde în imagini şi cuvinte insolvenţa unui întreg oraş condamndat la îmbătrânire şi şomaj.

 Niculae a ales Zimnicea din motive pragmatice: zonă defavorizată, facilităţi fiscale, poziţie geografică strategică şi rămăşiţe industriale care au putut fi uşor refăcute. Decizia sa a însemnat o gură de aer pentru o zonă fără prea multe opţiuni, a creat locuri de muncă pentru locuitorii oraşului care a fost distrus din temelii de cutremurul din 1977. Este condamnarea miliardarului al doilea mare cutremur pentru Zimnicea?

 Drumul către imperiul prăbuşit 

 Înainte să plecăm la drum, auzisem din mai multe surse din zona Zimnicea că multe dintre terenurile lui Niculae ar fi în paragină, necultivate şi neîngrijite. În realitate, majoritatea par îngrijite şi cultivate. Lipsesc doar celebrele tăbliţe cu sigla Interagro, vopsite în alb şi verde. Ne apropiem de Zimnicea şi începem să oprim în câteva comune, ca să luăm pulsul locului. 

 După 22 de ani, imperiul lui Ioan Niculae pare că se clătina. Principalele lui firme, cu afaceri de câteva miliarde de lei, au intrat în insolvenţă. Miliardarul este privat de libertate iar sute sau mii dintre angajaţii grupului InterAgro bat drumul la primării pentru ajutoare de şomaj sau încep să plece din ţară. Ferice de cei care au în casă un pensionar, spun oamenii din Zimnicea, capitala imperiului lui Niculae, şi din satele învecinate. Fără bani, care n-au mai venit de două, trei sau şase luni, unii dintre foştii angajaţi ai lui Niculae au rămas fără lumină în case, tăiată de furnizorii neplătiţi. Dar de unde bani? Ajutoarele de şomaj sunt mici, iar oferta de joburi nu este prea bogată în oraş. Cu atât mai puţin în satele învecinate. 

Citeşte mai mult pe wall-street.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Nicolae Moromete
12.03.2016, 13:52:22

Cea mai ,,puternică industrie,, din jud era la Zimnicea!!!!!!! Vai mama voastră de ziarişti , ce se fabrica la Zimnicea , un oraş 60% compus din rudari , fuse, ălbii , linguri etc