FOTO Palatele rromilor din Buzescu au turnuleţe, lei din gips la intrare şi  jacuzzi care se umple cu găleata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzescu

Când spui Teleorman, te gândeşti la comuna Buzescu renumită pentru vilele "cât Tribunalul din Caracal” cu sute de turnuleţe şi lei din ghips, acoperiş în tablă şi garduri de marmură.

Comuna Buzescu a devenit celebră după ce mai mulţi rromi înstăriţi şi-au ridicat adevărate ”blocuri” de locuit chiar pe marginea Drumului European 70, cel care face legătura între Bucureşti - Alexandria şi Caracal.

La intrarea în comună se găseşte una dintre cele mai renumite case din ţară, cea a lui Dan Finuţu. ”Casa” seamănă izbitor de mult cu Judecătoria din Caracal. Are totuşi câteva ”mici modificări”. Dacă pe faţada clădirii originale scrie „Judecătorie”, fostul fin a lui Bercea Mondialu din Slatina a scris „Dan Finuţu - 2003”. Se spune că Dan Finuţu şi-a ridicat vila după ce instanţa din Caracal a fost singura care l-a condamnat, cu mai mulţi ani în urmă. Drept urmare, Dan Finuţu s-a lăudat în faţa judecătorilor că-şi va face la el acasă o copie exactă a judecătoriei, în care va locui. Dan Finuţu şi-a pierdut viaţa anul trecut, într-un accident de circulaţie.

Vile cu turnuleţe şi privată-n fundul curţii

Majoritatea rromilor din comună se bucură de averi ce constau în propriile lor locuinţe, aurul pe care îl deţin şi sume consistente în valută. Cu toate acestea, mare parte dintre vilele rromilor nici măcar nu sunt branşate la apă sau la sistemul de canalizare al comunei, motiv pentru aceştia se spală la lighean sau să folosească privata din fundul curţii.

Comuna este cunoscută chiar şi pe plan mondial. Ultimul mare reportaj în zonă a fost realizat de cei de la National Geographic.

Influenţele ţigăneşti se văd şi în biserica din sat. Aceasta este considerată monument istoric din clasa A, veche din 1860, cu picturile realizate de Theodor Aman, fiind totodată şi singura biserică din România cu patru uşi, în fiecare punct cardinal câte una.

Cu toate acestea, după ce rromii au început să simtă gustul banului şi al puterii au început să se teamă şi de puterea lui Dumnezeu, motiv pentru care au făcut donaţii pentru biserică. Preotul le-a acceptat, iar acum biserica ”poartă” câte o părticică de gresie din fiecare vilă care s-a ridicat în comună, iar pe majoritatea candelabrelor sunt gravate numele celor mai cunoscuţi rromi din comună.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite