Alexandria

articolul anterior articolul urmator

Lecţie de legumicultură de la Liviu Dragnea

0
2 Mar 2014 16:30:47
Autor: Elisabeth Bouleanu
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Vicepremierul teleormănean Liviu Dragnea a pledat în faţa ministrului Daniel Constantin pentru legumicultori şi i-a explicat acestuia de ce avem un import prea mare de legume şi fructe şi ce ar trebui făcut pentru ca micii grădinari care îşi cresc legumele în solare, să poată accesa fonduri europene şi să învingă legumele din import.

Cu prilejul Conferinţei Regionale de prezentare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 , vicepremierul Liviu Dragnea i-a ţinut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, o mică lecţie de legumicultură. 
Întrunirea care a avut loc la sediul Univeristăţii Valahia din Alexandria s-a vrut o dezbatere la care au fost invitaţi fermierii din mai multe judeţe pentru a aduce propuneri pe marginea programului ce facilitează accesul la fonduri europene pentru agricultură. Prima propunere a venit chiar din partea vicepremierului telermănean Liviu Dragnea care a pledat în faţa ministrului Constantin pentru crearea unui subprogram care să permită atragerea de fonduri europene de către grădinarii cu solare. Dragnea i-a demonstrat ministrului că nu e străin de ceea ce presupune munca unui grădinar, el însuşi având rude care se ocupă cu grădinăritul.

”De ce nu avem noi legume tot timpul anului?. Este un motiv foarte simplu. Solarul e solar, n-ai încalzire în el, se iese cu roşia pe piaţă poate cu trei saptămâni sau o lună  maxim mai devreme faţă de roşia pe care o cultivi la  teren şi în acea perioada toţi producatorii se înghesuie în pieţe. Înainte se înghesuiau, în general,  prin Mediaş, Sibiu, Vâlcea, cei de aici de la noi . Acum nu se mai duc până acolo, pentru că nu se mai merită . În acea perioadă, marii importatori o joacă din preţ, ai noştri scad preţul foarte mult şi deja nu mai este interesant pentru un producator român să mai aibă solar. Multe solare au început sa se desfiinţeze pentru că, la final, când trag linie, nu se mai merită”, i-a explicat Dragnea ministrului.

Ca si sugestie concreta , vicepremierul i-a propus ministrului Agriculturii introducerea in PNDR a unui subprogram de finantare cu bani europeni pentru solare. ”În cadrul acestui subpropragm să exista posibilitatea să se finanţeze din bani europeni o seră care să aibă încalzire şi să funcţioneze tot timpului anului şi producatorul să se bată tot timpul anului cu importatorii”, a spus vicepremierul.
 În sustinerea propunerii, Dragnea a dat exemplu chiar comuna de unde provine socrul său, cunoscut legumicultor : ”De ce să n-avem avem noi posibilitatea în această tara, ca ai nostri copii să poată să mănânce o roşie curată şi gustoasă care să poată fi produsa la Giuvaraşti sau Lunca sau Saelele”, a mai spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul teleormănean a lăudat în faţa ministrului pământul din zona de sud a ţării , amintit de o legendă din cel de-al doilea război mondial : ” Solul este foarte bun. Nu degeaba  nemtii încărcau pământ de aici , de deasupra Alexandriei, de la Purani, îl puneau în vagoane şi îl duceau în Germania. Este un pământ foarte bogat”, a mai spus Dragnea.
Cunoştinţele vicepremierului despre legumicultură vin din familie. Este cunoscut faptul că socrul său, Petrache Prodana, este un legumicultor renumit în comuna Giuvărăşti din judeţul Olt.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările